6 mýtov o kolagéne, ktoré vyvrátili odborníci

Obsah:

  • Mýtus 1. Existuje len jeden typ kolagénu.
  • Mýtus 2. Kolagénové nápoje a prášky sú menej účinné
  • Mýtus 3. Som príliš mladý na to, aby som sa staral o svoju pleť
  • Mýtus 4. Kolagén obsahuje všetky esenciálne aminokyseliny
  • Mýtus 5. Neexistujú žiadne vegánske alebo vegetariánske možnosti
  • Mýtus 6. Kolagén je len momentálny trend

Pravda alebo lož? S malou pomocou dvoch odborníkov na výživu vyvrátime šesť bežných mýtov o kolagéne pre vašu pokožku, vlasy a kĺby.

Niektorí ľudia prisahajú na kolagénové kokteily, kolagénové tablety a kolagénové gély, zatiaľ čo iní sa ešte len odhodlajú. Či už ste superfanúšik alebo skeptik, najlepšie výsledky dosiahnete, ak budete plne informovaní, a preto sme požiadali dvoch odborníkov na výživu - Alexa Thompsona Alexa Glovera - aby nám pomohli roztriediť fakty o kolagéne od fikcie o kolagéne.

myty o kolagene

Mýtus 1. Existuje len jeden typ kolagénu.

„Nie je to pravda!“ hovorí Alex Thompson. V skutočnosti je v tele mnoho rôznych typov kolagénu - pozrime sa na tri z nich:

  • kolagén typu I je najbežnejším typom kolagénu v tele a možno ho máte na mysli, keď ide o vašu pokožku, vlasy a nechty. Pomáha udržiavať pokožku pružnú a zdravú. Nachádza sa vo vašich šľachách, orgánoch a kostiach.
  • Kolagén typu II súvisí so zdravím vašich kĺbov. Je hlavnou zložkou chrupaviek a je dôležitý aj vo vašom spojivovom tkanive, chrbticových platničkách a očiach.
  • typ III sa nachádza v črevách, črevách, maternici a kostnej dreni. Je dôležitý pre počiatočné štádiá hojenia rán, kým ho nahradí typ I.

Každý typ kolagénu má iné vlastnosti, čo znamená, že typ kolagénu, ktorý si vyberiete, môže mať na vaše telo aj iný vplyv.

Niektorí ľudia sa rozhodnú užívať konkrétny typ kolagénu v závislosti od svojich cieľov. Napríklad naša pokožka je tvorená až z 90 % kolagénom typu I, ktorého je najviac v morskom kolagéne (z rýb). Ak by ste teda chceli užívaním kolagénu podporiť svoju pokožku, výber morského kolagénu by bol potenciálne najvhodnejší.

Nie všetky typy kolagénov však boli preskúmané v rovnakej miere. Vedci ešte len musia na základe väčších spoľahlivých klinických dôkazov určiť, ako efektívne sa kolagén vstrebáva a využíva v našom tele, keď sa užíva ako doplnok.

Hovädzí kolagén sa vyrába z kráv (alebo menej často z byvolov a bizónov). Má vysoký obsah kolagénu typu I aj typu III a je podobnejší nášmu ľudskému kolagénu ako morské zdroje. Jeho biologická dostupnosť, teda ľahkosť, s akou sa vstrebáva do tela, je však o niečo nižšia.

Môžete získať aj vegánsky kolagén, ktorý sa získava z rastlinných zdrojov. „Tieto vegánske alternatívy obsahujú rôzne jednotlivé aminokyseliny, ktoré sa vyrábajú synteticky,“ vysvetľuje náš Alex.

Ukazuje sa teda, že kolagén nie je len kolagén. A aj keď vám môže byť akýkoľvek druh kolagénu stále prospešný, oplatí sa rozhodnúť, ktorý je pre vás najlepší.

Mýtus 2. Kolagénové nápoje a prášky sú menej účinné

Kolagénové nápoje si získali popularitu pre svoje potenciálne výhody, ale dôkazy zostávajú trochu nepresvedčivé.

Hotové kolagénové nápoje vám však umožňujú veľmi pohodlne potenciálne podporiť vašu pleť.

Tieto nápoje obsahujú hydrolyzovaný kolagén, čo znamená, že kolagén bol rozložený na menšie molekuly, vďaka čomu sa ľahšie vstrebáva do krvného obehu. Hydrolyzovaný kolagén je veľmi vyhľadávaný vo farmaceutickom priemysle vďaka jeho sľubným účinkom na pokožku a biokompatibilite.

Kolagénový prášok je ďalším zdrojom hydrolyzovaného kolagénu a je určený na primiešanie do jedla alebo nápojov. A je dobré vedieť, že hydrolyzované kolagénové nápoje a prášky sú rovnako účinné ako kolagénové tablety a žuvačky.

Aký je teda názor odborníkov? Alex Thompson hovorí: „Na zlepšenie pleti pomocou kolagénu je najúčinnejšia perorálna suplementácia. Lokálna aplikácia kolagénu má skvelé hydratačné účinky, ale samotný kolagén pružnosť pokožky nezlepší. Je to preto, že nie je schopný úplne preniknúť do vrstvy pokožky, aby sa potom zabudoval do jej štruktúry. Perorálna suplementácia však poskytuje obe výhody.“

Mýtus 3. Som príliš mladý na to, aby som sa staral o svoju pleť

Pokožka je dôležitý orgán, a preto sa o ňu všetci musíme starať prostredníctvom účinného používania opaľovacieho krému a zdravej stravy. Ale pokiaľ ide o boj proti starnutiu, je správne povedať, že na to netreba myslieť príliš skoro. Tu je dôvod, prečo... 

Pred dosiahnutím 20 rokov sme na vrchole tvorby kolagénu, takže ho naozaj netreba dopĺňať. Predpokladá sa však, že po tomto období strácame každý rok 1 % kolagénu - preto sa možno oplatí vyskúšať to už v dvadsiatke.

Preventívne užívanie kolagénu od tohto obdobia môže pomôcť minimalizovať účinky starnutia na pokožku, vlasy a kĺby - hoci, samozrejme, na tele každého človeka sa vek prejavuje iným tempom. Môže to závisieť od genetiky, stravy, fajčenia, vystavenia UV žiareniu a ďalších faktorov.

Nezabudnite sa pred prvým užívaním akýchkoľvek nových doplnkov poradiť so svojím lekárom, aby ste zistili, či je to pre vás vhodné.

Mýtus 4. Kolagén obsahuje všetky esenciálne aminokyseliny

„Z technického hľadiska kolagén prispeje do celkového fondu aminokyselín vášho tela. Nepovažuje sa však za kompletnú bielkovinu,“ vysvetľuje ďalší odborník na výživu Alex Glover. „Hoci kolagén obsahuje 19 rôznych aminokyselín, chýba mu jedna z deviatich esenciálnych (tryptofán).“

Kompletné bielkoviny - aké nájdete v proteínovom prášku alebo mäse - sú najlepšie na naberanie svalovej hmoty a regeneráciu medzi tréningami.

Alex pokračuje: „Z tohto dôvodu je najlepšie nespoliehať sa na kolagén ako na primárny zdroj bielkovín v strave. Aminokyseliny potrebné na syntézu kolagénu sú v inom pomere ako tie, ktoré sú zodpovedné za budovanie svalov a regeneráciu po tréningu.

„ Napriek tomu môže byť kolagén skvelým doplnkom, ak po cvičení pociťujete bolesť kĺbov.

V 24-týždňovej štúdii sa zistilo, že športovci užívajúci tekutý hydrolyzovaný kolagén pociťovali po cvičení menšiu bolesť kĺbov ako ich placebo skupina. Stručne povedané, nie je vhodné používať kolagénové doplnky ako hlavný zdroj bielkovín. Podľa nových výskumov by však možno mohol byť užitočný pri podpore starostlivosti o kĺby a kosti, ktorú potrebujete na udržanie zdravia.

Nezabúdajte, že pre celkové zdravie je ideálna vyvážená strava s rôznymi zdrojmi bielkovín. Pred vyskúšaním nových doplnkov stravy sa vždy poraďte so zdravotníckym pracovníkom alebo registrovaným dietológom, aby ste zistili, čo je pre vás najlepšie.

Mýtus 5. Neexistujú žiadne vegánske alebo vegetariánske možnosti

No... áno aj nie. Ako nám povedal Alex Thompson, „vegánsky kolagén je v tejto fáze veľmi teoretický, má za sebou solídnu teóriu, ale nie som si vedomý žiadneho výskumu, ktorý by sa dal porovnať s tradičnejšími morskými alebo hovädzími zdrojmi.“

Stretávame sa aj s „kolagénovými boostrami“, čo sú doplnky stravy na rastlinnej báze, ktoré obsahujú všetky zložky, ktoré naše telo potrebuje na tvorbu dodatočného kolagénu. Kolagénové boostery nie sú technicky vzaté formou kolagénu, ale poskytujú „recept“ pre naše telo, aby samo produkovalo a podporovalo tvorbu kolagénu.

Nanešťastie, morský, hovädzí, bravčový a kurací kolagén nikdy nemôže byť vegánsky alebo vegetariánsky. Niektoré zdroje kolagénu si môžete dopriať v závislosti od vašich požiadaviek; napríklad peskatariáni a tí, ktorí dodržiavajú halal diétu, môžu mať morský kolagén.

Ak sa však stravujete halal, majte na pamäti, že je možné, aby výrobcovia pridávali príchute, ktoré obsahujú alkohol - je to však nezvyčajné.

Mýtus 6. Kolagén je len momentálny trend

Popularita kolagénu rozhodne nevykazuje známky spomalenia. Ale bez ohľadu na to, či je populárny alebo nie, je pre vaše telo stále rovnako užitočný.

Kolagén sa teší záujmu, pretože si čoraz viac uvedomujeme jeho potenciálne výhody. A na starostlivosť o pleť sme naladení viac ako kedykoľvek predtým, pričom 51 % z nás si raz mesačne alebo častejšie kupuje nový výrobok starostlivosti o pleť. Je teda len prirodzené, že rastúci záujem o dobré starnutie sa spojil s novými zisteniami o výhodách kolagénu - hoci výskum kolagénu prebieha už desaťročia.

Kolagén produkujeme a strácame od začiatku ľudskej existencie. Aj keď sa vám môže zdať, že sociálne médiá sa predbiehajú s influencermi popíjajúcimi kolagénové smoothies, nie je to len krátkodobý trend a môže na ňom byť niečo pravdy! Kolagén zohráva v našom tele prirodzenú úlohu a je tu aj naďalej.

 

 

 

Späť do obchodu