7 dôvodov, prečo hrať počítačové hry

Obsah:

1. Hry a neúspech, neúspech je kľúčom k úspechu.

2. Počítačové hry môžu zvýšiť vaše schopnosti riešiť problémy.

3. Hranie hier udržiava vašu myseľ aktívnu.

4. Hráči ktorí hrajú hry sú lepší vo vizuálnych úlohách.

5. Hranie hier môže zvýšiť rýchlosť spracovania dát.

6. Hráči ktorí hrajú hry môžu mať lepšiu pamäť.

7. Hranie počítačových hier môže zlepšiť vašu schopnosť multitaskingu.

 

 

Hranie počítačových hier môže byť pre vás prospešné z viacerých hľadísk.


Buďte úprimní, chcete byť múdrejší. Na tom nie je nič zlé. Štúdie neustále dokazujú, že inteligencia patrí medzi najžiadanejšie vlastnosti človeka. Či už sa snažíte prežiť intenzívny vysokoškolský rozvrh, oceniť jemné stránky machiavelizmu alebo zapôsobiť na priateľov dokonalým pochopením teórie strún, každý máme svoje dôvody.

Veľa ľudí súhlasí s myšlienkou, že učenie by malo byť zábavné. Je to trochu prekvapujúce, ale v niektorých ohľadoch môžu počítačové hry poskytnúť cenné lekcie a dokonca môžu pomôcť zlepšiť vaše mentálne schopnosti. Tu je to, čo by ste mali zvážiť.

 

hry

1. Hry a neúspech, neúspech je kľúčom k úspechu.

Spýtajte sa takmer každého, kto niekedy v niečom uspel, či niekedy zlyhal. Vždy dostanete hlasné "Áno!", pretože každý v niečom zlyhal. Väčšina ľudí pravdepodobne vie o Thomasovi Edisonovi a jeho veľkolepom počte neúspechov (alebo o jeho úspešnom rozhodnutí z tisícov možných riešení, ak ste typ človeka, ktorý má pohár napoly plný), ale tu je niekoľko ďalších príkladov:

  • Rowlingovú odmietlo 12 vydavateľstiev
  • Einstein nehovoril do svojich 4 rokov a nečítal do svojich 7 rokov
  • Van Gogh predal za svoj život iba 1 obraz
  • Michaela Jordana vyradili z jeho stredoškolského basketbalového tímu.


Neúspech je dôležitý.

 

V mnohých videohrách začínate s viac ako jedným "životom". To vám hneď napovedá, že neúspech je v poriadku. Veľká časť hry pozostáva z neúspechu pri dosahovaní cieľa. To podporuje vytrvalosť a odvahu: schopnosť zotrvať pri probléme a dotiahnuť ho do konca bez toho, aby ste sa demoralizovali a vzdali. To je naozaj dôležitá životná zručnosť.


2. Počítačové hry môžu zvýšiť vaše schopnosti riešiť problémy.

Zvážte radu Jane McGonigalovej (dizajnérka hier s alternatívnou realitou, doktorka výkonnostných štúdií): navrhuje, že ak sa chcete zabaviť a stimulovať svoju myseľ, malo by vám stačiť hrať približne trikrát týždenne vždy len 20 minút.

Takmer všetky najpopulárnejšie videohry majú nejakú požiadavku na riešenie problémov a/alebo kritické myslenie. To podporuje adaptabilitu a kognitívnu flexibilitu. To sú naozaj dôležité zručnosti, ktoré je potrebné mať pri riešení akýchkoľvek problémov.

3. Hranie hier udržiava vašu myseľ aktívnu.

Je to nešťastné, ale nevyhnutné: ako prechádzame životom, podliehame fyzickému aj duševnému úpadku. Chodenie do posilňovne alebo častý sex pomôžu zabrániť (alebo aspoň spomaliť) fyzickým stratám. Na odvrátenie duševného úpadku je potrebné udržiavať aktívny mozog. Lúštenie krížoviek, sudoku, hranie mozgových hier alebo videohier (pokiaľ nie sú úplne bezmyšlienkovité) môže pomôcť obmedziť úbytok.

Hoci neexistuje žiadna definitívna štúdia týkajúca sa videohier a starnutia, výskum naznačuje, že u seniorov, ktorí zostávajú mentálne aktívni, je približne 2,6-krát menšia pravdepodobnosť vzniku Alzheimerovej choroby alebo demencie. Okrem toho viaceré štúdie naznačujú, že hranie videohier môže pomôcť zlepšiť pamäť (a náladu). Z toho jednoznačne vyplýva, že na Vianoce by ste mali starým rodičom aj prastarým rodičom darovať Xbox.

 

Pri hrani počítačových hier sa namáhaju vaše oči bývajú unavené. Poznáme rôzne výživové doplnky na výživu očí, ako napríklad Ocutix

 

aoci

4. Hráči ktorí hrajú hry sú lepší vo vizuálnych úlohách.

Štúdie ukázali, že v porovnaní s nehráčmi sú skúsení hráči lepší v: sledovaní objektov; sledovaní viacerých objektov súčasne; filtrovaní nepodstatných informácií; prepínaní z úlohy na úlohu; zisťovaní zmien vo vizuálnom rozložení; a 3D mentálnom otáčaní.

Nedávna štúdia vedcov z Brownovej univerzity zistila, že cvičenie vo videohrách súvisí s lepším vizuálnym učením. Prinajmenšom jeden experiment priniesol dôkazy o tom, že hranie videohier môže zlepšiť schopnosti mentálnej rotácie nehráčov.

5. Hranie hier môže zvýšiť rýchlosť spracovania dát.

Schopnosť rýchlo spracovať informácie je v mnohých situáciách rozhodujúca. Napríklad motoristi dostávajú množstvo informácií (niektoré z nich sa neustále menia) a musia robiť rýchle a presné rozhodnutia, ktoré môžu mať dramatické dôsledky. Pri rozhodovaní sa však rýchlosť zvyčajne obetuje presnosti alebo naopak. Jednoducho povedané, rýchle rozhodnutia často vedú k chybám.

Počítačové hry si často vyžadujú rýchle spracovanie zmyslových informácií a pohotové konanie. Nerozhodnosť alebo oneskorenie v reakcii sú penalizované. Hráči sú preto veľmi motivovaní skrátiť svoj reakčný čas (RT).

Niekoľko štúdií zistilo, že hráči majú lepší RT ako nehráči. To nie je prekvapujúce, ale môže to byť tým, že táto rýchlosť sa zovšeobecňuje na rôzne úlohy (nielen na konkrétnu hru) a že zvýšená rýchlosť nevedie k poklesu presnosti. Takže v podstate hráči spracovávajú a reagujú rýchlejšie, ale nestrácajú pri tom presnosť. Niektoré z týchto štúdií naznačili kauzalitu tým, že ukázali, že RT sa dá trénovať hraním hier!

6. Hráči ktorí hrajú hry môžu mať lepšiu pamäť.

Tím neurobiológov z Kalifornskej univerzity našiel dôkazy, že hranie 3D počítačových hier môže zvýšiť pamäťovú silu.

Prinútili skupinu ľudí hrať 2D hry pol hodiny denne počas dvoch týždňov a ďalšiu skupinu hrať 3D hry pol hodiny denne počas dvoch týždňov. Všetci absolvovali test pamäti pred a po týchto dvoch týždňoch. Skupina s 2D pamäťou sa vôbec nezlepšila, ale skupina s 3D pamäťou sa zlepšila o 12 %.

7. Hranie počítačových hier môže zlepšiť vašu schopnosť multitaskingu.

Existujú významné dôkazy o tom, že ako povedala Daphne Bevelierová (profesorka mozgových a kognitívnych vied, ktorá uskutočnila viac ako 20 štúdií o hraní akčných videohier), "akčné videohry zďaleka nie sú bezmyšlienkovité". Jej štúdie naznačujú, že hráči majú lepšie schopnosti v oblasti pozornosti, poznávania, videnia a multitaskingu.

U nehráčov sa reakčný čas zvýšil približne o 30 %, keď prešli z jednej úlohy na viacero úloh. U hráčov došlo k zvýšeniu, ale len o približne 10 %.

V štúdii uverejnenej v časopise Nature v roku 2013 sa zistilo, že len hranie základnej 3D pretekárskej hry v trvaní 12 hodín počas štyroch týždňov zrejme zlepšilo výkonnosť multitaskingu až na šesť mesiacov. Zlepšenia boli pozorované u 20 - 70-ročných ľudí, ale prekvapivo trénovaní 60+roční ľudia dosahovali lepšie výsledky ako 20-roční, ktorí hru nehrali. U starších osôb sa zlepšili aj rôzne iné kognitívne schopnosti (trvalá pozornosť, pracovná pamäť atď.).

Aby som tento článok zhrnul do jednej vety: hrajte 3D videohry (s mierou), najmä ak máte viac ako 50 rokov.

hry 1

Späť do obchodu