8 zdravotných výhod kolagénu

Obsah:

  • 8 zdravotných výhod kolagénu
  • Záver

kolagen vyhody

Tu sa dozviete, ako môže tento módny doplnok zlepšiť vaše zdravie a pohodu - odVa kostí až po zdravie čriev a ďalšie.

 

Kolagén, ktorý môžete užívať vo forme prášku alebo kapsúl, je základnou bielkovinou v ľudskom tele.

Kto by si pomyslel, že látka, ktorá sa nachádza v kostiach a koži, sa môže stať doplnkom výživy, ktorý treba mať? Hovoríme o kolagéne.

Kolagén je typ bielkoviny, ktorá zohráva dôležitú úlohu pri stavbe a podpore mnohých tkanív, od kostí a chrupaviek až po pokožku, vlasy, oči a tráviaci systém.

Keď užívate kolagénové doplnky alebo jete potraviny bohaté na kolagén, zvyčajne konzumujete kolagén, ktorý pochádza zo zvierat.

Kolagénové peptidy sa často predávajú vo forme prášku alebo kapsúl a kolagén možno konzumovať aj vo vývare z kostí.

Ako každý doplnok, aj kolagén má niektoré potenciálne vedľajšie účinky.

 

Hoci je kolagén vo všeobecnosti bezpečný, pred pridaním doplnku do stravy by ste sa mali vždy poradiť so svojím zdravotníckym tímom. Môžu sa vyskytnúť vedľajšie účinky: Kolagénové doplnky môžu spôsobiť vyrážku alebo v zriedkavejších prípadoch problémy s pečeňou.

Ak sa chystáte investovať do užívania kolagénových doplnkov, je dôležité poznať množstvo možných výhod, ktoré môžu kolagénové doplnky poskytnúť. Čítajte ďalej.

8 zdravotných výhod kolagénu

  1. Doplnky pomáhajú nahradiť to, čo sa prirodzene stráca starnutím

Kolagén je „lepidlo“, ktoré drží vaše telo pohromade, hovorí Angelone. Tvorí približne 30 percent bielkovín vo vašom tele. Hovorí však, že s pribúdajúcim vekom telo produkuje menej kolagénu. Kolagénové peptidy pridané do vašej stravy môžu slúžiť na nahradenie toho, čo vášmu telu začne s pribúdajúcim vekom chýbať, a podporiť vaše celkové zdravie.

  1. Kolagén je ľahko stráviteľný zdroj bielkovín

Vaše telo sa ťažko snaží stráviť bielkoviny zo zdrojov, ako je kuracie alebo hovädzie mäso, a niektorí ľudia môžu po jedle pociťovať tráviace príznaky, ako je grganie alebo bolesť žalúdka, vysvetľuje Lachman. Ale kolagénové doplnky sú hydrolyzované, čo znamená, že kolagén sa rozkladá, čo je proces, ktorý uľahčuje trávenie pre vaše telo. Kolagénové doplnky (najmä prášky) môžu byť podľa nej pohodlnejším spôsobom, ako do stravy dostať bielkoviny. Proces hydrolyzácie tiež umožňuje kolagénovým peptidom rozpúšťať sa vo vode, čo umožňuje ich pomerne jednoduché použitie v každodenných potravinách (ako je voda alebo smoothies).

  1. Kolagén vyhladzuje vrásky a zvyšuje pružnosť pokožky

Zdravie pokožky je najviac preskúmaným prínosom kolagénu, hovorí Lachman. V jednom prehľade vedci analyzovali 11 randomizovaných placebom kontrolovaných štúdií s viac ako 800 pacientmi, ktorí užívali až 10 gramov (g) kolagénu denne s cieľom zlepšiť zdravie pokožky. Výsledky? Ukázalo sa, že doplnky zlepšili elasticitu pokožky, pomohli jej lepšie udržať vlhkosť a zvýšili hustotu kolagénových vlákien v pokožke.

Ďalší prehľad a metaanalýza 14 randomizovaných kontrolovaných štúdií na približne 1 000 ľuďoch tiež podporili myšlienku, že hydrolyzovaný kolagén by mohol zlepšiť hydratáciu a elasticitu pokožky v rôznych zdrojoch kolagénu (vrátane hovädzieho, kuracieho a rybieho) pri ešte nižších dávkach - 0,3 miligramu (mg) až 5 g denne počas najmenej štyroch týždňov. Mohol by to byť malý krok k zachovaniu mladistvého vzhľadu.

 

  1. Kolagén môže zmierniť bolesti kĺbov

Bolesť kĺbov môže sťažovať cvičenie, čo vás môže vyradiť z plnenia vašich kondičných cieľov. Doplnok stravy s kolagénom vám môže pomôcť zostať v kurze. „Existujú dôkazy, že kolagén môže byť skvelý na podporu spojivových tkanív a zlepšenie bolesti kĺbov po cvičení,“ hovorí Angelone.

V jednej štúdii sa napríklad zistilo, že športovci s bolesťami kolien, ktorí užívali 5 g kolagénových peptidov denne počas 12 týždňov, mali menšie bolesti kĺbov počas cvičenia ako skupina užívajúca placebo. Perorálny kolagén môže podporovať obnovu chrupavky a môže mať aj protizápalový účinok.

Naše telo produkuje menej kolagénu s vekom po dvadsiatke, ale kolagén pomáha udržiavať pružnosť pokožky, zdravie kĺbov a hustotu kostí. Objavte náš výber najlepších kolagénov na podporu zdravého starnutia.

  1. Ústne doplnky môžu podporiť zdravie čriev

Pri zápalových ochoreniach tráviaceho traktu, ako je napríklad zápalové ochorenie čriev (IBD), existuje teória o „uzdravení čriev“ kolagénom. „Niektoré výskumy zistili, že u pacientov s týmito ochoreniami je hladina kolagénu znížená. Užívaním kolagénu by ste pomohli odstrániť jeho nedostatok,“ hovorí Lachman.

Výskumom sa zistilo, že u pacientov s IBD existuje nerovnováha medzi tvorbou a rozpadom kolagénových vlákien, a to súvisí so zápalom. Štúdia tiež ukázala, že pacienti s IBD majú zníženú hladinu kolagénu typu 4 v sére. Kolagén je súčasťou spojivového tkaniva, ktoré tvorí hrubé črevo a tráviaci trakt, takže zvýšením jeho hladiny sa môže vytvoriť podporné prostredie pre uzdravenie vášho tela. Podľa Lachmana ide o novú myšlienku, ale môže to byť jeden z prínosov skúšania doplnkov alebo diétneho prístupu na zvýšenie príjmu kolagénu.

A niektorým zdravým ľuďom môže perorálny doplnok kolagénu tiež pomôcť zlepšiť symptómy tráviaceho traktu. Keď sa žien pýtali, prečo užívajú kolagén, uviedli, že im pomáha pri trávení, udržiava pravidelnú stolicu a znižuje nadúvanie, okrem iných vnímaných výhod.

Keďže kolagén môže u niektorých ľudí prispievať k týmto príznakom, je dôležité sledovať, ako sa pri jeho užívaní cítite, a podľa potreby upraviť, koľko, kedy alebo či vôbec ho užívate.

  1. Kolagén môže podporiť zdravie vášho srdca

Primiešanie kolagénu do kávy môže byť dobré aj pre vaše srdce. Malá, nekontrolovaná, otvorená štúdia skúmala 32 účastníkov, ktorí užívali kolagénny tripeptid dvakrát denne. Po šiestich mesiacoch sa zlepšili markery aterosklerózy(hromadenie v stenách tepien) vrátane merania cholesterolu a tuhosti tepien. (Keď ateroskleróza postihne tepny vedúce k srdcu, ide o tzv. ischemickú chorobu srdca, ktorá je najsmrteľnejšou formou srdcového ochorenia.)

Vedci sa domnievajú, že kolagén môže spevniť steny ciev a znížiť tak riziko ochorenia tepien.

  1. Peptidy môžu udržiavať kosti zdravé

Hustota kostných minerálov sa vekom znižuje, najmä po menopauze. V randomizovanej, placebom kontrolovanej, dvojito zaslepenej štúdii na 102 ženách po menopauze sa u účastníčok, ktoré užívali kolagénové peptidy počas jedného roka, zvýšila hustota kostných minerálov v porovnaní s kontrolnou skupinou. Vedci predpokladali, že to bolo preto, lebo kolagén stimuloval tvorbu kostí a zároveň spomaľoval ich úbytok, hoci je potrebný ďalší výskum a na podporu zdravia kostry je dôležité používať aj iné opatrenia okrem kolagénu, napríklad cvičenie, ako je tréning odporu.

  1. Kolagén môže byť užitočný pri ochoreniach kĺbov

Existujú rôzne typy kolagénu. Typ 1 (nachádzajúci sa v hovädzom mäse) je prospešný, keď ide o vašu pokožku, zatiaľ čo typ 2 (nachádzajúci sa v kuracom mäse) je potenciálne užitočnejší, keď ide o artritické bolesti kĺbov, vysvetľuje Lachman. Kĺby sa skladajú z chrupavky, ktorá je z veľkej časti tvorená kolagénom.

Štúdia zistila, že u pacientov s osteoartrózou kolena, ktorí užívali paracetamol spolu s kolagénom typu 2, sa znížila bolesť kĺbov pri chôdzi a kvalita života bola lepšia ako u pacientov, ktorí užívali len samotné lieky. To znamená, že výskumy sú nejednotné a nedospeli k jednoznačným záverom. Lachman hovorí, že najlepšou voľbou je kúpiť si doplnok, ktorý obsahuje rôzne zdroje živočíšneho kolagénu pre čo najširší rozsah výhod.

Záver

Kolagén je kľúčová bielkovina, ktorá pomáha pri základných telesných funkciách. Pridanie kolagénu do stravy by mohlo pomôcť zlepšiť pružnosť pokožky, podporiť zdravie kĺbov a udržať celkovú vitalitu s pribúdajúcim vekom. Ak uvažujete o doplnkoch kolagénu, poraďte sa o tom so svojím lekárom a hľadajte univerzálne zdroje, ako je vývar z kostí alebo prášky.

 

 

 

Späť do obchodu