Ako si udržať zdravé kĺby s pribúdajúcim vekom

Obsah:

  • Podpora zdravých kĺbov prostredníctvom stravy
  • Vitamíny a doplnky pre zdravie kĺbov
  • Zmeny životného štýlu pre zdravé kĺby
  • Klinická liečba zdravia kĺbov
  • Zhrnutie

Starnutie je nevyhnutné, ale to neznamená, že musíme akceptovať nepohodlie kĺbov ako bežnú súčasť tohto procesu. Ak pochopíte úlohu kĺbov v našom tele a to, ako sa o ne môžete starať, mnohí ľudia môžu zostať pružní a aktívni aj v neskoršom veku.

Kĺby sú kĺbmi nášho tela, ktoré umožňujú flexibilitu a pohyb a podporujú štruktúru nášho tela. Ako každá funkčná časť sa však aj kĺby môžu časom opotrebovať, preto môže byť pre starších ľudí dôležité preskúmať zaujímavé aktivity, ktoré poskytujú príležitosti na udržanie zdravých kĺbov, či už žijú samostatne alebo majú iný druh životného štýlu.

Tu je niekoľko tipov na udržanie zdravých kĺbov vo vyššom veku:

  • Zostaňte aktívni
  • Udržujte si zdravú hmotnosť
  • Chráňte svoje kĺby
  • Stravujte sa zdravo
  • Používajte vitamíny a výživové doplnky
  • Zmeňte životný štýl, napríklad prestaňte fajčiť
  • Zostaňte hydratovaní
  • Zvážte klinickú liečbu a iné možnosti

zdrave klby_1

Pravidelne cvičte

Fyzická aktivita je nevyhnutná pre celkové zdravie a pohodu, a môže byť rozhodujúca pre udržanie zdravých kĺbov. Cvičenie pomáha posilňovať svaly obklopujúce kĺby, ktoré následne poskytujú oporu a pomáhajú znižovať tlak na samotné kĺby.

Pravidelná fyzická aktivita môže tiež podporiť celkové zdravie kĺbov tým, že zvyšuje prietok krvi a znižuje zápal. Okrem toho pravidelné cvičenie môže zlepšiť pružnosť a pohyblivosť kĺbov, čo pomáha predchádzať stuhnutosti a bolesti.

Je dôležité nájsť si takú formu fyzickej aktivity, ktorá vás bude baviť a ktorej sa budete môcť venovať, aby ste mohli využívať výhody pre svoje kĺby. Chôdza, plávanie, joga a bicyklovanie sú možné cvičenia s nízkou záťažou, ktoré sú šetrné ku kĺbom.

Udržujte si zdravú hmotnosť

Nadmerná hmotnosť predstavuje zvýšenú záťaž pre naše kĺby, najmä pre kolená, boky a chrbticu. To môže viesť k bolesti a nepohodliu kĺbov, ako aj k zvýšeniu rizika vzniku ochorení, ako je napríklad osteoartróza. Udržiavaním zdravej hmotnosti prostredníctvom vyváženej stravy a pravidelného pohybu môžete znížiť záťaž na kĺby a zlepšiť svoj celkový zdravotný stav.

Podpora zdravých kĺbov prostredníctvom stravy

Vyvážená strava bohatá na živiny môže byť pre zdravie kĺbov veľmi dôležitá. Pre pevné kĺby zaraďte do jedálnička potraviny s vysokým obsahom omega-3 mastných kyselín, antioxidantov a vitamínov D a K.

Potraviny, ktoré treba zaradiť:

  • tučné ryby, napríklad losos
  • orechy a semená
  • Tmavé zelené listy
  • farebné ovocie a bobuľoviny
  • Celozrnné obilniny

Potraviny, ktorým sa treba vyhnúť:

  • Spracované potraviny
  • Nadmerné množstvo soli a cukru
  • Červené mäso
  • Alkohol

Nahradenie energetických nápojov a sódy vodou

Voda tvorí približne 80 % telesnej chrupavky, pružného spojivového tkaniva, ktoré tlmí kĺby. Keď nie ste dobre hydratovaní, vaše telo odoberá vodu z chrupaviek a iných oblastí, čo spôsobuje devastáciu vašich kĺbov. Nahraďte sódu a energetické nápoje vodou, aby ste lepšie hydratovali kĺby a srdce.

Znížte množstvo kofeínu

Aj keď ráno možno potrebujete extra energiu, snažte sa odolať druhej a tretej šálke kávy. Štúdie ukazujú, že nadbytok kofeínu môže oslabiť vaše kosti.

Vitamíny a doplnky pre zdravie kĺbov

Okrem stravy môžu zdravie kĺbov podporiť aj niektoré doplnky stravy. Pred začatím užívania nových doplnkov by ste sa však mali poradiť so zdravotníckym pracovníkom a nezabudnite na zásadný poznatok, že tieto doplnky sú súčasťou celkového životného štýlu zameraného na zdravie.

Niektoré z vitamínov a doplnkov, ktoré vám môže odporučiť lekár, zahŕňajú:

Zmeny životného štýlu pre zdravé kĺby

Mnohí zdravotnícki pracovníci odporúčajú začať včas so zmenami životného štýlu na zvládnutie bolesti kĺbov a zlepšenie pohyblivosti. Zvážte niektoré z nasledujúcich možností pre seba alebo svojho blízkeho, ktorý môže byť ohrozený bolesťami kĺbov.

Držanie tela a ergonómia

Venovanie pozornosti svojmu držaniu tela môže výrazne ovplyvniť zdravie kĺbov. Dodržiavanie správneho držania tela pri sedení, státí a vykonávaní každodenných úloh môže znížiť zaťaženie kĺbov a zabrániť bolesti. Prospešné môže byť aj používanie ergonomických nástrojov alebo úprava prostredia.

Riadenie stresu

Zavedenie techník na zvládanie stresu a dostatok odpočinku a spánku môžu pomôcť zvládnuť bolesť kĺbov. Stres je spojený so zápalom v tele, ktorý môže zhoršiť bolesť kĺbov. Nájdením zdravých spôsobov zvládania stresu, ako je napríklad cvičenie všímavosti alebo upokojujúce aktivity, ako je joga alebo meditácia, môžu starší ľudia zlepšiť svoju celkovú pohodu a potenciálne znížiť bolesť kĺbov.

Nepreťažujte sa

Je tiež dôležité počúvať svoje telo a v prípade potreby si robiť prestávky. Nadmerná námaha môže viesť k zvýšenej bolesti kĺbov a prípadnému zraneniu. Tým, že si počas fyzickej aktivity alebo úloh, ktoré si vyžadujú opakované pohyby, budete robiť prestávky, môžete zabrániť preťaženiu kĺbov a poskytnúť im čas na odpočinok a regeneráciu.

Vyhľadajte zdroje podpory

Napokon, pri zvládaní chronickej bolesti, napríklad bolesti kĺbov, môže byť prospešné aj hľadanie podpory u priateľov, rodiny alebo podpornej skupiny. Rozhovory s inými ľuďmi, ktorí môžu mať podobné problémy, môžu poskytnúť pocit pochopenia a spolupatričnosti, ako aj tipy na mechanizmy zvládania.

Klinická liečba zdravia kĺbov

Keď zmeny životného štýlu nestačia, môžu sa odporučiť iné formy liečby. Tieto možnosti by ste mali preskúmať so svojím lekárom alebo iným zdravotníckym pracovníkom.

Fyzioterapia

Pravidelné návštevy fyzioterapeuta môžu pomôcť udržať zdravie kĺbov a odvrátiť budúce problémy. Fyzioterapeut môže tiež poskytnúť návod na cvičenia a strečingy zamerané na konkrétne oblasti tela, ktoré pomôžu zlepšiť silu a pohyblivosť kĺbov.

Lieky

Váš lekár vám môže odporučiť špecifické lieky na zvládanie bolesti kĺbov a pomôcť vám určiť možnosti liekov na predpis aj voľnopredajných liekov.

Operácia

V niektorých prípadoch môže byť potrebný chirurgický zákrok, napríklad výmena kĺbu pri ťažkej osteoartróze. Tieto zákroky by sa však mali zvažovať len ako posledná možnosť, keď sa vyčerpali všetky ostatné zákroky.

Ďalšie spôsoby liečby zdravých kĺbov

Medzi ďalšie liečebné postupy, ktoré môžu tiež priniesť úľavu, patria:

  • Akupunktúra
  • Chiropraktická starostlivosť
  • Bylinné doplnky
  • Tepelná a studená terapia

Neváhajte a poraďte sa so svojím poskytovateľom zdravotnej starostlivosti o zaradení týchto liečebných postupov do svojho programu. Celkovo možno povedať, že hoci tieto spôsoby liečby môžu dopĺňať lekársku starostlivosť o zdravie kĺbov, je nevyhnutné vyhľadať odborné poradenstvo a vykonať zmeny v životnom štýle, aby ste mohli účinne zvládať stavy kĺbov.

Zhrnutie

Starnutie nemusí znamenať, že sa vzdáte slobody pohybu. Zaradením týchto tipov do každodenného života sa môžete starať o svoje kĺby a zachovať si celkovú pohodu. Pamätajte, že každý krok, ktorý urobíte dnes, môže pomôcť vašim kĺbom, aby vás zajtra podporovali.

 

 

 

Späť do obchodu