Obsah:
- Čo je histamínová reakcia?
- Príznaky histamínovej reakcie
- Koreňové príčiny histamínových reakcií
- Ako zastaviť histamínovú reakciu
- Najčastejšie otázky týkajúce sa histamínovej intolerancie
Máte po niektorých jedlách upchatý nos, podráždené, slziace oči alebo ťažkosti s dýchaním? Možno nevysvetliteľné bolesti hlavy, úzkosť alebo búšenie srdca?
Vyskočila vám žihľavka po jedle, ktoré ste v minulosti tolerovali? Zanechalo to vo vás teraz neznesiteľné tráviace príznaky, ktoré si neviete vysvetliť?
Ak vám to znie príliš povedome, možno sa u vás prejavuje histamínová reakcia.
Dobrou správou je, že existuje množstvo vecí, ktoré môžete urobiť, aby ste histamínovej reakcii predišli, alebo ju dokonca zastavili v jej priebehu!
Čo je histamínová reakcia?
K histamínovej reakcii dochádza vtedy, keď vaše telo uvoľňuje histamín, ktorý prúdi krvou a ukladá sa v tkanivách. Za normálnych okolností sa histamín uvoľňuje ako súčasť reakcie imunitného systému na cudzorodého votrelca alebo toxín, ktorý sa dostane do tela. Imunitný systém skočí do akcie, aby tento toxín neutralizoval skôr, ako stihne spôsobiť poškodenie tkaniva pomocou žírnych buniek obsahujúcich histamín. Histamín sa uvoľňuje zo žírnych buniek, čím podporuje zvýšený prietok krvi do danej oblasti a prináša so sebou viac buniek bojujúcich proti útočníkovi.
Histamín pôsobí na rôzne telesné tkanivá prostredníctvom histamínových receptorov, ktoré si môžete predstaviť ako mechanizmus zámku a kľúča. Histamín je kľúč, ktorý sa zasúva do zámku receptora.
Keď sa histamín naviaže na receptor, signalizuje telu, aby vykonalo určitú reakciu. Ako už bolo uvedené, jednou z týchto reakcií je vytvorenie zvýšenej priepustnosti tkanív, ale keďže existuje viacero typov receptorov (H1, H2, H3, H4), existujú aj ďalšie fyziologické účinky aktivované histamínom. Patrí medzi ne uvoľňovanie žalúdočnej kyseliny, rozširovanie ciev, zápal, imunitný útok invazívnych patogénov alebo neuronálna signalizácia, pričom všetky majú za cieľ nás chrániť alebo vykonávať užitočné telesné funkcie.
Za normálnych okolností sa histamín po uplatnení svojich účinkov rozkladá pomocou enzýmov nazývaných diaminoxidáza (DAO) a HNMT. Nechceme, aby bol histamín v tele aktivovaný príliš dlho, pretože účinky, ktoré podporuje, môžu mať škodlivé následky, ak sa nevypnú.
Histamín produkuje nielen naše telo, ale aj baktérie v črevách a je dostupný v mnohých potravinách, ktoré konzumujeme. Za normálnych okolností nám nespôsobuje žiadne problémy, ak sa jeho hladina udržiava v nižších množstvách. Problémom je, keď sa ho naše telo nedokáže zbaviť tak rýchlo, ako ho produkuje alebo konzumuje prostredníctvom stravy; to môže spôsobiť, že signály histamínu sa rozbehnú. Príliš veľa histamínu potom vedie k histamínovej reakcii.
Predstavte si to ako vedro s vodou, ktoré pretečie, keď sa prekročí jeho kapacita - v podstate si nevšimnete dôsledok, ktorým je histamínová reakcia, kým jeho hladina nestúpne nad prahovú hodnotu a vedro nepreteká.
Príznaky histamínovej reakcie
Histamínové reakcie sa môžu objaviť v mnohých podobách. Nižšie som zhrnul niektoré bežné príznaky podľa jednotlivých telesných systémov, ale môžete si pozrieť aj komplexnejší zoznam príznakov histamínovej intolerancie, o ktorom som písal tu
- Účinky nadbytku histamínu na centrálny nervový systém môžu zahŕňať nevoľnosť, bolesť hlavy, závraty alebo poruchy spánku.
- Účinky na kardiovaskulárny systém sú spôsobené najmä rozšírením ciev, čo môže spôsobiť pokles krvného tlaku, začervenanie tváre a závraty.
- Účinky na kožu môžu zahŕňať vyrážku, žihľavku, začervenanie a svrbenie.
- Účinky na dýchacie cesty zahŕňajú upchatie nosa, výtok z nosa, kýchanie a zúžené alebo sipľavé dýchanie (ako pri astme).
- Účinky na tráviaci systém zahŕňajú vylučovanie kyseliny, hnačku, bolesti a kŕče v žalúdku, nadúvanie a plynatosť.
- Účinky na hormonálny systém zahŕňajú poruchy menštruačného cyklu, bolesti hlavy súvisiace s menštruačným cyklom a zlú náladu.
Dobrou správou je, že ak sa u vás vyskytnú histamínové reakcie, existuje niekoľko realizovateľných krokov, ktoré môžete urobiť na zníženie hladiny histamínu, aby sa vaše vedro vrátilo k pravidelnej a optimálnej kapacite.
Aby ste zistili, aké kroky musíte podniknúť na zníženie hladiny histamínu, musíte sa najprv pokúsiť identifikovať hlavnú príčinu...
Koreňové príčiny histamínových reakcií
Zvýšená produkcia alebo znížená degradácia histamínu
Niektorí z nás sú obzvlášť náchylní na histamínové reakcie, pretože nedokážu odbúravať histamín tak účinne ako väčšina, čo môže mať viacero príčin.
Jedným z najčastejších dôvodov je, že neprodukujete dostatok enzýmu diaminoxidázy (DAO), ktorý rozkladá histamín. Nižšie hladiny DAO môžu byť spôsobené zhoršeným zdravotným stavom čriev, genetickými problémami alebo nedostatkom kofaktorov potrebných na tvorbu enzýmu.
Poškodenie buniek, ktoré produkujú DAO v črevách, je len jedným z dôvodov, prečo sa gastrointestinálne ochorenia bežne spájajú s histamínovou intoleranciou. Netesné črevá, zápaly v črevnom trakte a rôzne iné črevné ochorenia môžu spôsobiť poruchy trávenia, zhoršenú schopnosť tvorby DAO a zvýšenú produkciu histamínu.
Ak máte podozrenie, že k vašim histamínovým reakciám prispieva nedostatok DAO, môžete vyskúšať tieto prírodné spôsoby zvýšenia enzýmov DAO a používať doplnok DAO.
Zvýšená premena histidínu na histamín
Ďalšou príčinou zvýšenej hladiny histamínu môže byť vysoká hladina enzýmu aminokyseliny histidínu(histidín dekarboxylázy). Histidín je prekurzorom histamínu, takže vyššie hladiny histidínu ako normálne môžu v tele spôsobiť chemické reakcie, ktoré ho premieňajú na histamín.
Okrem toho k tomu môže dôjsť v črevách vzhľadom na spôsob, akým môžu baktérie premieňať histidín na histamín. Viac sa tomu venujem nižšie v podkapitole „nerovnováha črevných baktérií“.
Nedostatok metylácie
Metylácia je módne slovo, ktoré je vo výživových kruhoch často počuť, pretože je veľmi dôležitá pre mnohé procesy v tele. Okrem toho nie je nezvyčajné mať zníženú schopnosť metylácie z toho či onoho dôvodu (genetického, výživového atď.).
Tam, kde sa metylácia stáva skutočne dôležitou, keď sa pozrieme na histamínové reakcie a prejavy symptómov u ľudí žijúcich s histamínovou intoleranciou, sa pozrieme na enzým rozkladajúci histamín s názvom HNMT. Tento enzým rozkladá histamín prostredníctvom metylačnej reakcie, takže ak máte nedostatočnú metylačnú kapacitu, môže to znížiť schopnosť vášho tela účinne inaktivovať histamín. Medzi najčastejšie dôvody zníženej metylačnej kapacity patrí nedostatok B12, kyseliny listovej alebo polymorfizmus MTHFR - genetické zmeny, ktoré neumožňujú, aby metylačný cyklus fungoval tak, ako má.
Teraz, aj keď môžete mať túto genetickú zmenu, existujú spôsoby, ako môžete podporiť svoje telo, ak žijete s histamínovou intoleranciou a riešite chronické histamínové reakcie! K tomu sa čoskoro dostanem...
Alergia a zápal
Keďže histamín sa uvoľňuje ako súčasť alergických a zápalových reakcií, prítomnosť alergénov alebo chronického zápalu zvýši vaše bazálne hladiny histamínu.
To je dôvod, prečo sa u jedincov so sezónnou alergiou napríklad na peľ môže vyskytnúť histamínová reakcia na paradajky, citrusy alebo špenát len počas peľovej sezóny. Toto ovocie a zelenina sú bežne skrížene kontaminované peľom, pretože tak budú obsahovať spóry týchto alergénov, ktoré vedú k spusteniu vašich príznakov histamínovej intolerancie.
Zdroje histamínu v potrave
Mnohé potraviny obsahujú histamín, zatiaľ čo iné obsahujú látky uvoľňujúce histamín. Klasickými vinníkmi za vyvolanie histamínových reakcií sú staršie a fermentované potraviny. Dôvodom, prečo majú staršie a fermentované potraviny vysoký obsah histamínu, je produkcia biogénnych amínov pri degradácii potravín.
A hoci je histamín v týchto druhoch potravín vyšší, prekvapivo vysoký obsah histamínu je aj v mnohých čerstvých, zdravých a úplne prírodných potravinách, ako je napríklad množstvo bežného ovocia a zeleniny.
Z tohto dôvodu som vytvoril bezplatnú a komplexnú diétu s nízkym obsahom histamínu, v ktorej je presne uvedené, aké potraviny jesť a akým sa vyhýbať. Kliknutím nižšie získate zoznam potravín.
Lieky
Niektoré lieky môžu tiež spôsobovať uvoľňovanie histamínu. Ak teda užívate nejaké lieky a myslíte si, že trpíte citlivosťou na histamín, možno by stálo za to prediskutovať to so svojím lekárom.
Je dôležité, aby ste nezačínali ani neukončovali užívanie žiadnych liekov bez toho, aby ste si to najprv nevyjasnili so svojím zdravotníckym pracovníkom. Informujte ho o príznakoch, ktoré pociťujete, a prediskutujte s ním alternatívne možnosti s nízkym obsahom histamínu.
Nerovnováha črevných baktérií
Zloženie vašej črevnej flóry je dôležité pri určovaní hladiny histamínu, ktorej ste vystavení.
Je normálne, že mnohé kmene baktérií produkujú histamín a mnohé z týchto baktérií žijú vo vašom tráviacom trakte. Ak však máte v systéme vyššiu koncentráciu baktérií produkujúcich histamín, budete mať v tele vyššie hladiny histamínu.
Niekedy môžete mať v systéme normálnu hladinu týchto baktérií, ale pretože jednoducho nezvládnete ani najmenšie dodatočné množstvo produkovaného histamínu, spôsobí to u vás príznaky histamínovej intolerancie.
V každom prípade je dôležité, aby si každý, kto trpí histamínovou intoleranciou, pozorne všímal kmene baktérií, ktoré užíva napríklad v probiotikách. Bohužiaľ, väčšina komplexných probiotických produktov, ktoré sú dnes k dispozícii, obsahuje širokú škálu kmeňov, ktoré rozkladajú aj produkujú histamín.
To znamená, že si dvakrát skontrolujte všetky kmene v probiotických produktoch a uistite sa, že ste našli taký, ktorý obsahuje len probiotické kmene s nízkym obsahom histamínu.
Ako zastaviť histamínovú reakciu
9 najlepších tipov na odstránenie histamínu z tela
Teraz, keď už viete, aké príčiny môžu stáť za vašou histamínovou reakciou, je čas naučiť sa, ako histamínovej reakcii predchádzať, kontrolovať ju alebo zastaviť a vyčistiť histamín z tela... rýchlo. Cieľom je udržať vaše vedro s histamínom poloprázdne, aby vám zostal priestor na tolerovanie nevyhnutnej produkcie histamínu a jeho vystavenia v každodennom živote bez toho, aby ste mali na každom kroku ťažké reakcie histamínovej intolerancie.
Tu sú najlepšie tipy na zvládanie príznakov histamínovej intolerancie a vzplanutia histamínovej reakcie.
1. Zázvor - Hoci dodržiavanie diéty s nízkym obsahom histamínu môže v prvom rade pomôcť predchádzať histamínovým reakciám, konzumácia antihistamínových potravín môže v skutočnosti pomôcť upokojiť histamínovú reakciu, kým prebieha. Jednou z najsilnejších známych antihistamínových potravín je zázvor.
Ak sa u vás objavuje histamínová reakcia, skúste žuť čerstvý zázvor alebo si nakrájaný zázvor zalejte vriacou horúcou vodou a pripravte si čerstvý zázvorový čaj. Vo všeobecnosti môžete zázvorový čaj piť aj pred spaním, aby pôsobil ako prírodný antihistamín a zabránil histamínovým reakciám v noci.
2. Stabilizátory žírnych buniek - Jedným zo spôsobov, ako upokojiť vašu histamínovú reakciu, je stabilizácia žírnych buniek s cieľom spomaliť prirodzené uvoľňovanie histamínu. Táto metóda môže tiež zvýšiť prirodzenú toleranciu vášho tela voči histamínu, takže môžete konzumovať viac potravín s menšími príznakmi.
Je dôležité vybrať si doplnok špeciálne vyvinutý na riešenie histamínovej intolerancie viacerými cestami, vyberte si úplne prírodné antihistaminikum, ktoré obsahuje výber prírodných zložiek spolupracujúcich na zastavení uvoľňovania histamínu a obnovení tolerancie.
3. Veďte si potravinový denník - Ak budete venovať pozornosť potravinám, na ktoré reagujete, budete si môcť vytvoriť zoznam potravín, ktorým sa budete vyhýbať, kým budetezisťovať a riešiť hlavnú príčinuhistamínovej intolerancie. Uistite sa, že okrem potravín uvádzate všetky dôležité informácie, ako sú vaše príznaky a ich závažnosť, ako dlho trvajú, ako aj akékoľvek ďalšie poznámky, ktoré môžu byť užitočné, aby ste sa na ne odvolali.
4. Diaminoxidáza - je možné užívať DAO vo forme doplnku, ktorý zvyšuje odbúravanie histamínu v tele a pomáha pri histamínovej reakcii. Doplnok stravy Unitee DAO je najlepšou možnosťou, ktorú sme vytvorili zo 100 % čistých a prírodných zložiek, špeciálne pre osoby s histamínovou intoleranciou.
5. Hrachové klíčky - Hrachové klíčky sú skvelou možnosťou popri používaní doplnkov DAO. Keď semená klíčia, produkujú DAO a zistilo sa, že hrachové klíčky majú najvyššie hladiny DAO. Hrášok môžete naklíčiť vo vode, najlepšie v tme po dobu 10 až 12 dní, a potom ho konzumovať čerstvý alebo ho rozmixovať do smoothie, s koreňmi a všetkým.
6. Vyhýbajte sa spúšťačom a alergénom uvoľňujúcim histamín - Všetky vaše alergie spúšťajú uvoľňovanie histamínu, preto je kľúčom k udržaniu histamínových reakcií na minimálnej úrovni zistiť, o aké alergie ide, a vyhýbať sa im. Nezabúdajte, že nejde len o jedlo. Uvoľňovanie histamínu môžu spúšťať lieky, pleťové krémy, opaľovacie krémy, utierky na tvár, dráždivé látky vo vzduchu a výrobky v domácnosti. Pravidelným upratovaním udržiavajte prach v domácnosti na uzde, a ak je to potrebné, používajte čističku vzduchu.
7. Probiotiká šetrné k histamínu - Ak k vášmu preťaženiu histamínom prispieva nerovnováha črevnej flóry, probiotiká môžu pomôcť obnoviť rovnováhu. Uistite sa však, že ste si vybrali probiotikum, ktorého zloženie podporuje odbúravanie histamínu - inak môžu bežné probiotiká často zhoršiť príznaky, pretože baktérie budú prirodzene produkovať histamín.
8. Zamerajte sa na zdravie čriev - nepriechodné črevá, IBS alebo iné črevné ťažkosti zvyšujú úroveň zápalu v črevách aj vo zvyšku tela. Chcete udržať hladinu zápalu na nízkej úrovni, pretože zápal spôsobuje uvoľňovanie histamínu.
Zameranie sa na zdravie čriev je metódou, ktorá nielenže zabráni histamínovým reakciám skôr, ako k nim dôjde, ale začne zlepšovať a liečiť vašu intoleranciu a v prvom rade zníži frekvenciu histamínových reakcií. Zdravá strava s nízkym obsahom histamínu, ktorá obsahuje všetky základné živiny a zároveň sa zameriava na črevné baktérie, je skvelým začiatkom.
9. Zavedenie dobre zostavenej nízkohistamínovej diéty - Nezabúdajte, že histamínovú reakciu môžu vyvolať nielen potraviny s vysokým obsahom histamínu. Potraviny uvoľňujúce histamín alebo potraviny s vysokým obsahom prekurzorov histamínu môžu tiež spôsobiť príznaky, aj keď samotná potravina nemá vysoký obsah histamínu.
Najčastejšie otázky týkajúce sa histamínovej intolerancie
Je lepšie histamínovej reakcii predchádzať alebo ju liečiť?
Ak je to možné, vždy je lepšie histamínovej reakcii predchádzať, aby sa zabránilo poškodeniu spôsobenému zápalovými príznakmi. Ak sa však už začala, stále je dôležité čo najrýchlejšie zmierniť príznaky.
Aký je najlepší spôsob prevencie histamínovej reakcie?
Stravovanie s nízkym obsahom histamínu a zároveň užívanie kombinácie probiotík s nízkym obsahom histamínu, Anti-Hist a enzýmov DAO je solídny podporný plán na zlepšenie črevných baktérií, stabilizáciu žírnych buniek a zníženie vnútornej hladiny histamínu.
Ako dlho zvyčajne trvajú histamínové reakcie?
Na túto otázku nie je jednoduchá odpoveď, pretože citlivosť každého jednotlivca sa môže líšiť. Väčšina histamínových reakcií sa odstráni v priebehu niekoľkých hodín až dní. U niektorých jedincov s veľmi silnými reakciami môžu následky pretrvávať dlhšie a môžu sa cítiť nevyrovnaní dlhší čas.
Je zvýšenie príjmu tekutín užitočné po vystavení vysokej hladine histamínu alebo počas histamínovej reakcie?
Áno, zvýšenie príjmu tekutín môže byť veľmi užitočné. Môžete sa zamerať na vodu alebo prírodné čaje, ktoré pôsobia antihistamínovo, napríklad namáčanie čerstvého zázvoru v horúcej vode. Dostatok vody a tekutín s nízkym obsahom histamínu môže pomôcť pri odstraňovaní prijatého histamínu z tela, ako aj pri správnom trávení, ktoré je dôležitou súčasťou kontroly histamínových reakcií.