7 spôsobov, ako sa zbaviť bolesti žalúdka

Obsah:

  • Siahnite po zázvore
  • Občerstvenie v podobe slaných krekrov
  • Harmančekový čaj
  • Jablčný ocot
  • Prijímajte tekutiny
  • Vyhýbajte sa niektorým potravinám
  • Buďte trpezliví

V niektorých prípadoch sa môžete zbaviť bolesti žalúdka pomocou prírodných prostriedkov, ktoré môžu priniesť rýchlu úľavu pri príznakoch nadúvania, plynatosti, nevoľnosti a bolesti brucha. Účinný môže byť upokojujúci harmančekový čaj, teplá nahrievacia poduška, niektoré jogové strečingy alebo hlboké dýchacie cvičenia.

Siahnite po zázvore

Štúdie ukázali, že koreň zázvoru je účinný pri zmierňovaní nevoľnosti a zvracania. Navyše má zázvor protizápalové, antioxidačné, protinádorové a protivredové účinky.

Pridávanie zázvoru do jedál je jednoduché. Môžete použiť čerstvé, sušené alebo práškové formy zázvoru a pridať ho do svojich receptov. Môžete tiež jesť nakladaný zázvor alebo piť zázvorový čaj. Nezabudnite však: Stačí málo.

Siahnuť po zázvorovom nápoji však nemusí byť najlepší spôsob, ako dostať zázvor do tela.

„Je dôležité si uvedomiť, že mnohé komerčné zázvorové pivá na súčasnom trhu nemusia v skutočnosti obsahovať významné množstvo skutočného zázvoru a v niektorých prípadoch nemusia obsahovať vôbec žiadny,“ vysvetľuje doktor Goldman.

„Niektoré zázvorové pivá používajú umelé arómy, ktoré imitujú chuť zázvoru. Aj keď obsahujú skutočný zázvor, jeho množstvo je často pomerne nízke, čo nemusí priniesť očakávanú úľavu. Preto spoliehanie sa len na zázvorové pivo kvôli jeho potenciálnemu obsahu zázvoru nemusí byť účinným riešením na zvládnutie žalúdočných ťažkostí.“

bolest zaludka_2

Občerstvenie v podobe slaných krekrov

„Keď sa váš žalúdok necíti celkom dobre, vyhľadávajte nízkotučné, nevýrazné a mierne slané potraviny,“ radí doktor Goldman. „Najlepšie výsledky uvidíte, keď budete jesť menšie porcie počas dňa.“

Nevýrazné potraviny, ako sú slané krekry, ľahko prechádzajú žalúdkom a existujú dôkazy, ktoré naznačujú, že:

  • Nasiakli časť kyseliny spôsobujúcej podráždenie, ktorá sa nachádza v prázdnom žalúdku.
  • Zabraňujú uvoľňovaniu kyseliny v žalúdku (ťažšie potraviny majú tendenciu spôsobovať väčšiu produkciu kyseliny).
  • Menej pravdepodobne vyvolávajú nevoľnosť, pretože sú bez zápachu.
  • Obsahujú soľ, ktorá pomáha nahradiť stratené elektrolyty.

„Nemusíte sa však spoliehať len na slané tyčinky,“ upozorňuje doktor Goldman. „Existuje veľa nevýrazných potravín, ktoré vám môžu priniesť úľavu.“

Aké ďalšie potraviny upokojujú podráždený žalúdok? Pomôcť môže konzumácia malých porcií nasledujúcich potravín:

  • Banány.
  • Jablkové pyré.
  • Jogurt.
  • Číra polievka.
  • Želé.
  • Varené škroby ako zemiaky a zelenina.
  • Rezance.
  • Ryža.
  • Grahamové sušienky.
  • Pšeničný toast.
  • Ovos.

Táto diéta sa niekedy označuje ako BRAT (banány, ryža, jablková omáčka, toasty). A je dôležité poznamenať, že BRAT diéta by sa mala používať striedmo, pretože jej chýbajú dôležité živiny, ako je vláknina, bielkoviny, vápnik a vitamín B12.

„Hoci BRAT diéta alebo konzumácia nevýrazných potravín môže priniesť úľavu od žalúdočných problémov, je nevyhnutné si uvedomiť, že tieto prístupy sú určené ako dočasné riešenia,“ hovorí doktor Goldman.

„Dlhodobé spoliehanie sa na takúto obmedzenú stravu môže viesť k nedostatku živín a nemusí riešiť základnú príčinu žalúdočných problémov. Ak žalúdočné ťažkosti pretrvávajú dlhšie ako niekoľko dní alebo sa zhoršujú, je nevyhnutné poradiť sa s poskytovateľom zdravotnej starostlivosti, ktorý ich dôkladne vyhodnotí a poskytne vhodnú liečbu.“

Harmančekový čaj

Harmančekový čaj, druh nápoja získaný z byliny harmanček, môže byť užitočný pri liečbe žalúdočných bolestí. Na tento účel sa bežne používajú dva druhy s názvom Matricaria recutita a Anthemis nobilis.

Harmanček má protizápalové vlastnosti, ktoré môžu pomôcť zmierniť stavy ako:

Harmanček obsahuje aj rastlinné zlúčeniny známe ako polyfenoly, o ktorých sa predpokladá, že uvoľňujú tráviaci systém a zmierňujú príznaky, ako sú tráviace ťažkosti, menštruačné kŕče a zvracanie.

Jablčný ocot

Existujú určité dôkazy, že jablčný ocot môže pomôcť zmierniť bolesti žalúdka spojené s chronickou gastritídou. Jablčný ocot obsahuje aj probiotiká, ktoré môžu pomôcť normalizovať bakteriálne prostredie žalúdka a zmierniť nadúvanie, bolesť žalúdka a reflux spôsobené infekciou Helicobacter pylori (H. pylori) .

Vzhľadom na to je potrebné jablčný ocot riediť vodou, aby sa nezvýšila kyslosť žalúdka a nezhoršili sa príznaky GERD a žalúdočného vredu.

Existujú aj žuvačky s jablčným octom, ktoré môžu pomôcť zmierniť pálenie záhy a reflux kyseliny u ľudí s GERD.

Prijímajte tekutiny

Pri bolestiach žalúdka sú dôležité tekutiny, najmä ak potrebujete nahradiť tekutiny stratené vracaním a hnačkou. Vyberajte si číre tekutiny v malých množstvách.

„Často vám slamka pomôže dodať to správne množstvo. Počas dňa si doprajte veľa dúškov,“ radí doktor Goldman. „Sýtenie môže byť užitočné, pokiaľ nepociťujete nadúvanie. Ak áno, vynechajte sýtené nápoje úplne.“

Odporúča tiež perorálne roztoky elektrolytov namiesto športových nápojov. Majú koncentráciu elektrolytov, ktorá sa viac približuje tomu, čo naše telo potrebuje, vrátane minerálov, ako je draslík a horčík.

„Športové nápoje sú navrhnuté tak, aby nahradili to, čo strácame potením, ale to je iný scenár, ako keď ste mali zvracanie alebo hnačku,“ pokračuje. „Navyše, športové nápoje majú zvyčajne vyšší obsah cukru, ktorý môže živiť zlé črevné baktérie.“

Vyhýbajte sa niektorým potravinám

„Existujú dôkazy, že pacienti s podráždeným žalúdkom sa cítia horšie po konzumácii určitých potravín,“ hovorí doktor Goldman. „Tieto potraviny nielenže spôsobujú plynatosť - môžu zvýšiť aj nevoľnosť, nadúvanie, vracanie a/alebo hnačku.“

Odporúča vyhýbať sa potravinám, ktoré sú:

  • pikantné alebo zapáchajúce, ako je pizza, cibuľa a salsa.
  • s vysokým obsahom tuku, ako je vyprážané kurča, klobása, slanina a hovädzia pečienka.
  • Kyslé, ako napríklad káva, pomarančový džús, paradajková šťava a alkohol.
  • Sladké ako limonády a športové nápoje.

Buďte trpezliví

Dajte svojmu telu niekoľko dní na zotavenie zo žalúdočných ťažkostí. Ak ide o žalúdočný vírus, prejde sám. Podobne môže vaše príznaky spôsobovať stres, nevoľnosť z pohybu alebo niečo, čo ste skonzumovali (napríklad jedlo, lieky alebo alkohol) - aj to však prejde.

Ako dlho teda trvá bolesť žalúdka?

„Dĺžka zotavovania sa z bolesti žalúdka sa môže veľmi líšiť v závislosti od príčiny a závažnosti ťažkostí. V mnohých prípadoch môžu menšie bolesti žalúdka spôsobené stravovacími nešvármi alebo dočasnými žalúdočno-črevnými ťažkosťami ustúpiť v priebehu niekoľkých hodín až jedného dňa,“ objasňuje doktor Goldman.

„Ak je však bolesť žalúdka pretrvávajúca, silná alebo sprevádzaná inými znepokojujúcimi príznakmi, je nevyhnutné poradiť sa s poskytovateľom zdravotnej starostlivosti, ktorý stanoví správnu diagnózu a poskytne návod na zotavenie.“

 

Späť do obchodu