Ako liečiť trávenie doma

Obsah:

  • Čo pomáha na tráviace ťažkosti v domácnosti?
  • Často kladené otázky o trávení
  • Záver

Poruchy trávenia môžete zvyčajne zvládnuť domácimi prostriedkami vrátane mäty piepornej a zázvoru. Ale tráviace ťažkosti, ktoré sa vyskytujú často alebo s inými príznakmi, môžu vyžadovať lekársku pomoc.

Vaše obľúbené potraviny môžu potešiť vaše chuťové poháriky. Ak však jete príliš rýchlo alebo konzumujete príliš veľa týchto jedál, môžu sa u vás občas vyskytnúť tráviace ťažkosti, nazývané aj dyspepsia.

Medzi príznaky tráviacich ťažkostí môže patriť nepríjemná plnosť brucha po jedle alebo môžete mať bolesť či pocit pálenia v hornej časti žalúdka.

Tráviace ťažkosti nie sú chorobou, ale skôr príznakom iných gastrointestinálnych problémov, ako je vred, gastritída alebo reflux kyseliny.

Mnoho ľudí bude mať niekedy tráviace ťažkosti. Namiesto toho, aby ste siahli po voľne predajných antacidách naupokojenie žalúdka, môžete skúsiť kontrolovať príznaky pomocou prísad a byliniek vo vašej kuchyni.

travenie2

Čo pomáha na tráviace ťažkosti v domácnosti?

Tu sa pozrite na osem domácich prostriedkov, ktoré môžu poskytnúť rýchlu úľavu pri tráviacich ťažkostiach.

Mätový čaj

Mäta pieporná je viac než len osviežovač dychu. Má aj protikŕčový účinok na organizmus, takže je skvelou voľbou na zmiernenie žalúdočných problémov, ako je nevoľnosť a poruchy trávenia.

Po jedle vypite šálku mätového čaju, ktorý rýchlo upokojí váš žalúdok, alebo si nechajte vo vrecku niekoľko kúskov mäty piepornej a po jedle cucajte cukríky.

Hoci mäta pieporná môže zmierniť tráviace ťažkosti, nemali by ste piť ani jesť mätu piepornú, ak sú tráviace ťažkosti spôsobené refluxom kyseliny.

Pretože mäta uvoľňuje dolný pažerákový zvierač - sval medzi žalúdkom a pažerákom - pitie alebo jedenie môže spôsobiť, že žalúdočná kyselina sa vráti do pažeráka a zhorší reflux kyseliny. Mätový čaj sa neodporúča ľuďom s GERD alebo vredmi.

Harmančekový čaj

Je známe, žeharmančekový čaj pomáha navodiť spánok a upokojuje úzkosť. Táto bylina môže tiež zmierniť črevné ťažkosti a zmierniť tráviace ťažkosti znížením žalúdočnej kyseliny v tráviacom trakte. Harmanček pôsobí aj protizápalovo, aby zastavil bolesť.

Ak chcete pripraviť harmančekový čaj, vložte jedno alebo dve čajové vrecúška do vriacej vody na 10 minút. Nalejte do šálky a podľa potreby pridajte med. Čaj pite podľa potreby, aby ste zastavili tráviace ťažkosti.

Ak užívate lieky na riedenie krvi, pred pitím harmančekového čaju sa poraďte s lekárom. Harmanček obsahuje zložku, ktorá pôsobí ako antikoagulant, takže v kombinácii s liekom na riedenie krvi existuje riziko krvácania.

Jablčný ocot

Deklarované zdravotné prínosy jablčného octu siahajú od zlepšenia stavu pokožky až po podporu chudnutia. Môže tiež pomôcť zmierniť tráviace ťažkosti, výsledky výskumu v tejto oblasti sú však zmiešané.

Keďže príliš málo žalúdočnej kyseliny môže vyvolať tráviace ťažkosti, pite jablčný ocot, aby ste zvýšili produkciu žalúdočnej kyseliny v tele. Pridajte jednu až dve čajové lyžičky surového nepasterizovaného jablčného octu do šálky vody a vypite na rýchlu úľavu. Alebo zastavte tráviace ťažkosti skôr, ako sa objavia, vypitím zmesi 30 minút pred jedlom.

Aj keď je jablčný ocot bezpečný, jeho nadmerné alebo neriedené pitie môže spôsobiť vedľajšie účinky, ako je erózia zubov, nevoľnosť, pálenie v hrdle a nízka hladina cukru v krvi.

Zázvor

Zázvor je ďalším prírodným liekom na tráviace ťažkosti, pretože dokáže znížiť žalúdočnú kyselinu. Rovnako ako príliš málo žalúdočnej kyseliny spôsobuje tráviace ťažkosti, aj príliš veľa žalúdočnej kyseliny má rovnaký účinok.

Podľa potreby vypite šálku zázvorového čaju, ktorý upokojí váš žalúdok a zbaví vás tráviacich ťažkostí. Medzi ďalšie možnosti patrí cmúľanie zázvorových cukríkov, pitie zázvorového piva alebo výroba vlastnej zázvorovej vody. Jeden alebo dva kúsky zázvorového koreňa uvarte v štyroch šálkach vody. Pred vypitím ho ochuťte citrónom alebo medom.

Konzumáciu zázvoru obmedzte na 3 až 4 gramy (g) denne. Konzumácia príliš veľkého množstva zázvoru môže spôsobiť plynatosť, pálenie hrdla a pálenie záhy.

Semienka feniklu

Táto protikŕčová bylina môže pomôcť odstrániť tráviace ťažkosti po jedle, ako aj zmierniť iné gastrointestinálne problémy, ako sú žalúdočné kŕče, nevoľnosť a nadúvanie.

Veľa výskumov o fenikli a trávení sa však uskutočnilo na potkanoch, takže na overenie jeho účinkov je potrebných viac štúdií na ľuďoch.

Napriek tomu, ak to chcete vyskúšať, môžete dať 1/2 čajovej lyžičky rozdrveného feniklového semienka do vody a pred vypitím ju nechať 10 minút povariť. Feniklový čaj pite vždy, keď máte tráviace ťažkosti. Ďalšou možnosťou je žuť feniklové semienka po jedle, ak niektoré potraviny spôsobujú tráviace ťažkosti.

Medzi možné vedľajšie účinky feniklu patrí nevoľnosť, vracanie a citlivosť na slnko.

Jedlá sóda (hydrogenuhličitan sodný)

Jedlá sóda dokáže rýchlo neutralizovať žalúdočnú kyselinu a zmierniť poruchy trávenia, nadúvanie a plynatosť po jedle. Pri tomto lieku pridajte 1/2 čajovej lyžičky jedlej sódy do teplej vody a vypite.

Hydrogenuhličitan sodný je vo všeobecnosti bezpečný a netoxický. Pitie veľkého množstva sódy bikarbóny však môže priniesť niekoľko nežiaducich vedľajších účinkov, ako sú zápcha, hnačka, podráždenosť, vracanie a svalové kŕče. Ak vypijete roztok obsahujúci 1/2 lyžičky jedlej sódy na tráviace ťažkosti, neopakujte to aspoň dve hodiny.

Dospelí by nemali vypiť viac ako sedem 1/2 čajovej lyžičky počas 24 hodín a ak majú viac ako 60 rokov, nemali by vypiť viac ako tri 1/2 čajovej lyžičky.

Citrónová voda

Alkalický účinok citrónovej vody tiež neutralizujeDôveryhodný zdroj žalúdočnú kyselinu a zlepšuje trávenie. Zmiešajte polievkovú lyžicu citrónovej šťavy v horúcej alebo teplej vode a vypite niekoľko minút pred jedlom.

Popri zmiernení tráviacich ťažkostí je citrónová voda aj výborným zdrojom vitamínu C. Príliš veľa citrónovej vody však môže opotrebovať zubnú sklovinu a spôsobiť zvýšené močenie. Ak chcete chrániť svoje zuby, po vypití citrónovej vody si vypláchnite ústa vodou.

Koreň sladkého drievka

Výskumy ukazujú, že koreň sladkého drievka dokáže upokojiť svalové kŕče a zápal v tráviacom trakte, ktoré môžu obe vyvolať tráviace ťažkosti. Pre úľavu žujte koreň sladkého drievka alebo pridajte koreň sladkého drievka do vriacej vody a zmes vypite.

Hoci je koreň sladkého drievka účinný na tráviace ťažkosti, vo veľkých dávkach môže spôsobiť nerovnováhu sodíka a draslíka a vysoký krvný tlak. Výskumníci odporúčajú konzumovať približne 100 miligramov (mg) glycyrrhizínu, ktorý je hlavnou účinnou látkou v koreni sladkého drievka. Toto množstvo získate konzumáciou 60-70 g sladkého drievka. Iné štúdie odporúčajú 0,015-0,229 miligramov na kilogram (mg/kg) telesnej hmotnosti denne.

Často kladené otázky o trávení

Čo je najlepšie piť pri tráviacich ťažkostiach?

V závislosti od príčiny tráviacich ťažkostí vám môže pomôcť vypiť trochu číreho vývaru alebo nápoj obsahujúci zázvor. Tráviace ťažkosti sú zvyčajne spôsobené príliš veľkou kyslosťou v žalúdku. Pitie vody môže pomôcť zriediť žalúdočné kyseliny a podporiť vyprázdňovanie žalúdka.

Pomáha pitie vody pri tráviacich ťažkostiach?

Pitie vody môže pomôcť zriediť kyseliny v žalúdku, čo môže pomôcť znížiť príznaky porúch trávenia.

Čo rýchlo pomáha pri poruchách trávenia?

Medzi možnosti rýchlej úľavy od tráviacich ťažkostí patria napríklad voľne predajné antacidá a hydrogenuhličitan sodný (jedlá sóda) vo vode.

Záver

Nemusíte žiť s častými tráviacimi ťažkosťami. Žalúdočné ťažkosti môžu narušiť váš život, ale nemusia. Vyskúšajte, či vám tieto domáce prostriedky pomôžu, ale pri akýchkoľvek znepokojujúcich príznakoch navštívte lekára.

Úrad pre kontrolu potravín a liečivých prípravkov nesleduje kvalitu byliniek a liečivých prípravkov, preto skúmajte výber značky.

Čím skôr navštívite lekára, získate diagnózu a začnete s liečbou, tým skôr sa môžete cítiť lepšie a užívať si vyššiu kvalitu života.

 

Späť do obchodu