Ako si vybrať dobrý doplnok kolagénu

Obsah:

  • Čo si treba všímať v kolagénovom doplnku
  • Ako si môžete overiť zloženie kolagénových doplnkov?
  • Ktorú formu kolagénu by ste mali vyskúšať?
  • Oplatí sa užívať kolagénové doplnky?
  • Niečo málo o naších kolagénových doplnkoch

Kľúčové poznatky

Kolagénové doplnky sa predávajú ako riešenie na zníženie príznakov starnutia a na posilnenie zdravia vlasov, pokožky, nechtov a kĺbov. Hoci niektoré výskumy tieto tvrdenia podporujú, dôkazy sú stále obmedzené a často pochádzajú zo štúdií financovaných doplnkovým priemyslom .

Podľa viacerých štúdií sa konzumácia 2,5 až 10 gramov kolagénu denne považuje za bezpečnú. Vzhľadom na obrovské množstvo kolagénových výrobkov však môže byť náročné určiť, ktoré z nich sú účinné.

Kolagén je dôležitá bielkovina, ktorá sa prirodzene nachádza v spojivových tkanivách, kostiach, svaloch a chrupavkách. Faktory, ako sú starnutie, strava, fajčenie, nedostatok spánku a slnečné žiarenie, môžu znížiť produkciu kolagénu, čo spôsobuje tvorbu vrások na pokožke.

Dermatologický chirurg s dvojitým certifikátom a odborný asistent ,povedal pre Verywell, že kolagénové doplnky majú „čistý prínos pri zlepšovaní zdravia pokožky, vlasov a nechtov“.

„Nemyslím si, že sú potrebné obrovské množstvá, pretože väčšina z nás nakoniec konzumuje relatívne vyváženú stravu,“ povedal Soleymani, ktorý pomohol vyvinúť výrobok na ochranu pred slnkom vyrobený z kolagénových peptidov.

ako si vybrat kolagen

Čo si treba všímať v kolagénovom doplnku

Existuje takmer 30 typov kolagénu, ale najrozšírenejšie sú typy I-V. Na etiketách doplnkov sa niekedy zdôrazňujú typy I a III pre zdravie pokožky a svalov alebo typ II pre zdravie kĺbov.

Ginger Hultinová, MS, RDN, integratívna registrovaná dietologička, uviedla, že najlepšie je hľadať doplnok, ktorý obsahuje viacero typov kolagénu.

Doplnky stravy s kolagénom pochádzajú najmä zo živočíšnych zdrojov, ako sú kuracie, bravčové (prasa), hovädzie (krava) a morské (morské plody) zdroje. Potravinové alergie alebo stravovacie obmedzenia súvisiace s kóšer, halal, vegánskou alebo vegetariánskou stravou môžu diktovať, ktorý doplnok je pre vás najvhodnejší.

Vsprávach sa objavili obavy z odlesňovania a násilia voči pôvodným obyvateľom v súvislosti s výrobou hovädzieho kolagénu. K dispozícii sú alternatívne možnosti, ako napríklad rastlinné a vegánske kolagénové výrobky. Tieto produkty však neobsahujú skutočný kolagén, ale skôr prekurzory, ako je vitamín C, ktoré pomáhajú telu produkovať vlastný kolagén, vysvetlil Hultin.

„Buďte detektívom na etikete, aby ste presne zistili, čo je vo vašom kolagéne - je to skutočný kolagén, sú to prekurzory kolagénu a pridávajú do doplnku niečo?“ Hultin povedal.

Niektoré doplnky sa predávajú ako „hydrolyzovaný kolagén“ alebo „kolagénové peptidy“, čo sú menšie fragmenty kolagénových bielkovín. Podľa Soleymaniho je hydrolyzovaný kolagén často drahší, ale môže byť pre telo ľahšie vstrebateľný. Pre ľudí, ktorí pociťujú plynatosť alebo nadúvanie z kolagénových doplnkov, môže byť hydrolyzovaný kolagén prospešnou alternatívou.

Ako si môžete overiť zloženie kolagénových doplnkov?

Mnoho ľudí užíva kolagénové doplnky bez toho, aby pociťovali akékoľvek negatívne vedľajšie účinky.

Existujú však obavy z prítomnosti ťažkých kovov v niektorých kolagénových doplnkoch.

Na rozdiel od liekov nie sú výživové doplnky pred ich uvedením na trh vopred schválené Úradom pre kontrolu potravín a liečiv (FDA) z hľadiska bezpečnosti alebo účinnosti.

Ak sa chcete uistiť, že doplnky stravy skutočne obsahujú to, čo je uvedené na etikete, môžete hľadať výrobky s overením tretej strany od organizácií, ako sú USP, ConsumerLabs alebo NSF.

Väčšine kolagénových doplnkov však chýba overenie treťou stranou a transparentnosť o zložkách, ktoré sa vo výrobkoch nachádzajú, tvrdí doktorka Rajani Katta, certifikovaná dermatologička a členka klinickej fakulty na Baylor College of Medicine

„Ak získavate kolagén zo zdrojov morských plodov, ako viete, že tieto morské plody nemajú vysoký obsah ťažkých kovov, ako je ortuť? Tento nedostatok transparentnosti je veľmi závažný,“ povedala Katta pre Verywell.

Ktorú formu kolagénu by ste mali vyskúšať?

Kolagénové doplnky sa dodávajú v rôznych formách vrátane práškov, žuvačiek, tekutín a kapsúl. Nie je však jasné, ktorá forma je najúčinnejšia alebo aká veľká dávka je potrebná, aby sa prejavili výhody.

„Pokiaľ ide o zdravie pokožky a kĺbov, naozaj nie je známe množstvo, ktoré by ste mali konzumovať,“ povedal Soleymani. „Nemyslím si, že vaše telo dokáže reálne absorbovať viac ako 20 až 30 gramov naraz.“

Ak chcete z kolagénového doplnku vyťažiť čo najviac, hľadajte výrobky, ktoré obsahujú ďalšie zložky podporujúce pokožku, ako sú elastín, kyselina hyalurónová a vitamín C.

„Pri výbere doplnku výživy sa pri týchto označeniach zamerajte na správnu výrobnú prax,“ povedala Soleymaniová. „A potom chcete hľadať taký, ktorý má viacúčelový prístup, teda ďalšie zložky, ktoré skutočne optimalizujú zdravie pokožky, nielen kolagén.“

Oplatí sa užívať kolagénové doplnky?

Približne od 25. roku života sa obsah kolagénu v našom tele vyčerpáva rýchlosťou približne 1,5 %, takže kým dosiahneme vek 40 rokov, hladina kolagénu sa zníži o neuveriteľných 30 %.

Vedci skúmajú kolagén od začiatku 70. rokov. Niektoré štúdie naznačili, že určité typy kolagénových peptidov účinne pôsobia na kĺby a pomáhajú mnohým ľuďom trpiacim zápalovými črevnými problémami. Mnohí ľudia užívajú kolagén na pleť a často uvádzajú jeho prínos, ale okolo kolagénových doplnkov a ich prínosu pre pleť, kĺby a iné štruktúry sa stále vedú veľké diskusie.

Ak máte v úmysle užívať kolagén na kožu alebo na iné účely, uistite sa aspoň, že ide o morský alebo rybí kolagén kvôli jeho menšej molekulárnej štruktúre, a tiež sa uistite, že kolagén je hydrolyzovaný, čo zabezpečuje jeho využitie v tele.

Niečo málo o naších kolagénových doplnkoch

Na našom e-shope ponúkame 4 druhy kolagénov.

Coloxio Complex: čo by vás malo na tomto výživovom doplnku najviac zaujať? Vysoká vstrebateľnosť a využiteľnosť. Obsah kolagénových peptidov - 5000 miligramov na jeden sáčok - je veľmi vysoký aj oproti iným kolagénovým doplnkom na trhu. Balenie obsahuje 30 praktických vreciek, ktoré ľahko vezmete so sebou aj kamkoľvek na cesty. Z každého vrecka si vymiešate lahodný nápoj v akúkoľvek dennú hodinu.

Coloxio Gold:  je to náš produkt s najvyšším obsahom kolagénových peptidov! Množstvo 6000 miligramov na jeden sáčok je nezvyčajne vysoké aj oproti iným kolagénovým doplnkom na trhu. Jednoducho pridajte náš prášok Coloxio Gold do vody, akéhokoľvek ochuteného nápoja alebo jedla a začnite vyzerať a cítiť sa mladšie vďaka jeho účinkom na zvrátenie starnutia! Každé vrecúško Coloxio Gold je obohatené o hydrolyzovaný kolagén, kyselinu hyalurónovú, vitamín C, zinok a selén.

Activegen Collagen: Produkt s unikátnou kombináciou aktívnych látok, ktoré majú blahodarný účinok na zlepšenie pružnosti a hydratáciu pokožky. Výživový doplnok s kolagénovými peptidmi a vitamínom C vo forme prášku si vychutnajte rozmiešaný ako lahodný nápoj s citrusovou príchuťou. Vitamín C tiež prispieva k normálnej tvorbe kolagénu a k správnej funkcii kostí, chrupaviek i pokožky. Preto je kombinácia kolagénových peptidov a vitamínu C naozaj efektívne duo!

Coloxio: čo by vás malo najviac zaujímať o tento doplnok stravy Coloxio? Vysoká vstrebateľnosť a použiteľnosť. Vysoký obsah kolagénových peptidov (3 000 miligramov v jednom vrecúšku) a vitamínu C 160 mg spolu s kyselinou hyalurónovou 50 mg a prvkami, ako sú zinok alebo selén, tvoria skvelý koktail pre vašu krásu a zdravý pohyb bez bolesti. Balenie obsahuje 30 praktických vrecúšok, ktoré si môžete ľahko vziať so sebou na cesty. A kedykoľvek počas dňa si namiešajte lahodný nápoj s osviežujúcou citrusovou príchuťou.

Nášu ponuku kolagénov a vitamínov si pozriete TU.

 

 

 

 

Späť do obchodu