7 vedecky podložených zdravotných výhod kokosovej vody

Obsah:

  • 7 zdravotných výhod kokosovej vody
  • Záver

kokosová voda

Kokosová voda môže byť voľbou bohatou na živiny na hydratáciu. Môže byť prospešná pre vaše zdravie vrátane srdca a obličiek.

V posledných rokoch sa  stala módnym nápojom.

Okrem toho, že je kokosová voda prirodzene sladká a hydratuje, je plná niekoľkých dôležitých živín vrátane minerálov, ktorých mnohí ľudia nemajú dostatok.

7 zdravotných výhod kokosovej vody

  1. Dobrý zdroj viacerých živín

 Kokosové orechy rastú v tropickom podnebí na stromoch s vedeckým názvom Cocos nucifera a botanicky sa považujú za ovocie.

Kokosová voda je tekutina, ktorá sa nachádza v strede mladého, zeleného kokosového orecha. Pomáha vyživovať plody. Keď kokosový orech dozrieva, čo trvá približne 10 až 12 mesiacov, časť tekutiny zostáva, zatiaľ čo zvyšok dozrieva na pevnú bielu dužinu známu ako kokosové mäso.

Kokosová voda zvyčajne pochádza z mladých kokosových orechov vo veku približne 6-7 mesiacov, hoci sa nachádza aj v zrelých plodoch. Priemerný zelený kokosový orech poskytuje približne 1/2-1 šálku kokosovej vody.

Kokosová voda obsahuje 94 % vody a veľmi málo tuku. Nemala by sa zamieňať s , ktoré sa vyrába pridaním vody do strúhaného kokosového mäsa. Kokosové mlieko obsahuje približne 50 % vody a má pomerne vysoký obsah tuku.

Jedna šálka (240 ml) obsahuje 60 kalórií, rovnako ako:

  • Sacharidy: 15 gramov
  • Cukor: 8 gramov
  • vápnik: 4 % dennej hodnoty 
  • 4 % dennej dávky 
  • Fosfor: 2 % DV
  • Draslík: 2,5 % DV: 15 % dennej dávky

Zhrnutie

Kokosová voda je tekutina, ktorá sa nachádza v mladých kokosových orechoch a je prirodzeným zdrojom viacerých dôležitých minerálov.

  1. Môže mať antioxidačné vlastnosti

Voľné radikály sú nestabilné molekuly, ktoré vznikajú vo vašich bunkách počas metabolizmu. Ich produkcia sa zvyšuje v reakcii na stres alebo poškodenie.

Keď je voľných radikálov príliš veľa, vaše telo sa dostáva do stavu , ktorý môže poškodiť vaše bunky a zvýšiť riziko ochorenia .

Výskum na zvieratách ukázal, že kokosová voda obsahuje  ktoré môžu pomôcť upraviť voľné radikály tak, aby už viac nepoškodzovali.

V jednej štúdii z roku 2012 boli potkany s inzulínovou rezistenciou na diéte s vysokým obsahom fruktózy liečené kokosovou vodou. Aktivita voľných radikálov sa znížila, rovnako ako krvný tlak,  a hladina inzulínu.

V inej štúdii z roku 2014 sa zistilo, že poškodené potkanie pečene vykazovali výrazné zlepšenie oxidačného stresu pri liečbe kokosovou vodou v porovnaní s pečeňami, ktoré nedostávali žiadnu liečbu.

Tretia štúdia z roku 2016 poukázala na prínos extraktu z kokosovej vody na potkanoch kŕmených stravou s vysokým obsahom tuku. Kokosová voda nielenže pomohla znížiť markery cholesterolu, ale preukázala aj "antioxidačnú účinnosť".

Hoci sú tieto štúdie zaujímavé, je dôležité poznamenať, že doteraz neboli vykonané žiadne štúdie zahŕňajúce ľudí a antioxidačnú silu kokosovej vody a každá zo štúdií na zvieratách používala iné dávky a parametre.

Zhrnutie

Kokosová voda obsahuje antioxidanty, ktoré sa vo výskume na potkanoch a myšiach ukázali ako prospešné, ale štúdie na ľuďoch chýbajú.

  1. Môže pomôcť znížiť hladinu cukru v krvi ľuďom trpiacim cukrovkou

Výskum ukázal, že kokosová voda môže znížiť  a zlepšiť ďalšie zdravotné ukazovatele u zvierat s cukrovkou.

V štúdii z roku 2015 si potkany s cukrovkou, ktoré boli liečené kokosovou vodou, udržiavali lepšiu hladinu cukru v krvi ako kontrolná skupina. V tej istej štúdii sa tiež zistilo, že potkany, ktorým sa podávala kokosová voda, mali nižšie hladiny , čo svedčí o lepšej dlhodobej kontrole hladiny cukru v krvi.

Novšia štúdia z roku 2021, ktorej sa zúčastnili potkany s cukrovkou, tiež zistila, že kokosová voda znižuje hladinu glukózy v krvi.

Na potvrdenie týchto účinkov u ľudí sú potrebné ďalšie štúdie.

Ďalšou pridanou výhodou kokosovej vody z hľadiska hladiny cukru v krvi je však to, že je dobrým zdrojom ktorý môže zvýšiť  a znížiť hladinu cukru v krvi u ľudí s cukrovkou 2. typu .

Vzhľadom na to všetko je dôležité poznamenať, že kokosová voda obsahuje sacharidy (ktoré sa v tele rozkladajú na cukry), takže ak žijete s cukrovkou alebo prediabetom, pred jej zaradením do jedálnička sa poraďte so svojím lekárom alebo dietológom.

Zhrnutie

Štúdie na zvieratách s cukrovkou naznačujú, že kokosová voda môže zlepšiť kontrolu hladiny cukru v krvi, ale je potrebné vykonať viac výskumov zahŕňajúcich ľudí.

  1. Môže pomôcť predchádzať vzniku obličkových kameňov

Pitie dostatočného množstva tekutín je dôležité pre prevenciu obličkových kameňov.

Hoci je obyčajná voda dobrou voľbou, dve malé štúdie naznačujú, že kokosová voda môže byť ešte lepšia.

 vznikajú, keď sa vápnik, oxalát a iné zlúčeniny spoja a vytvoria kryštály v moči. Tieto kryštáliky potom môžu tvoriť malé kamene. Hoci niektorí ľudia sú náchylnejší ako iní, obličkové kamene postihujú približne 12 % svetovej populácie.

V štúdii z roku 2013 na potkanoch s obličkovými kameňmi kokosová voda zabránila prilepeniu kryštálov na obličky a iné časti močových ciest. Znížila tiež počet kryštálov vytvorených v moči.

V štúdii z roku 2018, do ktorej sa zapojilo osem ľudí, vedci zistili, že kokosová voda zvýšila vylučovanie draslíka, chloridov a citrátov u osôb bez obličkových kameňov, čo znamená, že kokosová voda môže pomôcť prepláchnuť systém a udržať nízku pravdepodobnosť vzniku kameňov.

Keďže jedna štúdia zahŕňala zvieratá a druhá je taká malá, je potrebné vykonať oveľa viac výskumov týkajúcich sa prínosu kokosovej vody pri znižovaní možnosti vzniku obličkových kameňov.

Zhrnutie

Prvé výskumy naznačujú, že voda z kokosových orechov môže pomôcť predchádzať vzniku obličkových kameňov tým, že znižuje tvorbu kryštálov a kameňov. Je však potrebné vykonať ďalšie štúdie - konkrétne so zapojením ľudí.

  1. Môže podporovať zdravie srdca

Pitie kokosovej vody môže pomôcť znížiť riziko.

V staršej štúdii z roku 2008 vedci kŕmili potkany stravou bohatou na tuky a cholesterol. Jednej skupine podávali aj vysoké dávky kokosovej vody (4 ml na 100 gramov telesnej hmotnosti).

Po 45 dňoch sa v skupine s kokosovou vodou znížila  cholesterolu a  podobne ako pri používanom na zníženie cholesterolu.

Majte na pamäti, že išlo o veľmi vysokú dávku. V ľudskom ponímaní by to zodpovedalo 150-librovej (68-kilogramovej) osobe, ktorá denne skonzumuje 91 uncí (2,7 litra) kokosovej vody.

Štúdia z roku 2005 naznačuje, že kokosová voda môže byť prospešná aj pre zníženie krvného tlaku u osôb s , ale v tejto oblasti je potrebné vykonať ďalší výskum.

Jedným z dôvodov, prečo kokosová voda môže súvisieť so znížením krvného tlaku, je jej pôsobivý obsah draslíka (500 mg draslíka v 8 unciach). Bolo preukázané, že znižuje krvný tlak u ľudí s vysokým alebo normálnym krvným tlakom.

Zhrnutie

Hoci existujú určité dôkazy o tom, že kokosová voda môže byť prospešná pre zdravie srdca, je potrebné vykonať ďalší výskum zameraný na ľudí.

  1. Priaznivo pôsobí po dlhodobom cvičení

Kokosová voda môže byť ideálnym nápojom na obnovenie hydratácie a doplnenie elektrolytov stratených počas cvičenia.

 sú minerály, ktoré v tele zohrávajú niekoľko dôležitých úloh vrátane udržiavania správnej rovnováhy tekutín. Medzi niekoľko životne dôležitých elektrolytov patrí draslík a sodík.

Keďže kokosová voda obsahuje elektrolyty, ako je draslík a horčík, viaceré štúdie zistili, že na rehydratáciu po cvičení môže byť prospešnejšia ako voda.

V jednej malej štúdii z Brazílie z roku 2014 sa dokonca zistilo, že kokosová voda zlepšila výkonnosť pri cvičení lepšie ako voda alebo športový nápoj počas veľmi horúceho dňa.

Zhrnutie

Kokosová voda je účinná pri dopĺňaní tekutín a elektrolytov po cvičení. Je porovnateľná s inými športovými nápojmi.

  1. Lahodný zdroj hydratácie

Prírodná kokosová voda je mierne sladká s jemnou orechovou chuťou. Má tiež pomerne nízky obsah kalórií a sacharidov.

Najčerstvejšia je priamo z plodov, ale ak nie ste schopní naplniť chladničku čerstvými kokosovými orechmi, na pultoch je dnes veľa značiek kokosovej vody.

Len si nezabudnite prečítať zloženie, aby ste si overili, že dostávate 100 % kokosovú vodu. Niektoré balené značky môžu obsahovať pridaný cukor.

Túto tropickú tekutinu môžete použiť ako základ do smoothies, pudingu z , zálievky alebo ňou nahradiť obyčajnú vodu vždy, keď si chcete dopriať trochu prírodnej sladkosti.

Zhrnutie

Kokosovú vodu môžete piť priamo zo zelených kokosových orechov alebo si ju kúpiť vo fľašiach. Vyhnite sa značkám s pridaným cukrom, sladidlami alebo príchuťami.

Záver

Kokosová voda je lahodný prírodný nápoj plný elektrolytov, ktorý môže prospieť vášmu srdcu, upraviť hladinu cukru v krvi, pomôcť zlepšiť zdravie obličiek a udržať vás svieže a hydratované po tréningu.

Hoci na potvrdenie mnohých z týchto vlastností je potrebných viac kontrolovaných štúdií na ľuďoch, doterajší výskum je povzbudivý.

Ak chcete začať popíjať tento tropický nápoj, na pultoch miestnych obchodov s potravinami by sa mala nachádzať celá rada značiek.

Späť do obchodu