Ako posilniť imunitu vášho dieťaťa

Obsah:

  • Ako zlepšiť imunitný systém vášho dieťaťa
  • Tipy, ako si udržať zdravie počas sezóny chrípky a prechladnutia
  • Posilnenie imunity pomocou probiotík

Nikto nechce vidieť svoje dieťa s horúčkou alebo nádchou. Ale priznajme si to - deti sú choré. Veľa. Najmä v zimných mesiacoch.

Problémom je, že adaptívny imunitný systém dieťaťa sa ešte len vyvíja. Na rozdiel od vrodeného imunitného systému - prvej obrannej línie tela, ktorá zahŕňa kožu, hlieny a reflex kašľa - adaptívny imunitný systém potrebuje čas na vybudovanie. Jeho úlohou je bojovať proti choroboplodným zárodkom, ktoré sa vkradnú okolo vrodeného imunitného systému. Potrebuje však kontakt s týmito mikróbmi, aby si ich mohol „zapamätať“ a vytvoriť cielenú obranu.
„Nemôžete si vybudovať imunitný systém, ak ho nepoužívate,“ hovorí pediatrička MU Health Care Dr. Jessica Luebbering. „Preto deti častejšie ochorejú počas prvého roka v škôlke alebo v škole, keď sú vystavené množstvu nových mikróbov.“

Dobrou správou je, že vaše dieťa nemusí byť vážne choré alebo neustále choré, aby si posilnilo imunitu. Dve deti môžu byť vystavené rovnakému vírusu a môžu mať rôzne príznaky v závislosti od toho, ako dobre funguje ich imunitný systém.

Aby ste pomohli udržať vaše dieťa čo najzdravšie, doktor Luebbering sa s vami podelí o najlepšie spôsoby, ako posilniť imunitný systém vášho dieťaťa a skrátiť čas, ktorý strávi choré.

imumita deti

Ako zlepšiť imunitný systém vášho dieťaťa

Prirodzené vystavenie vášho dieťaťa baktériám buduje jeho imunitu. Existujú však aj iné spôsoby, ako podporiť imunitný.

Zabezpečte zdravú, vyváženú stravu

Zdravá, vyvážená strava je jedným z hlavných stavebných kameňov dobrého zdravia. Aby ste svojmu dieťaťu pomohli dobre sa stravovať v každom štádiu rastu a vývoja, naplňte významnú časť jeho denného taniera množstvom farebného ovocia a zeleniny, z ktorých mnohé sú vynikajúcim zdrojom antioxidantov a fytonutrientov posilňujúcich imunitu.  
Zvyšok denného taniera potom naplňte celozrnnými obilninami, chudými bielkovinami, zdravými tukmi a nízkotučným mliekom a mliečnymi výrobkami. Hoci stravovanie pre optimálnu imunitu znamená aj obmedzenie spracovaných potravín a pridaných cukrov, občasné pochúťky nie sú na škodu.  

Dbajte na dostatok spánku

Dostatok regeneračného spánku je nevyhnutný v každom veku, ale pre rastúce deti je obzvlášť dôležitý. Pokiaľ ide o funkciu imunitného systému, nedostatok kvalitného spánku môže mať výrazný negatívny vplyv tým, že znižuje počet prirodzených buniek zabíjačov alebo buniek imunitného systému, ktoré útočia na napadnuté mikróby. 
Množstvo spánku, ktoré vaše dieťa potrebuje, závisí od jeho veku (od priemeru 12 až 16 hodín denne u dojčiat po 8 až 10 hodín u dospievajúcich) a od jeho dispozícií. (Niektoré deti jednoducho potrebujú viac spánku ako iné.) Podporujte zdravé spánkové návyky dodržiavaním pravidelného rozvrhu a vypínaním obrazoviek aspoň 2 hodiny pred spaním. 

Udržujte dieťa fyzicky aktívne

Fyzická aktivita má množstvo známych zdravotných prínosov pre ľudí všetkých vekových kategórií - od budovania sily a regulácie telesnej hmotnosti až po zvyšovanie energie a prevenciu chronických ochorení.
Okrem toho, že vaše dieťa získa zdatnejšie a zdravšie telo, ktoré je lepšie pripravené na zvládnutie choroby, každodenné cvičenie pomáha regulovať produkciu stresových hormónov, ako je kortizol. (Príliš veľa môže potlačiť funkciu imunitného systému.) Takisto posilňuje jeho obehový systém, čo uľahčuje imunitným bunkám a ďalším molekulám bojujúcim proti infekciám cestovať po celom tele.

Pomôžte im zvládať stres a úzkosť

Už pred pandémiou pociťovali deti a dospievajúci stres a úzkosť; v súčasnosti dosahuje zvýšená miera stresu a úzkosti medzi našou mládežou epidemické rozmery. Pretrvávajúci stres je nezdravý: Môže zvýšiť hladinu stresových hormónov, vyvolať zápal a potlačiť imunitnú odpoveď vo všetkých oblastiach (na očkovanie aj infekciu). 
Aby ste znížili stres a posilnili imunitu, doprajte svojmu dieťaťu dostatok voľného času na hranie, venujte sa činnostiam, ktoré má rado, a stretávajte sa s ľuďmi, ktorí mu robia radosť. Každý deň trávte čas spoločne ako rodina a poskytnite dieťaťu priestor, aby mohlo hovoriť o svojich starostiach a strese. 

Tipy, ako si udržať zdravie počas sezóny chrípky a prechladnutia

Nedostatočne vyvinutý imunitný systém vášho dieťaťa dokáže urobiť len veľmi málo, najmä ak je počas jesenných a zimných mesiacov zahltený baktériami. Môžete však znížiť zaťaženie imunitného systému vášho dieťaťa tým, že ho budete povzbudzovať, aby:

Uprednostňujte umývanie rúk

Malé ruky sa dotýkajú všetkého. Umývanie rúk však dokáže odstrániť viac ako 90 % baktérií, ktoré zachytia. Zvýšte úroveň umývania rúk vo vašej rodine tým, že:

  • Hlbšie: Ukážte deťom, ako si umývať ruky medzi prstami a pod nechtami - tam, kde sa otravné baktérie radi skrývajú.
  • Urobte si z toho zábavu: Vytvorte pesničku o umývaní rúk alebo urobte z dôsledného umývania rúk výzvu či súťaž.
  • Umývanie dlhšie: Používajte časovač, aby umývanie rúk trvalo 30 sekúnd alebo dlhšie.

Nedotýkajte sa ich tváre a očí

Oči, nos a ústa sú najľahšími cestami, ktorými sa vírusy dostávajú do tela. „Deti si dávajú veci do úst, dotýkajú sa všetkého, čo vidia, a trú si oči,“ hovorí doktorka Luebberingová. „Takto sa do nich dostanú baktérie.“
Ukážte deťom, ako majú kýchať a kašľať do lakťa, nie do rúk. Pre istotu si však pozrite predchádzajúci tip o umývaní rúk.

Prestaňte používať cumlík

Dudlíky môžu deti potešiť, dodať im pocit bezpečia a vám zabezpečiť trochu pokoja. Ak však vaše dieťa z cumlíka ochorie, pokoj, ktorý si vychutnávate, bude už dávno preč.
„Dudlíky sú obrovským šíriteľom baktérií,“ hovorí doktor Luebbering. Póry v plaste môžu byť živnou pôdou pre baktérie a plesne. Vírusy majú tiež tendenciu žiť dlhšie na plaste. „Ak čakáte na správny čas a dobrý dôvod, aby ste sa zbavili zvyku používať cumlík, je to práve tento.“

Trávte čas vonku

Existuje dôvod, prečo obdobie prechladnutia a chrípky zodpovedá mesiacom, keď trávime najviac času v interiéri - vírusy sa ľahšie šíria v suchom vzduchu v interiéri.
„Ľudia sa čudujú, prečo je v zime také ľahké chytiť vírusy,“ hovorí doktorka Luebberingová. „Je to jednoducho preto, že ľudia sa zdržiavajú v tesných priestoroch.“
Kedykoľvek to počasie dovolí, nechajte svoje deti hrať sa vonku. Čerstvý vzduch znižuje riziko chytenia vírusu, pretože deti nebudú vdychovať tie isté cirkulujúce baktérie. Ako bonus čas strávený na slnku zvýši hladinu vitamínu D, ktorý pomáha imunitnému systému bojovať proti infekcii.

Posilnenie imunity pomocou probiotík

Je tiež dôležité poskytnúť deťom dobrý zdroj probiotík. „Naše črevá využívajú obrovské množstvo baktérií. Niektoré sú zdravé a niektoré nie a probiotiká pomáhajú vytvoriť lepšiu rovnováhu medzi zdravými a nezdravými baktériami.“

Zumpano zdôrazňuje, že nielenže veľa jogurtov obsahuje probiotiká, ale je to aj obľúbená potravina u detí.

Dodáva, že dobrým zdrojom sú ajfermentované potraviny. Patrí medzi ne napr:

  • Kefír.
  • Kyslá kapusta.
  • Kyslé uhorky.
  • Miso.

Jablčný ocot je tiež dobrý spôsob, ako do stravy zaradiť probiotiká.

 

Späť do obchodu