9 preukázateľných zdravotných prínosov kefíru

Obsah:

  • Aké sú zdravotné prínosy kefíru?
  • 9 zdravotných prínosov kefíru, ktoré sú podložené výskumom
  • Záver

kefir

 

Kefír je široko propagovaný pre svoje zdravotné výhody. Tu je výskum, ktorý to potvrdzuje.

Aké sú zdravotné prínosy kefíru?

Kefír, základná potravina v mnohých kultúrach na celom svete, sa stal neuveriteľne populárnym v komunite prírodného zdravia.

Vďaka vysokému obsahu živín a probiotík je veľmi prospešný pre trávenie a zdravie čriev. V skutočnosti ho mnohí ľudia považujú za výživnejší ako jogurt.

9 zdravotných prínosov kefíru, ktoré sú podložené výskumom

  1. Kefír je fantastickým zdrojom mnohých živín

Kefír pochádza z niektorých častí východnej Európy a juhozápadnej Ázie. Jeho názov pochádza z tureckého slova "kefír", ktoré označuje dobrý pocit po jedle 

Ide o fermentovaný nápoj, ktorý sa tradične vyrába z kravského alebo kozieho mlieka.

Vyrába sa pridaním kefírových zŕn do mlieka. Nejde o obilné zrná, ale o zrnkám podobné kolónie kvasiniek a baktérií mliečneho kvasenia, ktoré svojím vzhľadom pripomínajú karfiol.

Približne 24 hodín sa mikroorganizmy v kefírových zrnách množia a kvasia cukry v mlieku, čím sa mlieko mení na kefír. Potom sa zrná z tekutiny odstránia a môžu sa opäť použiť.

Inými slovami, kefír je nápoj, ale kefírové zrná sú štartovacia kultúra, ktorá sa používa na výrobu nápoja.

Baktérie mliečneho kvasenia v zrnách menia laktózu v mlieku na kyselinu mliečnu. Vďaka tomu kefír chutí kyslo ako jogurt - má však redšiu konzistenciu.

Jedna šálka nízkotučného kefíru obsahuje:

  • Bielkoviny: 9 gramov
  • Vápnik: 24 % dennej hodnoty (DV)
  • Fosfor: 20 % dennej dávky
  • vitamín B12: 29 % DV
  • Riboflavín (B2): (B2B): 25 % DV
  • 7 % DV
  • vitamín D: 12 % DV

Okrem toho má kefír približne 104 kalórií, 11,6 gramov sacharidov a 2-3 gramy tuku v závislosti od druhu použitého mlieka.

Kefír obsahuje aj širokú škálu bioaktívnych látok vrátane organických kyselín a peptidov, ktoré prispievajú k jeho zdraviu prospešným účinkom (1Dôveryhodný zdroj).

Bezmliečne verzie kefíru sa môžu vyrábať z kokosovej vody, kokosového mlieka alebo iných sladkých tekutín. Tie však nemajú rovnaký nutričný profil ako kefír na báze mlieka.

ZHRNUTIE

Kefír je fermentovaný mliečny nápoj, ktorý sa kultivuje z kefírových zŕn. Je bohatým zdrojom vápnika, bielkovín a vitamínov skupiny B.

  1. Kefír je silnejšie probiotikum ako jogurt

Niektoré mikroorganizmy môžu mať po požití priaznivé účinky na zdravie.

Tieto mikroorganizmy, známe ako probiotiká, môžu ovplyvňovať zdravie mnohými spôsobmi, napomáhať tráveniu, regulácii hmotnosti a duševnému zdraviu .

Jogurt je najznámejšou probiotickou potravinou v západnej strave, ale kefír je v skutočnosti oveľa silnejším zdrojom.

Zrná kefíru obsahujú až 61 kmeňov baktérií a kvasiniek, čo z nich robí veľmi bohatý a rozmanitý probiotický zdroj, hoci táto rozmanitosť sa môže líšiť .

Ostatné fermentované mliečne výrobky sa vyrábajú z oveľa menšieho počtu kmeňov a neobsahujú žiadne kvasinky.

Zhrnutie

Kefír môže obsahovať až 61 rôznych mikroorganizmov, čo z neho robí oveľa silnejší zdroj probiotík ako z mnohých iných fermentovaných mliečnych výrobkov.

  1. Kefír má silné antibakteriálne vlastnosti

Predpokladá sa, že niektoré probiotiká v kefíre chránia pred infekciami.

Patrí medzi ne probiotikum Lactobacillus kefiri, ktoré je v kefíre jedinečné.

Štúdie dokazujú, že toto probiotikum dokáže potlačiť rast rôznych škodlivých baktérií vrátane SalmonellaHelicobacter pylori a E. coli.

Kefiran, druh sacharidov prítomných v kefíre, má tiež antibakteriálne vlastnosti.

ZHRNUTIE

Kefír obsahuje probiotikum Lactobacillus kefiri a sacharid kefiran, ktoré chránia pred škodlivými baktériami.

  1. Kefír môže zlepšiť zdravie kostí a znížiť riziko osteoporózy

Osteoporóza je charakterizovaná zhoršovaním stavu kostného tkaniva a v západných krajinách predstavuje veľký problém. Je obzvlášť častá u starších žien a dramaticky zvyšuje riziko zlomenín.

Zabezpečenie primeraného príjmu vápnika je jedným z najúčinnejších spôsobov, ako zlepšiť zdravie kostíaspomaliť postup osteoporózy.

Plnotučný kefír je nielen skvelým zdrojom vápnika, ale aj vitamínu K2, ktorý zohráva hlavnú úlohu v metabolizme vápnika. Je dokázané, že doplnenie vitamínu K2 znižuje riziko zlomenín až o 81 %.

Najnovšie štúdie na zvieratách spájajú kefír so zvýšenou absorpciou vápnika v kostných bunkách. To vedie k zlepšeniu hustoty kostí, čo by malo pomôcť predchádzať zlomeninám.

ZHRNUTIE

Kefír vyrobený z mlieka je vynikajúcim zdrojom vápnika a plnotučný mliečny kefír obsahuje aj vitamín K2. Tieto živiny majú významný prínos pre zdravie kostí.

  1. Kefír môže chrániť pred rakovinou

Rakovina je jednou z hlavných príčin úmrtí na svete. Vzniká vtedy, keď abnormálne bunky vo vašom tele nekontrolovateľne rastú, napríklad v nádore.

Predpokladá sa, že probiotiká vo fermentovaných mliečnych výrobkoch znižujú rast nádorov tým, že stimulujú váš imunitný systém. Je teda možné, že kefír môže bojovať proti rakovine.

Táto ochranná úloha bola preukázaná vo viacerých štúdiách na skúmavkách .

V jednej staršej štúdii sa zistilo, že výťažok z kefíru znížil počet ľudských buniek rakoviny prsníka o 56 %, zatiaľ čo v prípade jogurtového výťažku to bolo len 14 %.

Majte na pamäti, že pred prijatím jednoznačných záverov je potrebné vykonať štúdie na ľuďoch.

ZHRNUTIE

Niektoré štúdie na skúmavkách a zvieratách naznačujú, že kefír môže potláčať rast rakovinových buniek. Žiadna súčasná štúdia však nezahŕňa ľudí, preto je potrebný ďalší výskum.

  1. Probiotiká v kefíre môžu pomôcť pri rôznych tráviacich problémoch

Probiotiká, ako je kefír, môžu pomôcť obnoviť rovnováhu priateľských baktérií v črevách.

Preto sú veľmi účinné pri liečbe mnohých foriem hnačky.

Navyše, mnohé dôkazy naznačujú, že probiotiká a probiotické potraviny môžu zmierniť mnohé tráviace ťažkosti .

Patrí medzi ne syndróm dráždivého čreva, vredy spôsobené infekciou H. pylori a mnohé ďalšie.

Z tohto dôvodu môže byť kefír užitočný, ak máte problémy s trávením.

ZHRNUTIE

Probiotiká, ako je kefír, môžu liečiť viaceré formy hnačky. Môžu tiež viesť k zlepšeniu rôznych tráviacich ťažkostí.

  1. Kefír má nízky obsah laktózy

Bežné mliečne potraviny obsahujú prírodný cukor nazývaný laktóza.

Mnohí ľudia, najmä dospelí, nie sú schopní laktózu správne rozložiť a stráviť. Tento stav sa nazýva intolerancia laktózy.

Baktérie mliečneho kvasenia vo fermentovaných mliečnych potravinách - ako je kefír a jogurt - menia laktózu na kyselinu mliečnu, takže tieto potraviny obsahujú oveľa menej laktózy ako mlieko.

Obsahujú tiež enzýmy, ktoré môžu pomôcť laktózu ešte viac rozložiť.

Preto kefír ľudia s intoleranciou laktózy vo všeobecnosti dobre znášajú, aspoň v porovnaní s bežným mliekom.

Majte na pamäti, že je možné vyrobiť kefír, ktorý je 100 % bez laktózy, použitím kokosovej vody, ovocnej šťavy alebo iného nemliečneho nápoja.

ZHRNUTIE

Kefír má nízky obsah laktózy, pretože jeho baktérie mliečneho kvasenia už laktózu predtrávili. Ľudia s intoleranciou laktózy môžu často piť kefír bez problémov.

  1. Kefír môže zlepšiť príznaky alergie a astmy

Alergické reakcie sú spôsobené zápalovými reakciami proti určitým potravinám alebo látkam.

Ľudia s precitliveným imunitným systémom sú náchylnejší na alergie, ktoré môžu vyvolať stavy, ako je astma.

V štúdiách na zvieratách sa ukázalo, že kefír potláča zápalové reakcie súvisiace s alergiamiaastmou.

Na lepšie preskúmanie týchto účinkov sú potrebné štúdie na ľuďoch.

ZHRNUTIE

Obmedzené dôkazy zo štúdií na zvieratách naznačujú, že pitie kefíru môže znížiť alergické reakcie.

  1. Kefír sa dá ľahko vyrobiť doma

Ak si nie ste istí kvalitou kefíru zakúpeného v obchode, môžete si ho ľahko vyrobiť doma.

V kombinácii s čerstvým ovocím je kefír zdravým a chutným dezertom.

Kefírové zrná sú dostupné v niektorých obchodoch so zdravou výživou a supermarketoch, ako aj online. Majte na pamäti, že kefírové zrná na mliečne a nemliečne nápoje sa líšia.

Môžete tiež nájsť mnoho blogových príspevkov a videí, ktoré učia výrobu kefíru, ale postup je veľmi jednoduchý:

  1. Do malej nádoby dajte 1-2 polievkové lyžice (14-28 gramov) kefírových zŕn. Čím viac ich použijete, tým rýchlejšie sa vykultivujú.
  2. Pridajte približne 2 šálky (500 ml) mlieka, najlepšie ekologického. Mlieko od kráv kŕmených trávou obsahuje vyššie množstvo betakaroténu a vitamínu A. Na vrchu nádoby nechajte 1 palec (2,5 cm) miesta.
  3. Ak chcete hustejší kefír, môžete pridať trochu plnotučnej smotany.
  4. Uzavrite ho a nechajte 12-36 hodín pri izbovej teplote. To je všetko.

Keď sa začne javiť ako hrudkovitý, je hotový. Po tom, ako tekutinu jemne precedíte, zostanú pôvodné kefírové zrná. Zrná teraz môžete dať do novej nádoby s trochou mlieka a proces sa začne odznova.

Je to chutné, výživné a vysoko udržateľné.

ZHRNUTIE

Domáci kefír si môžete ľahko vyrobiť pomocou kefírových zŕn a mlieka.

Záver

Kefír je zdravá fermentovaná potravina s konzistenciou porovnateľnou s pitným jogurtom.

Tento produkt sa tradične vyrába z mliečneho mlieka, ale k dispozícii je aj množstvo nemliečnych variantov.

Štúdie naznačujú, že posilňuje imunitný systém, pomáha pri tráviacich problémoch, zlepšuje zdravie kostí a môže dokonca bojovať proti rakovine.

Začnite s kefírom ešte dnes a využite tento chutný kyslý nápoj naplno.

 

 

 

Späť do obchodu