Ako môžu dospelí posilniť svoj imunitný systém

Obsah:

  • Imunitný systém
  • Vrodený imunitný systém
  • Získaný imunitný systém
  • 10 spôsobov posilnenia imunitného systému
  • Bojujte proti infekciám a chorobám v tomto nevídanom období

Imunitný systém

Imunitný systém sa skladá zo siete bielkovín a buniek, ktoré chránia telo pred vonkajšími útočníkmi, ako sú huby, baktérie, vírusy a toxíny. Bez silného imunitného systému budú ľudia náchylní na rôzne choroby a ochorenia, pretože sú denne vystavení patogénom.

Táto sieť buniek dokáže rozpoznať vlastné od cudzích, ktoré sú telu cudzie a pochádzajú z tela. V ranom štádiu sa imunitný systém naučí ignorovať vlastné proteíny a zaoberať sa len cudzími bunkami tým, že zisťuje proteíny na všetkých povrchoch buniek.

Akonáhle imunitný systém zistí prienik, začne konať prostredníctvom tzv. imunitnej odpovede.

Vrodený imunitný systém

Vrodený imunitný systém, známy aj ako prirodzená alebo genetická imunita, je druh imunity, s ktorou sa človek narodí. Prirodzený imunitný systém sa skladá z bariér, ktoré udržujú cudzie častice mimo tela a bránia ich šíreniu.

Tento systém zahŕňa:

  • Fyzické bariéry - koža, dýchacie cesty, riasy a iné telesné ochlpenie.
  • Obranné mechanizmy - slzy, hlieny, pot a žalúdočné kyseliny
  • Všeobecná imunitná odpoveď - zápal (privádza imunitné bunky do miesta infekcie a zvyšuje prietok krvi do oblasti), komplement (označuje patogény na vyhubenie) a iné nešpecifické bunkové reakcie

Prítomnosť antigénov aktivuje vrodenú imunitnú odpoveď. Keďže odpoveď systému je vždy všeobecná a nešpecifická, cieľom je všetko cudzie a nesamostatné.

Získaný imunitný systém

V priebehu života sa u človeka vyvíja získaný imunitný systém, pretože je vystavený rôznym antigénom. Imunita vzniká, keď si systém vybuduje obranu proti špecifickému antigénu.

Imunita môže pochádzať z:

  • Vakcíny
  • vystavenia sa chorobe alebo infekcii
  • Protilátky inej osoby

imunitny system

 

10 spôsobov posilnenia imunitného systému

Na správne fungovanie imunitného systému je potrebný zdravý životný štýl. Pri dodržiavaní správnych zdravotných zásad bude telo lepšie fungovať a bude sa vedieť chrániť pred rôznymi chorobami a ochoreniami. Tu je desať (10) spôsobov, ako posilniť imunitný systém:

Doprajte si správne množstvo odpočinku

Odpočinok je spojený s imunitou. Keď majú ľudia zlé spánkové návyky, sú náchylnejší na choroby. Ak chcete zlepšiť spánok, skúste obmedziť čas strávený pri obrazovke tým, že odložíte zariadenia hodinu pred spaním. Znamená to vyhýbať sa používaniu počítačov, telefónov a televízora.

Zvládnite úroveň stresu

Stres a úzkosť ovplyvňujú zdravie imunitného systému. Obe emócie podporujú zápal, ktorý spôsobuje nerovnováhu vo funkcii imunitných buniek. Okrem toho výskumy naznačujú, že dlhodobý psychický stres môže viesť k potlačeniu imunitnej reakcie.

Zostaňte aktívni

Zapojenie sa do mierneho cvičenia môže posilniť imunitný systém. Štúdie zistili, že mierne cvičenie môže zvýšiť účinnosť vakcín.

Úroveň cvičenia sa u každého človeka líši. Všetko, čo je vyššie ako 60 % srdcovej frekvencie človeka, sa považuje za intenzívne cvičenie. Mierne cvičenie zahŕňa 150 minút týždenne ľahkej turistiky, rýchlej chôdze, plávania, rovnomernej jazdy na bicykli a joggingu.

Prijmite opatrenia na zabránenie infekcii

Spôsob, ako posilniť imunitný systém, je vyhýbať sa stretnutiu s infekciami. Dobré návyky osobnej hygieny, ako je dôkladné umývanie rúk, zakrývanie úst pri kašľaní alebo kýchaní a nezdieľanie osobných predmetov alebo jedálenského náčinia, môžu zabrániť ochoreniu.

Ďalšími spôsobmi, ako sa vyhnúť ochoreniu, sú dodržiavanie zásad bezpečnosti potravín, bezpečnostné opatrenia pri cestovaní, prevencia infekcií spôsobených ranami a uhryznutím hmyzom a kontrola populácie hlodavcov v domácnosti alebo v jej blízkosti.

Aktualizujte všetky odporúčané očkovania

Vakcíny sú vyrobené z oslabených častí alebo verzií patogénov spôsobujúcich ochorenia alebo obsahujú biologické konštrukcie, ktoré dostatočne spúšťajú alebo vytvárajú imunitnú odpoveď. Po injekčnom podaní si telo vytvorí imunitu voči aktuálnemu ochoreniu. Vďaka tomu je najlepšie udržiavať aktuálny stav odporúčaných vakcín, ako sú vakcíny proti osýpkam, tetanu a COVID-19.

Konzumujte potraviny posilňujúce imunitu

Existuje niekoľko potravín, ktoré môžu posilniť imunitu. Patria medzi ne strukoviny, semená, orechy, zelenina a ovocie. Cesnak je dobre známym prostriedkom na posilnenie imunity. Potraviny bohaté na antioxidanty znižujú hladinu stresu a posilňujú imunitný systém.

Na druhej strane, niektoré potraviny imunitný systém aj oslabujú. Patria k nim slané potraviny, ako sú rýchle občerstvenie a čipsy, spracované a údené mäso a vysoko rafinované sacharidy, ako je sladké pečivo a biela ryža, môžu nepriaznivo ovplyvniť imunitný systém.

Jedzte viac potravín bohatých na probiotiká

Niektoré potraviny obsahujú dobré baktérie nazývané probiotiká. Keď probiotiká osídlia tráviaci trakt, môžu pomôcť imunitným bunkám rozlišovať medzi zdravými a škodlivými bunkami. Príkladmi probiotických potravín sú kimči, jogurt, uhorky, miso a kombucha.

Múdro dopĺňajte potraviny

Žiadny doplnok nemôže liečiť COVID-19. Väčšina ľudí užíva doplnky na posilnenie imunitnej reakcie organizmu a vybudovanie ochrany proti rozšíreným chorobám. Medzi vitamíny a minerály, ktoré pomáhajú posilňovať imunitný systém, patria vitamín C, vitamín D a zinok.

Vitamín C je antioxidant, ktorý zvyšuje tvorbu buniek, čo pomáha chrániť telo pred infekciou. Vitamín D má medzitým imunoregulačné a protizápalové vlastnosti, ktoré sú nevyhnutné pre funkciu imunitného systému. A napokon zinok stimuluje špecifické imunitné bunky.

Obmedzte príjem alkoholu

Ak má človek oslabenú imunitu, najlepšie je úplne sa zdržať alkoholu, pretože každá snaha o zlepšenie zdravia môže pomôcť znížiť riziko vzniku chorôb.

Sprchujte sa po potení

Ak necháte pot zaschnúť na pokožke, umožníte baktériám množiť sa. Nespúšťa to len výskyt akné, ale podporuje to aj rozmnožovanie plesní. Navyše, ak má človek odreniny na pokožke, je pravdepodobnejšie, že sa daná oblasť infikuje. Vzhľadom na to by si ľudia mali zvyknúť sprchovať sa po cvičení.

Bojujte proti infekciám a chorobám v tomto nevídanom období

Dobrý zdravotný stav nebol počas pandémie nikdy dôležitejší. Ako bolo uvedené vyššie, existuje množstvo spôsobov, ako posilniť imunitu. Ak chcete predísť akýmkoľvek chorobám, musíte sa starať o svoj imunitný systém a robiť všetko pre jeho posilnenie.

 

Späť do obchodu