7 najlepších vitamínov pre váš imunitný systém

Obsah:

  • Pomáhajú vitamíny skutočne vášmu imunitnému systému?
  • Fungujú posilňovače imunity?
  • Ako si môžem zlepšiť imunitný systém?
  • Najlepšie vitamíny (a minerály) pre váš imunitný systém
  • Najlepšie posilňovače imunitného systému
  • Často kladené otázky
  • Čo oslabuje váš imunitný systém

Váš imunitný systém zohráva dôležitú úlohu pri ochrane vášho tela pred škodlivými choroboplodnými zárodkami a látkami, ktoré vám môžu spôsobiť ochorenie. A na svoje správne fungovanie potrebuje určité vitamíny a minerály. Zabezpečenie konzumácie dostatočného množstva týchto živín a ďalších podporných imunitných zložiek môže pomôcť posilniť váš imunitný systém tým, že denne buduje imunitnú odolnosť, pomáha vášmu telu brániť sa a bojovať proti chorobám a pomáha pri zotavovaní.

Pomáhajú vitamíny skutočne vášmu imunitnému systému?

Existuje množstvo vitamínov a minerálov, ktoré zohrávajú kľúčovú úlohu v tom, ako dobre funguje imunitný systém. Patrí medzi ne vitamín C, zinok, vitamín D3, betakarotén, vitamín E, železo a selén. Napríklad vitamín C ovplyvňuje viaceré zložky imunitného systému. Stimuluje tvorbu a funkciu bielych krviniek (leukocytov), ktoré sú zodpovedné za ochranu tela pred infekciou. Vitamín C má antioxidačné vlastnosti, ktoré pomáhajú chrániť imunitné bunky pred oxidačným poškodením. Podporuje aj proces hojenia rán a môže zvýšiť účinky neutrofilov na ničenie choroboplodných zárodkov, ktoré pomáhajú udržiavať zdravie. Prínosy zinku sú tiež početné, pretože je potrebný pre normálny vývoj a funkciu bielych krviniek a má aj antioxidačné účinky. Ak nemáte dostatok týchto dôležitých imunitných živín, môže to zvýšiť vašu náchylnosť na infekcie a ovplyvniť rýchlosť vášho zotavenia.

Fungujú posilňovače imunity?

Mnohé výrobky na pultoch lekární, obchodov so zdravou výživou a supermarketov tvrdia, že posilňujú imunitu, ale fungujú skutočne? Výskum naznačuje, že niektoré vitamínové, minerálne a bylinné doplnky môžu skutočne pomôcť posilniť imunitnú ochranu organizmu. Ukázalo sa, žedoplnky vitamínu C znižujú riziko miernych infekcií horných dýchacích ciest, ako je bežné prechladnutie, a minimalizujú trvanie a závažnosť príznakov. Zistilo sa tiež, že doplnky vitamínu D znižujú výskyt miernych infekcií dýchacích ciest. Bylina Andrographis sa tradične používa v čínskej medicíne na zmiernenie príznakov bežného prechladnutia a nachádza sa v prípravku Immune Defence, ktorý pomáha zmierniť bolesti v krku, nadbytok hlienov, kašeľ, horúčku a únavu.

imunita_1

Ako si môžem zlepšiť imunitný systém?

Prvou líniou obrany proti chorobám sú všeobecné stratégie zdravého životného štýlu, ako je dostatok spánku, pravidelný pohyb, konzumácia „dúhového“ ovocia a zeleniny, ktoré sú plné živín podporujúcich imunitu, pitie dostatočného množstva vody, vyhýbanie sa fajčeniu a zníženie príjmu kofeínu a alkoholu.
Na podporu každodennej obranyschopnosti alebo v čase, keď cítite, že sa blíži prechladnutie, alebo keď sa u vás naplno prejavia príznaky prechladnutia, môžete užívať aj výživové doplnky na posilnenie imunity s obsahom zložiek, ako sú vitamín C, zinok, vitamín D, huby a andrografia. Prečítajte si tento blog a dozviete sa viac o tom, ako podporiť svoje telo pri prechladnutí.

Najlepšie vitamíny (a minerály) pre váš imunitný systém

Existuje mnoho dôležitých vitamínov a minerálov, ktoré podporujú imunitný systém, pričom medzi našich 7 najobľúbenejších patrí:

  • Vitamín C - Vitamín C podporuje tvorbu, funkciu a účinky bielych krviniek na ničenie zárodkov, napomáha hojeniu rán a má antioxidačné vlastnosti. Pri hľadaní doplnku vitamínu C sa zamerajte na vysokokvalitné, nekyslé formy.
  • Zinok - Zinok je potrebný pre normálny vývoj a funkciu bielych krviniek a má antioxidačné vlastnosti. Ak nemáte dostatok zinku v strave, môže to ovplyvniť vašu imunitu a znížiť vašu schopnosť bojovať proti choroboplodným zárodkom.
  • Vitamín D - Vitamín D zohráva dôležitú úlohu v imunitnom zdraví a jeho nedostatok môže ohroziť funkciu imunitného systému.
  • Betakarotén - Betakarotén sa v tele mení na vitamín A, ktorý zohráva zásadnú úlohu pri udržiavaní silného imunitného systému.
  • Vitamín E - vitamín E pôsobí ako antioxidant a podporuje funkciu imunitných buniek, čo môže prispieť k zvýšeniu odolnosti voči chorobám.
  • Železo - Správne fungovanie imunitného systému závisí od dostatočnej hladiny železa.
  • Selén - stopový minerál selén tiež zohráva dôležitú úlohu v zdraví imunitného systému. 

Na zdravie imunitného systému môžu mať vplyv aj ďalšie bylinky a prírodné zložky. 

Najlepšie posilňovače imunitného systému

Váš imunitný systém je proces kontroly a rovnováhy, ktorý pomáha bojovať a chrániť telo pred chorobami a ochoreniami. Imunitný systém je možné posilniť prirodzenou cestou - a je to jednoduchšie, ako si pravdepodobne myslíte. Tu je päť najlepších spôsobov, ako naštartovať svoju imunitu:

  • Vyvážená strava. Potraviny určite dokážu posilniť imunitný systém. Konkrétne sa snažte jesť rôzne druhy ovocia, zeleniny, celozrnné výrobky, mliečne výrobky a chudé bielkoviny. Taktiež zaraďte potraviny s omega-3 mastnými kyselinami, ako sú vajcia, losos a avokádo. Všetky tieto potraviny nielenže posilnia časti vášho imunitného systému, ale môžu vám pomôcť udržať si zdravú hmotnosť.
  • Pite veľa vody. Príjem vody môže mať mnoho pozitívnych účinkov na váš imunitný systém, okrem iného aj napomáhať tráveniu a zabraňovať prípadným patogénom, ako sú vírusy alebo baktérie, aby sa dostali do očí, nosa a úst. Hydratácia pomáha všetkým obranným mechanizmom tela správne fungovať.
  • Uprednostňovanie cvičenia. Cvičenie strednej intenzity môže pomôcť udržať zdravý imunitný systém. Príliš intenzívne cvičenie, najmä ak sa už cítite pod psa, však môže mať opačný účinok a znížiť imunitu.
  • Dostatok spánku. Ak budete mať dostatok spánku, pomôže to vášmu telu bojovať s chorobami a pomôže to uspieť pri vyššie uvedených tipoch. Dospelí by mali každú noc spať 7 až 9 hodín.
  • Zvýšenie príjmu vitamínov. Vitamíny B6, C a E sú známe svojimi vlastnosťami posilňujúcimi imunitu. Všetky tieto vitamíny môžete získať z vyváženej stravy, takže nepotrebujete doplnky stravy. Medzi potraviny bohaté na tieto vitamíny patria vajcia, paprika, špenát a mandle.

Často kladené otázky

Čo môžem piť na posilnenie imunitného systému?

Najdôležitejším nápojom pre imunitný systém a telo ako celok je voda. Udržiavanie hydratácie je kľúčové pre udržiavanie zdravia a integrity imunitných buniek, udržiavanie vlhkosti pľúc a iných slizníc, odstraňovanie odpadových látok a prenos živín a kyslíka po tele. Ak ste prechladli, pitie teplej vody s citrónom, medom a zázvorom vám môže pomôcť zmierniť príznaky.

Čo oslabuje imunitný systém?

Imunitný systém môže byť oslabený viacerými faktormi. Nedostatok spánku môže mať vplyv na to, ako dobre bojujete s chorobami, pretože počas spánku sa bunky a systémy tela obnovujú a regenerujú. Dlhodobý stres môže tiež potlačiť imunitnú funkciu, rovnako ako fajčenie a konzumácia alkoholu. Jedenie príliš veľkého množstva spracovaných potravín a nedostatok živín, ktoré imunitný systém potrebuje na svoje fungovanie a rozvoj, môže tiež ohroziť zdravie imunitného systému a vašu schopnosť udržať sa v dobrej kondícii.

Aké potraviny posilňujú imunitný systém?

Konzumácia veľkého množstva čerstvého ovocia a zeleniny môže pomôcť posilniť imunitný systém, pretože obsahuje dôležité živiny ovplyvňujúce imunitu. Snažte sa pravidelne konzumovať rôzne farebné druhy ovocia a zeleniny, pretože každá farba poskytuje iné zdravotné výhody. Napríklad oranžové a žlté ovocie a zelenina (mrkva, paprika, melón, pomaranče, citróny, mango, tekvica a sladké zemiaky) sú dobrým zdrojom vitamínu C a betakaroténu a modré a fialové ovocie a zelenina (černice, fialové hrozno, baklažán a fialová kapusta) sú bohaté na silné antioxidanty. Imunitu môže podporiť aj konzumácia potravín bohatých na zinok, ako sú tekvicové semienka, ustrice, hovädzie mäso a ovos.

Čo oslabuje váš imunitný systém

Na druhej strane existujú návyky, ktoré  váš imunitný systém skôr oslabujú, ako posilňujú. 

  • Zlá strava vrátane nadmerného príjmu cukru
  • Fajčenie
  • Nadmerné požívanie alkoholu
  • Nedostatok spánku
  • Dehydratácia
  • Nedostatok pravidelného pohybu
  • Obezita
  • Stres
  • Žiadny dobrý podporný systém
  • Užívanie príliš veľkého množstva antibiotík

 

 

Späť do obchodu