5 spôsobov, ako sa cítiť menej nafúknutý počas Vianočných sviatkoch

Obsah:

  • Úvod
  • 1. Rozpoznajte svoje spúšťače
  • 2. Nenechávajte si kalórie na večer
  • 3. Vykonajte výmeny potravín
  • 4. Pridajte si na tanier listovú zeleninu
  • 5. Obmedzte alkoholické nápoje

Úvod

Stáva sa vám často, že sa po veľkých sviatočných jedlách cítite nafúknutí a nepríjemne? 

Sviatočné hodovanie môže spôsobiť, že sa budete cítiť nafúknutí a nepríjemne.
Odborníci sa podelia o spôsoby, ako zmierniť žalúdočné ťažkosti počas tohto sviatočného obdobia.
Poznanie spúšťacích faktorov, výmena potravín a obmedzenie alkoholu môžu pomôcť spríjemniť sviatočné jedlá.
Plné a ťažké brucho môže znamenať, že ste práve skonzumovali skvelé veci, ale môže tiež znamenať, že sa chystajú nepríjemné veci.

Pre mnohých Slovákov je tento pocit počas sviatočných osláv bežný.

A žalúdok dokáže pojať len toľko jedla, kým nevyčerpá svoju kapacitu.

Napríklad žalúdok dospelého človeka má v priemere veľkosť podobnú zovretej pästi. Ak je prázdny, môže pojať približne 2,5  a rozšíriť sa na približne 1 štvrtinu.

Keď naplníte žalúdok až po jeho kapacitu, môže to spôsobiť nepríjemné pocity vrátane tráviacich ťažkostí a dokonca nevoľnosti.

Odborníci na výživu tvrdia, že na to, aby ste zahnali ten pocit prejedenia a nafúknutia, vám môže pomôcť nasledujúcich 5 tipov, ktoré pomôžu znížiť črevné ťažkosti počas sviatkov.

1. Rozpoznajte svoje spúšťače

Ako hosť na večer sa môžete ocitnúť v područí toho, čo hostiteľ podáva, čo môže znamenať, že nemusíte presne vedieť, aké ingrediencie používa na prípravu jedla.

Ak však budete dopredu vedieť, ktoré zložky vyvolávajú nepríjemné pocity, môže to pomôcť eliminovať nadúvanie.

Či už ide o mliečne výrobky, lepok alebo iné potraviny, uvedomenie si potravinových intolerancií a iných spúšťačov je dôležité, aby ste sa im mohli vyhnúť alebo ich obmedziť a predísť tak tráviacim problémom, ako je nadúvanie.

Navrhujeme, aby ste sa pred večerou opýtali hostiteľa, čo má v úmysle podávať a aké zložky jedlo obsahuje.

Posledná vec, ktorú chcú, je, aby ste sa necítili dobre.

2. Nenechávajte si kalórie na večer

Dôsledné stravovanie počas celého dňa vám môže pomôcť zabrániť prejedaniu sa večer.

Príliš dlhé čakanie medzi jednotlivými jedlami, až kým vás neprepadne hlad, môže často viesť k príliš rýchlemu a nadmernému jedeniu, čo môže vyvolať zvýšenie nadúvania.

Namiesto toho, aby ste si "šetrili" všetky kalórie na veľké jedlo, je potrebné jesť konzistentné jedlá a občerstvenia, ktoré podporia trávenie počas celého dňa.

Dávajte si pozor na potraviny, ktoré môžu vyvolať nadúvanie, ako napríklad veľké množstvo krížovitej zeleniny na jedno posedenie, konzumácia väčšieho množstva vlákniny, ako by ste bežne zjedli bez toho, aby ste sa naakumulovali, alebo konzumácia jedál s veľkým množstvom tukov, sodíka a pridaného cukru.

3. Vykonajte výmeny potravín

Či už ste hostiteľ alebo viete, čo bude hostiteľ na večer podávať, môžete poskytnúť alternatívne možnosti na výber.

Ak sa snažíte vybudovať si zdravý vzťah k jedlu, môžete urobiť jednoduché výmeny zdravých sviatočných jedál.

Napríklad, ak sú typickým predjedlom na vašom sviatočnom stole makové guľky a oplátky s medom, skúste to vymeniť tento rok a zamiešať s humusom, pitou a čerstvou zeleninou.

Namiesto maslovej zemiakovej kaše zvážte prechod na sladkú zemiakovú alternatívu.

A namiesto ryžového pokrmu s vysokým obsahom škrobu siahnite po strukovinách, ktoré sú bohaté na draslík, minerál, ktorý pomáha vyplavovať prebytočný sodík spôsobujúci nadúvanie.

Odborníčka na zdravé stravovanie navrhla, aby sa v receptoch namiesto tučnej smotany použilo mlieko, čím sa zníži množstvo tuku, a aby sa použitím aromatického korenia, ako je škorica a muškátový oriešok, znížilo veľké množstvo soli.

Ak sa vám zdá, že výmena je zdrvujúca alebo príliš pracná, povedala, aby ste sa držali umierneného stravovania. Jej obľúbenou stratégiou pri sviatočných jedlách je najprv si prezrieť všetky ponúkané jedlá a až potom ich pridať na tanier.

"Potom si vytvorte vyvážený tanier, ktorý bude z 1/3 tvoriť zelenina, z 1/3 chudé bielkoviny a zo zvyšnej 1/3 obľúbené prílohy," povedala. "To vám umožní vychutnať si všetky ponúkané jedlá bez toho, aby ste sa prejedli, čo môže pomôcť znížiť nadúvanie."

aaprobiotika

4. Pridajte si na tanier listovú zeleninu

Zelenina ako špenát, kel, bok choy, špargľa a mangold má vysoký obsah vody a zároveň je nízkokalorická a plná vitamínov, minerálov a vlákniny. Dobre pôsobia na zníženie nadúvania.

Hoci pravidelná konzumácia zeleniny je skvelým spôsobom, ako pridať vlákninu do stravy, odborníčka upozornila, že postupné zvyšovanie množstva vlákniny je najlepším spôsobom, ako podporiť zdravé vyprázdňovanie čriev a znížiť nadúvanie.

"Ak rýchlo zvýšite príjem zeleniny bez toho, aby ste sa prispôsobili pridanému príjmu vlákniny, môže to mať za následok väčšie nadúvanie," povedala. "Takisto ak pri zvyšovaní príjmu vlákniny nezvýšite príjem vody, môže to tiež viesť k nadúvaniu a zápche."

Odporúčala pridať ďalšie pol šálky listovej zeleniny každé 3 dni, aby ste pomaly zvýšili príjem a zlepšili trávenie bez nadúvania.

Krížovitá zelenina, ako je brokolica, môže tiež spôsobovať viac plynov, takže ju je často lepšie konzumovať varenú ako surovú, aby sa znížil vplyv na nadúvanie.

5. Obmedzte alkoholické nápoje

Hoci sú alkoholické nápoje často súčasťou osláv sviatkov, pitie alkoholu po konzumácii ťažkých jedál môže opuchnutý žalúdok ešte zhoršiť.

Alkohol je zápalová látka, ktorá môže spomaľovať trávenie a zvyšovať zadržiavanie vody, čo spôsobuje pocit letargie. Môže tiež viesť k opuchom v tele, čo môže mať za následok plynatosť, nepríjemné pocity a nadúvanie.

Aby ste predišli dehydratácii a zvýšili príjem vody,odborníčka povedala, aby ste si nechali vizuálne pripomienky, napríklad aby ste si fľašu s vodou postavili tak, aby ste na ňu počas dňa videli. Navrhla tiež nastaviť si na telefóne budík, ktorý vás bude nabádať k tomu, aby ste sa napili vody, alebo použiť aplikáciu na sledovanie príjmu vody.

Rozloženie vody pomáha predchádzať nadúvaniu, ale nesnažte sa chrliť vodu naraz, pretože to môže tiež zvýšiť nadúvanie.

Na zmiernenie príjmu alkoholu je najlepšie dodržiavať pitie jedného pohára alkoholického nápoja pre ženy a dvoch pohárov pre mužov denne. Okrem toho za každý pohár alkoholu, ktorý skonzumujete, vypite aspoň jeden pohár vody.

Počas sviatočných osláv skúste zaradiť zábavné mocktaily z perlivej vody a 100 % džúsu ako chutný spôsob, ako si užiť oslavu bez dodatočného nadúvania na druhý deň.

Odborníčka navrhla, aby ste sa zriekli vareného vína a vaječného likéru s korením a namiesto toho si zvolili nealkoholický jablčný mušt alebo punč.

Späť do obchodu