Ako kolagén pomáha pri bolestiach chrbta?

Obsah:

  • Čo je to kolagén a ako vám môže pomôcť pri bolestiach chrbta
  • Druhy kolagénu
  • Odkiaľ získavame kolagén v našej strave?
  • Úloha bielkovín pri tvorbe kolagénu
  • Bolesť chrbta počas cvičenia
  • Rady, ak máte bolesti chrbta

Každý hľadá doplnok, ktorý by mu pomohol pri bolestiach chrbta, a hoci doplnky môžu pomôcť, skôr než začneme hovoriť o tom, ako by kolagén pomohol pri bolestiach chrbta, chceme upozorniť, že musíte vykonávať robustnú posilňovaciu prácu, aby ste z akéhokoľvek doplnku na liečenie získali maximálny úžitok!

Čo je to kolagén a ako vám môže pomôcť pri bolestiach chrbta

Kolagén je jednou z najrozšírenejších bielkovín v ľudskom tele a zistilo sa, že má mimoriadny význam v oblastiach, ako je koža, svaly, šľachy, chrupavky kĺbov a platničky chrbtice. Vzhľadom na to, že poranenia bedrových platničiek, hernie a výdute, patria medzi najčastejšie príčiny bolesti chrbta, ak by sme mohli nášmu telu poskytnúť zdroje potrebné na obnovu tejto poškodenej štruktúry, určite by sme to chceli! Za osobitnú zmienku stojí aj to, že chrupavka vo facetových kĺboch je typ známy ako hyalinná chrupavka, je to podobná chrupavka ako v kolenách a bedrových kĺboch. Obe majú veľkú koncentráciu kolagénu, konkrétne kolagénu typu 2, v oblasti 90 % celkového kolagénu v týchto kĺboch.

Kolagén je v podstate lepidlo, ktoré drží tieto štruktúry pohromade, a v oblastiach, ako je pokožka a kozmetické výrobky, je kolagén obľúbeným doplnkom stravy. Od našich členov sa dozvedáme príbehy o zvýšenej hrúbke vlasov po bežnom užívaní kolagénu na chrbát a kĺby, pričom niektoré z dám spomínajú najmä to, že to považujú za pozitívny a nečakaný prínos.

kolagen a bolest chrbta

Druhy kolagénu

V tele existujú tri typy kolagénu, ktoré sa nazývajú 1, 2 a 3. Typ 1 sa najčastejšie nachádza v koži, šľachách, chrupavkách a kostiach, typ 2 sa nachádza v hyalinnej chrupavke našich kĺbov, ktorá im dodáva pevnosť, ako aj vo vnútri chrbticových platničiek, ktoré poskytujú tlmenie chrbtici. Typ 3 sa podieľa na podpore zdravia svalov a tepien. 

V prípade hyalínnej chrupavky zohráva kolagén dôležitú úlohu a s pribúdajúcim vekom ho telo produkuje menej, v dôsledku čoho môžu naše kĺby začať slabnúť. Zápal a zranenia môžu tento proces ešte viac roznietiť a znížiť kvalitu a zdravie kĺbov, rovnaké problémy vznikajú pri zraneniach platničiek v dolnej časti chrbta. Preto je primerane dôležité, aby ste venovali čas práci na získaní správneho množstva týchto základných živín na obnovu.

Mimoriadnu dôležitosť tejto živiny v úlohe nášho uzdravovania nemožno podceňovať, ak vezmeme do úvahy, že bolesti chrbta sa často týkajú platničiek a fazetových kĺbov, ako aj okolitých väzov, ktoré si vyžadujú dostatok kolagénu, aby mali normálnu zdravú štruktúru.

Odkiaľ získavame kolagén v našej strave?

Keď ti ide o príjem kolagénu v strave, zložky alebo konkrétny kolagén bude pochádzať z konzumácie živočíšnych produktov, spojivové tkanivo z kusov mäsa, ktoré konzumujeme, bude obsahovať rôzne množstvá a typy kolagénu, takže je pravdepodobné, že ak si plníte svoju dennú potrebu bielkovín, tak v rámci tohto príjmu budete mať dostatok kolagénu. Bohužiaľ, kolagén sa v rastlinách nenachádza, takže tí, ktorí dodržiavajú stravu bez živočíšnych produktov, to budú musieť obísť a doplniť takým či onakým spôsobom, o čom si povieme trochu viac neskôr.

Úloha bielkovín pri tvorbe kolagénu

Kolagén je bielkovina, a to najrozšírenejšia v tele, a ako všetky bielkoviny je tvorená z aminokyselín - stavebných kameňov. Telo využíva aminokyseliny pri štiepení bielkovín zo stravy na tvorbu kolagénu, ktorý naše telo potrebuje. Touto cestou sa vydá, ak dodržiavate diétu, pri ktorej sa vyhýbate potravinám živočíšneho pôvodu. Pokiaľ prijímate správne množstvo bielkovín zo stravy, vaše telo bude štiepiť a obnovovať aminokyseliny spôsobom, ktorý potrebuje.

Pravdepodobne viete, že vitamín C zohráva úlohu pri budovaní kolagénu z týchto aminokyselín, jedna z týchto aminokyselín, prolín, ktorý je potrebný, sa nachádza v dobrom množstve vo vaječných bielkoch a mliečnych výrobkoch, ako aj v hubách a špargli. Druhý glycín sa nachádza v bravčovom mäse, kuracom mäse a želatíne. Na to, aby proces fungoval, je nevyhnutnou mikroživinou aj meď, ktorá sa nachádza najmä v mäsových orgánoch, ako aj v kešu orechoch. Vo všeobecnosti platí, že ak budete získavať bielkoviny z kvalitných a plnohodnotných druhov, budete mať dostatočný prísun všetkých aminokyselín potrebných nielen na tvorbu kolagénu, ale aj na všetky potreby organizmu. 

Na tomto mieste je potrebné zdôrazniť, že nadbytok cukru a rafinovaných sacharidov vo všeobecnosti narúša prirodzenú schopnosť tela liečiť sa, takže je logické, že ak sa vaše telo snaží liečiť, je naozaj dôležité vyhýbať sa týmto druhom potravín. Remodelácia poranenej oblasti môže trvať dlhší čas a v prípade bolesti chrbta sú často poranené oblasti, ktoré sú na začiatku pomerne slabo prekrvené. Preto je potrebné dbať na to, aby ste sa vyhýbali zbytočným činnostiam alebo potravinám, ktoré by mohli tento proces ešte viac spomaliť.

Hojenie si vyžaduje čas, a hoci bolesť môže niekedy pominúť rýchlejšie, ako sa predpokladalo, proces hojenia a obnovy často prebieha bez prítomnosti bolesti, a preto môže byť lákavé ponáhľať sa späť k určitým činnostiam skôr, ako ste pripravení. To môže viesť k neúspechom a ďalšiemu poškodeniu štruktúry, ktorá neukončila hojenie na prvýkrát!

Bolesť chrbta počas cvičenia

Pri cvičení môžete pociťovať nepríjemné pocity a niekedy aj bolesť. Tento pocit je normálny a mal by sa upokojiť niekoľko minút po skončení. Nie je to znak toho, že si ubližujete. Cvičenie pomôže znížiť bolesť a môže vám pomôcť lepšie zvládať bolesť chrbta.
Hoci sa môžete premáhať a vykonávať namáhavé cvičenie, je dôležité, aby ste to nepreháňali. Ak máte bolesti, s ktorými si neviete poradiť počas aktivity alebo po nej, budete musieť navštíviť lekára. Základom je začať mierne a postupne zvyšovať množstvo vykonávanej činnosti.
Ľudia často prestanú cvičiť, keď ich bolesť chrbta ustúpi. Ak však prestanete cvičiť, všetky zlepšenia, ktoré ste dosiahli, zmiznú v priebehu niekoľkých týždňov. Preto je dôležité, aby ste pokračovali v pravidelnom cvičení a neprestali, keď bolesť zmizne a vy sa budete cítiť lepšie.
Ak máte niekedy problémy s cvičením, môže byť dobré navštíviť praktického lekára alebo požiadať o odporúčanie k fyzioterapeutovi, ktorý vám poradí s cvičením šitým na mieru. Ak ste členom posilňovne, môžu tam byť osobní tréneri, ktorí vám môžu poskytnúť odborné rady. Nezabudnite im povedať o svojom stave.

Rady, ak máte bolesti chrbta

Aby ste dosiahli čo najlepšie výsledky, úľavu a dlhodobé zotavenie, mali by byť doplnky stravy práve také. Hoci je kolagén dôležitou zložkou, nebude dobre využitý, ak nebudete dodržiavať stratégiu rehabilitácie. Správne cvičenia a strečingy v správnom čase umožnia vášmu telu prijať toľko potrebné živiny a dať tento kolagén do dobrej práce, posilniť a zahojiť platničky a poškodené tkanivá chrbta. 

Budovanie svalov v okolí oblasti ďalej pomáha chrániť oblasť počas remodelácie a posilňovania, teda v čase, keď už bolesť nemusí byť prítomná. Dlhodobé napredovanie pomocou správnych cvičení založených na odpore, doma alebo v posilňovni, umožní vášmu telu prestavať tieto štruktúry, ktoré boli poškodené alebo degenerované. 

Niektorí budú v pokušení ísť cestou spinálnych injekcií proti bolesti chrbta. Tento špecifický postup má neželané následky najmä na väzy a šľachy, ktoré oslabuje. S vedomím, že je to tak, by sa úloha primeraného príjmu kolagénu mohla považovať za ešte dôležitejšiu!

Späť do obchodu