5 výhod kolagénu pre zdravie pokožky a mladší vzhľad

Obsah:

  • Prečo pokožka potrebuje kolagén?
  • Aké sú výhody kolagénu pre pleť?
  • Aké sú najlepšie typy kolagénu pre pleť?
  • Aké sú najlepšie zdroje kolagénu?
  • Čo sa stane, ak bude mať vaše telo nedostatok kolagénu?
  • Čo môže ovplyvniť tvorbu kolagénu?
  • Ako chrániť kolagén vo svojom tele? 
  • Posledné slovo

 kolagen pre plet

Kolagén je najrozšírenejšia bielkovina v tele. Plní mnoho úloh v rôznych telesných systémoch vrátane kostí a kĺbov. 
Viete však, že táto bielkovina je základnou zložkou kozmetických doplnkov na zlepšenie pleti? 
Výskum ukazuje, že kolagén zohráva dôležitú úlohu pri posilňovaní pokožky. Pomáha tiež zvyšovať hydratáciu a pružnosť pokožky. Aké sú však najlepšie typy kolagénu pre vašu pleť, do ktorých môžete investovať? 
Prečítajte si zvyšok článku a dozviete sa viac o kolagéne a zdraví pokožky. 

Prečo pokožka potrebuje kolagén?

Kolagén je prirodzene sa vyskytujúci štrukturálny proteín, ktorý sa nachádza vo vašej pokožke, kostiach, šľachách, spojivových tkanivách a chrupavkách. 
Spolu s elastínom je tento proteín zodpovedný za zabezpečenie pružnosti pokožky. 
Medzi špecifické úlohy kolagénu v tele patria: 

  • napomáha rozvoju fibroblastov v strednej vrstve kože (dermis) a pomáha rastu nových buniek
  • pomáha nahrádzať odumreté kožné bunky
  • Dodáva pokožke pevnosť a štruktúru
  • pomáha pri zrážaní krvi

Hoci vaše telo produkuje kolagén počas celého života, jeho produkcia sa s vekom zvyčajne znižuje. 
Podľa článku, ktorý zdieľa Cedars Sinai, ľudia prirodzene začínajú strácať kolagén, keď dosiahnu vek okolo 20 rokov. 
Správa tiež citovala dermatológa Dr. Ohara Aivaza, ktorý uviedol, že ženy môžu počas prvých piatich rokov menopauzy stratiť až 30 % produkcie kolagénu. 

Aké sú výhody kolagénu pre pleť?

Z rôznych reklám na pleťové prípravky ste už možno počuli o mnohých výhodách, ktoré kolagén na pleť prináša, a niektorí ho dokonca nazývajú fontánou mladosti. Medzi najvýznamnejšie výhody, ktoré vaša pokožka získa vďaka tejto bielkovine, však patria nasledujúce benefity. 

Zmiernenie jemných liniek a vrások

Neustále vystavovanie sa škodlivému slnečnému ultrafialovému žiareniu, znečisteniu a iným zlým životným štýlom môže ovplyvniť produkciu kolagénu vo vašom tele. 
Keď hladina kolagénu klesne, čoskoro si všimnete výskyt vrások a jemných liniek na tvári. 
Keďže veda objavila dôležitosť kolagénu pre pružnosť pokožky, investícia do doplnkov stravy a výrobkov obsahujúcich tento proteín môže tieto príznaky starnutia zmierniť.  

Zlepšuje tón pleti

Kolagén obsahuje aminokyseliny, ktoré udržiavajú pokožku hladkú a zdravú. Pomáha tiež zlepšiť nerovnomerný tón pleti. Investícia do kolagénových doplnkov je najlepšou možnosťou, ako zvýšiť tón pleti. 

Minimalizuje vzhľad jaziev

Tmavé škvrny a jazvy spôsobené akné a inými kožnými problémami môžu byť nepríjemné a spôsobovať nevzhľadné stopy, ktoré môžu ovplyvniť váš vzhľad. Užívanie doplnkov stravy a pridávanie kolagénu do stravy môže vďaka jeho schopnosti podporovať tvorbu zdravého tkaniva zlepšiť proces hojenia pokožky. 

Zvlhčuje suchú pokožku

Strata kolagénu v dôsledku environmentálnych faktorov alebo starnutia môže spôsobiť dehydratáciu a šupinatenie vašej pokožky. Ak do pokožky opäť zavediete kolagén, môžete ju udržiavať vyživenú a hydratovanú. Výsledkom bude, že vaša pokožka bude vždy jemnejšia, hladšia a žiarivejšia.  

Tonizuje a spevňuje pokožku

Zatiaľ čo štandardné pleťové prípravky a krémy zlepšujú vzhľad vonkajšej vrstvy pokožky, užívanie kolagénových doplnkov zlepšuje produkciu kolagénu v hlbšej vrstve pokožky, známej ako dermis. 
Keďže dermis udržiava pokožku pevnú a napnutú, doplnky stravy s kolagénom môžu zlepšiť vzhľad pokožky. 

Aké sú najlepšie typy kolagénu pre pleť?

Kolagénové doplnky sa dodávajú v rôznych formách. Hoci každá z nich pomáha zvýšiť príjem kolagénu v tele, niektoré typy môžu byť pre vašu pleť užitočnejšie. 

Typ 1

Tento typ kolagénu je v tele najviac zastúpený. Obsahuje eozinofilné vlákna, ktoré rozvíjajú rôzne časti tela vrátane povrchu kože. 
Kolagén typu 1 je kľúčový pre celkové zdravie pokožky. Podporuje pružnosť a elasticitu pokožky a zabezpečuje lepšie zdravie tkanív. 
Vzhľadom na svoje účely môže byť tento typ kolagénu pre pokožku užitočný. 

Typ 3

Je to druh kolagénu, ktorý obsahuje retikulárne vlákna. Je dôležitou zložkou extracelulárnej matrice tela, ktorá tvorí kožu a iné orgány. 
Kolagén typu 3 zvyčajne nájdete zmiešaný s kolagénom typu 1, ktorý pomáha zvyšovať pevnosť a pružnosť pokožky. 

Aké sú najlepšie zdroje kolagénu?

Produkciu kolagénu v tele pomáha zvyšovať niekoľko potravín vrátane potravín s vysokým obsahom bielkovín, ako sú ryby, mäso, vajcia, hydina, mliečne výrobky, sója a strukoviny. 
Na produkciu väčšieho množstva kolagénu potrebujete aj živiny, ako je zinok. Medzi vaše možnosti patria mäkkýše, semená a orechy a celozrnné výrobky. 
Tvorbu kolagénu v tele podporuje aj vitamín C z bobuľovitého ovocia, zelenej listovej zeleniny, paradajok a citrónového ovocia. 
Aj keď nemusíte skonzumovať všetky druhy potravín v jednom jedle, doplnky stravy, ako je Collagen+Greens, uľahčia vášmu telu získať odporúčané dávky kolagénu a živín. 

Čo sa stane, ak bude mať vaše telo nedostatok kolagénu?

Keď vaše telo stratí značné množstvo kolagénu, zaznamenáte niekoľko nepriaznivých účinkov. 
Medzi najčastejšie príznaky nedostatku kolagénu patria tenká, slabá a suchá pokožka, lámavé nechty a vlasy a stuhnuté kĺby. 
Nedostatok kolagénu v dôsledku zdravotných problémov sa spája aj so závažnejšími problémami. Medzi bežné príznaky patria vredy v ústach, šupinatá a citlivá pokožka hlavy, bolestivé a svrbivé vyrážky a vypadávanie vlasov. 

Čo môže ovplyvniť tvorbu kolagénu?

Faktory, ako je prílišné vystavovanie sa slnku, zlá strava a špecifické autoimunitné ochorenia, ako je sklerodermia , môžu znížiť produkciu kolagénu vo vašom tele. 
Ale pravdepodobne najvýznamnejším faktorom zníženej produkcie kolagénu je vek. Po dosiahnutí veku 25 rokov sa produkcia kolagénu začne spomaľovať. 
Riziko poklesu schopnosti tela produkovať kolagén sa však zvyšuje v dôsledku fajčenia, nadmernej konzumácie alkoholu a vysokého príjmu sladkých a spracovaných potravín. 

Ako chrániť kolagén vo svojom tele?

Existuje niekoľko spôsobov, ako zabezpečiť, aby si vaše telo udržalo dobrú úroveň kolagénu, napríklad hydratácia, skoncovanie s fajčením alebo vyhýbanie sa mu a ochrana pred znečistením. 
Ideálne je tiež konzumovať viac potravín bohatých na antioxidanty a kolagénové doplnky, aby ste z tejto bielkoviny získali čo najviac. 

Posilnite svoj prirodzený kolagén, aby ste dosiahli zdravšiu pleť

Zabezpečenie produkcie kolagénu vo vašom tele je veľmi dôležité na udržanie mladého vzhľadu vašej pleti. Ak chcete, aby vaša pleť vyzerala sviežo a mladistvo, konzumácia potravín a doplnkov bohatých na kolagén a ďalšie živiny môže byť tým najlepším rozhodnutím! 

Posledné slovo

O kolagéne by sme mohli hovoriť celé dni: je dôležitou súčasťou zdravia kĺbov a tiež hustých a lesklých vlasov.

Najväčšiu pozornosť však púta jeho potenciálny prínos pre pokožku. Prirodzené starnutie je potrebné oslavovať, ale ak by ste chceli...

  • pomôcť znížiť jemné vrásky
  • pomôcť predchádzať hlbokým vráskam
  • posilniť tenkú a popraskanú pokožku

...potom by kolagén mohol stáť za vyskúšanie.

 

 

 

 

Späť do obchodu