Ako kolagén a kyselina hyalurónová podporujú vaše telo

Obsah:

  • Úloha kolagénu a kyseliny hyalurónovej v tele
  • O doplnkoch stravy s kolagénom a kyselinou hyalurónovou
  • Doplnky kolagénu a kyseliny hyalurónovej pri špecifických stavoch
  • Kyselina hyalurónová vs. kolagén - proces starnutia
  • Čo je lepšie, kyselina hyalurónová alebo kolagén? Možnosti ošetrenia pre rôzne vekové skupiny

kolagén a kyselina hyalurónová

S pribúdajúcim vekom naše telo prirodzene vytvára menej kolagénu a kyseliny hyalurónovej. To môže spôsobiť vrásky, suchú pokožku a bolesti kĺbov, ktoré môžu výrazne ovplyvniť kvalitu nášho života.

Kolagén, štrukturálny proteín, ktorý tvorí kožu, kosti, šľachy a väzy, dodáva našej pokožke pružný a mladistvý vzhľad. Kyselina hyalurónová pôsobí ako mazivo a tlmič nárazov v našich kĺboch, ale zohráva aj kľúčovú úlohu pri udržiavaní hydratácie a pružnosti našej pokožky.

Našťastie sú kolagén aj kyselina hyalurónová dostupné vo forme doplnkov, ktoré nám pomáhajú udržiavať mladistvý vzhľad a pocit.

Úloha kolagénu a kyseliny hyalurónovej v tele

Kolagén

Kolagén je bielkovina, ktorá tvorí približne 30 % všetkých bielkovín v tele. Je to najbežnejšia bielkovina u cicavcov a okrem iného sa nachádza v koži, kostiach, šľachách, väzoch a chrupavkách. Kolagén dáva týmto tkanivám tvar a oporu, vďaka čomu sú pevné a pružné.
Zdravie kože je jednou z najdôležitejších funkcií kolagénu. Kolagén je veľkou súčasťou extracelulárnej matrice kože, ktorá jej dodáva pevnosť a oporu. Kolagénové vlákna sú zodpovedné za udržiavanie elasticity pokožky, ktorá pomáha pokožke natiahnuť sa a pohybovať sa bez toho, aby sa trhala. Kolagén tiež pomáha udržiavať hydratáciu pokožky tým, že priťahuje a udržiava molekuly vody.
Kolagén je nevyhnutný pre mladistvý vzhľad pokožky, pretože jej dodáva pevnosť a pružnosť. S pribúdajúcim vekom sa v našom tele tvorí menej kolagénu, čo môže spôsobovať vrásky a jemné linky. Pokožka tiež stráca svoju pružnosť a hydratáciu, takže pôsobí mdlo a sucho. Užívanie kolagénových doplnkov môžepomôcť spomaliť príznaky starnutia a celkovo zlepšiť vzhľad pokožky.

Kyselina hyalurónová

Kyselina hyalurónová je prirodzene sa vyskytujúci polysacharid, ktorý sa okrem iného nachádza v pokožke, kĺboch a očiach. Kyselina hyalurónová pomáha udržiavať pokožku hydratovanú a pružnú. Pomáha tiež udržiavať extracelulárnu matricu pokožky v dobrom stave, ktorá jej dodáva pevnosť a oporu. V jednej štúdii sa uvádza, že kyselina hyalurónová je kľúčovou molekulou pri starnutí pokožky, pretože udržiava jej hydratáciu a pružnosť.
Kyselina hyalurónová je mimoriadne dôležitá pre zdravie kĺbov. Znižuje trenie a chráni kĺby pred opotrebovaním tým, že pôsobí ako mazivo a tlmič nárazov. Pomáha tiež udržiavať kĺby hydratované, čo môže pomôcť znížiť bolesť a zápal.
S pribúdajúcim vekom sa v našom tele prirodzene tvorí menej kyseliny hyalurónovej, čo môže spôsobiť, že naša pokožka vyzerá sucho a matne. Užívanie doplnkov stravy s kyselinou hyalurónovou, napríklad Pure Encapsulations Hyaluronic Acid alebo Miller Marsh Cosmetics Hyaluronic Acid Booster, môže vašej pokožke pomôcť udržať si vlhkosť a spomaliť príznaky starnutia.

O doplnkoch stravy s kolagénom a kyselinou hyalurónovou

Doplnky stravy s kolagénom a kyselinou hyalurónovou sa môžu užívať ústami, aplikovať na pokožku alebo dokonca aplikovať injekčne. Napríklad:

  • Ústne doplnky sa zvyčajne dodávajú vo forme kapsúl, tabliet alebo práškov, ktoré sa môžu užívať denne na doplnenie hladiny kolagénu a kyseliny hyalurónovej v tele.
  • Kolagén a kyselinu hyalurónovú možno nanášať aj priamo na pokožku vo forme krémov a sér, aby vyzerala lepšie a bola hydratovaná.
  • K dispozícii sú aj niektoré injekčné formy kolagénu a kyseliny hyalurónovej, ktoré sa môžu použiť na liečbu špecifických stavov, ako sú bolesti kĺbov alebo starnutie pokožky.

Viaceré štúdie zistili, že užívanie kolagénu ústami môže zlepšiť pružnosť a vlhkosť pokožky. Iná štúdia rovnako naznačuje, že kyselina hyalurónová aplikovaná na pokožku môže pomôcť udržať jej hydratáciu a urobiť vrásky menej viditeľnými.
Aj keď doplnky stravy s kolagénom a kyselinou hyalurónovou môžu pomôcť, pred užívaním akýchkoľvek doplnkov by ste sa mali poradiť so svojím lekárom, aby ste sa uistili, že sú pre vás bezpečné a účinné. Zdravotnícky pracovník vám tiež môže poradiť vhodné dávkovanie a frekvenciu užívania.

Doplnky kolagénu a kyseliny hyalurónovej pri špecifických stavoch

Doplnky kolagénu a kyseliny hyalurónovej sa môžu používať aj na liečbu špecifických stavov. Niektoré údaje napríklad naznačujú, že kolagénové peptidy môžu pomôcť zmierniť bolesť pri osteoartróze. Priebežná liečba môže viesť k výraznému zlepšeniu bolesti kĺbov, ich stuhnutosti a funkčnosti.
Doplnky stravy s kolagénom a kyselinou hyalurónovou môžu mať potenciálny prínos aj pri hojení rán. Štúdia o regeneračnej medicíne hovorí, že kolagénové peptidy môžu urýchliť proces hojenia a celkovo zlepšiť hojenie tkaniva. Iný výskum hovorí, že kyselina hyalurónová môže pomôcť rýchlejšiemu hojeniu rán tým, že ich viac hydratuje, znižuje zápal a podporuje rast nových ciev.
Je dôležité mať na pamäti, že je potrebný ďalší výskum, aby sme úplne pochopili, ako dobre fungujú doplnky s kolagénom a kyselinou hyalurónovou a či sú bezpečné na liečbu určitých ochorení. Pred užívaním doplnkov alebo ich používaním na liečbu určitých stavov je vždy najlepšie poradiť sa s odborným lekárom.

Kyselina hyalurónová vs. kolagén - proces starnutia

S vekom alebo v dôsledku vonkajších faktorov sa obsah kyseliny hyalurónovej aj kolagénu v pokožke znižuje, čo môže spôsobiť, že pokožka je tenšia, ovisnutá a menej hydratovaná:

  • V starnúcej pokožke sa znižuje obsah kyseliny hyalurónovej v pokožke. V epiderme (vonkajšej vrstve) sa nakoniec úplne vytratí. V dermis (hlbšia vrstva) bude obsah viac-menej rovnaký, ale v staršej pokožke bude mať kyselina hyalurónová zníženú schopnosť viazať vodu a udržiavať pokožku hydratovanú.
  • S pribúdajúcim vekom sa kolagénová matrica fragmentuje a tvorí sa menej nového kolagénu. Existujúci kolagén sa rozkladá rýchlejšie ako v mladej pleti. To znamená, že sa dostávame do začarovaného kruhu s rýchlejším rozpadom a pomalšou regeneráciou kolagénu.

K zníženému obsahu kyseliny hyalurónovej a kolagénu v pokožke môžu prispieť aj faktory prostredia, ako sú UV žiarenie alebo zápaly.

Čo je lepšie, kyselina hyalurónová alebo kolagén? Možnosti ošetrenia pre rôzne vekové skupiny

Ako prvý krok môžu mnohí z nás vyskúšať starostlivosť o pleť alebo potravinové doplnky na zlepšenie vzhľadu svojej pleti. Ak nám tieto metódy neprinesú požadované výsledky, existujú aj estetické ošetrenia, ktoré môžu pomôcť zvýšiť obsah kyseliny hyalurónovej a kolagénu v našej pleti. Čo je však lepšie?

  • Dehydratovanou pleťou môžu trpieť mladí aj starí ľudia. Niektorí z nás majú pocit, že sa príznaky zlepšia, keď používajú prípravky starostlivosti o pleť, ktoré sú zamerané na suchú pleť, alebo zmenou stravy. Ak potrebujeme väčšiu pomoc, existujú aj estetické ošetrenia, ktoré do pokožky ukladajú „zásobníky“ kyseliny hyalurónovej, tzv. skinboostery.3,4
  • Kolagén v našej pokožke je veľmi stabilný. Trvá približne 30 rokov, kým sa nahradí.2 To je dôvod, prečo mladí ľudia nemajú veľa viditeľných príznakov úbytku kolagénu, ako je napríklad ovisnutá pokožka. Estetické ošetrenie stimulujúce tvorbu kolagénu môže byť preto vhodnejšie pre tých, ktorí dosiahli 40. a 50. rok života, v závislosti od odporúčania ošetrujúceho lekára.

Čo je teda lepšie, či kyselina hyalurónová alebo kolagén, závisí od mnohých vecí, napríklad od nášho veku a od toho, akú pomoc potrebujeme na vyriešenie svojich problémov.

 

 

Späť do obchodu