5 mimoriadnych výhod probiotík pre ženy

Obsah:

  • Čo sú probiotiká?
  • Aké sú príznaky, že potrebujete probiotiká?
  • Kto by nemal užívať probiotiká?
  • Ako probiotiká pomáhajú ženskému zdraviu?
  • Čo sa stane s vaším telom, keď začnete užívať probiotiká?
  • Mali by ste užívať probiotiká denne?
  • Záver

Ak poznáte probiotiká, možno vás ako prvé napadne, že sú dobré pre zdravie čriev. A áno, ukázalo sa, že probiotiká pomáhajú pri takých veciach, ako je nadúvanie, bolesť brucha, zápcha a hnačka. Ale v skutočnosti existuje ešte veľa ďalších výhod probiotík, o ktorých možno ani neviete.

Vedeli ste napríklad, že probiotiká môžu pomôcť predchádzať infekciám močových ciest? Alebo že kožné problémy, ako je akné, ekzém a psoriáza, boli odstránené pomocou probiotík? Existuje aj súvislosť medzi zdravím čriev a energiou, takže mnohí sa obracajú na probiotiká, aby si pomohli s pocitom únavy o druhej hodine popoludní a dodali si trochu energie.

V tomto príspevku sa pozrieme na 5 mimoriadnych výhod probiotík pre ženy.

Čo sú probiotiká?

Probiotiká sú živé mikroorganizmy, ktoré pomáhajú osídliť vaše črevá prospešnými baktériami (nie všetky baktérie sú zlé, ako ste si možno mysleli!). Probiotiká považujte za „dobrých chlapcov“, ktorí podporujú nielen zdravie čriev, ale zdravie všeobecne, pretože stav čriev často odráža celkový zdravotný stav.

Probiotiká môžete získať prostredníctvom celých potravín, ako je jogurt (len sa uistite, že obsahuje živé alebo aktívne kultúry), kombucha, kefír, kimchi a kyslá kapusta, aby sme vymenovali aspoň niektoré. Probiotické doplnky sú tiež skvelou voľbou na zvýšenie počtu zdravých baktérií v črevách.

probiotika pre zeny

Aké sú príznaky, že potrebujete probiotiká?

Vzhľadom na to, že zdravie čriev ovplyvňuje váš celkový zdravotný stav, je príjem dostatočného množstva probiotík určite dôležitý. Môžu byť obzvlášť prospešné, ak:

  • pociťujete žalúdočné ťažkosti a iné problémy, ako je nadúvanie, plynatosť, zápcha a hnačka
  • máte ochorenie súvisiace s tráviacim traktom, ako je nepriechodnosť čriev, IBS, SIBO, IBD alebo celiakia
  • máte časté infekcie močových ciest alebo vaginálne bakteriálne a kvasinkové infekcie
  • bojujete s kožnými problémami, ako je akné, ekzém a psoriáza
  • neustále sa cítite unavení a nemáte veľa energie
  • zaznamenali ste zmeny nálady alebo trpíte psychickými problémami, ako je úzkosť alebo depresia
  • ste často chorí a ťažko sa zotavujete (čo svedčí o potlačenom imunitnom systéme)

Kto by nemal užívať probiotiká?

Užívanie probiotík je pre väčšinu ľudí zvyčajne bezpečné. Ak však uvažujete o užívaní probiotík, existuje niekoľko situácií, o ktorých sa budete chcieť poradiť so svojím lekárom, pretože ich užívanie môže viac uškodiť ako pomôcť. V týchto špecifických prípadoch sú probiotiká kontraindikované (čo znamená, že ich užívanie by mohlo byť v rozpore s aktuálnym stavom alebo zdravotným problémom, ktorý máte).

  • Ste v poslednom trimestri tehotenstva
  • máte oslabenú imunitu, pretože v súčasnosti podstupujete chemoterapiu, ožarovanie alebo inú liečbu rakoviny, ste HIV pozitívna alebo užívate určité lieky, ktoré potláčajú váš imunitný systém
  • Nedávno ste podstúpili chirurgický zákrok
  • ste v súčasnosti na jednotke intenzívnej starostlivosti

Len zopakujme, že probiotiká sú skvelou voľbou pre tých, ktorí chcú posilniť zdravie svojich čriev. Ak sa však na vás vzťahuje niektorá z vyššie uvedených okolností, je lepšie poradiť sa so svojím lekárom a radšej sa poistiť, než ľutovať, však?

Ako probiotiká pomáhajú ženskému zdraviu?

A teraz odpoveď na otázku: Aké sú výhody užívania probiotík? Poďme sa ponoriť do 5 kľúčových výhod probiotík pre ženy.

1. Prevencia infekcií močových ciest a kvasinkových infekcií

Vedeli ste, že približne 50 - 60 % žien zažije počas svojho života aspoň jednu infekciu močových ciest? Dobrou správou je, že probiotiká preukázateľne znižujú pravdepodobnosť vzniku infekcie močových ciest a poskytujú úľavu od nepriaznivých príznakov, ak sa predsa len objavia. Výskum ukázal, že ženy náchylnejšie na infekcie močových ciest majú vo svojom vaginálnom a močovom mikrobióme menej baktérií Lactobacillus (zlatý štandard bakteriálnych kmeňov, ktoré môžete získať prostredníctvom probiotík) ako zdravé osoby.

Pokiaľ ide o riešenie kvasinkových infekcií, probiotiká pôsobia na obnovenie rovnováhy vaginálneho mikrobiómu tým, že ničia škodlivé baktérie. L. rhamnosus a L. acidophilus sa vyznačujú tým, že sú obzvlášť účinné pri likvidácii zlých baktérií a pomáhajú znovu osídliť pošvu zdravými baktériami.

Vaginálny mikrobióm zohráva významnú úlohu, pokiaľ ide o bezpečné a zdravé tehotenstvo. Okrem toho počiatočné mikróby tráviaceho traktu dieťaťa pochádzajú od jeho mamy z pôrodných ciest.

2. Čistejšia a zdravšie vyzerajúca pokožka

Existuje niečo, čo vás pri pohľade do zrkadla môže zneistiť viac ako pleť plná akné? Ak väčšinu svojej rannej rutiny trávite vyskakovaním pupienkov a vysušovaním pupienkov, probiotiká môžu byť vašou záchranou. Jeden z hlavných prínosov probiotík pre ženy vyplýva z ich pozitívneho vplyvu na riešenie kožných problémov, ako je akné, ekzém a psoriáza.

Existuje niečo, čo sa nazýva os črevo-koža, ktorá - ako to znie - vysvetľuje vplyv zdravia čriev na zdravie kože. V skratke, zlé zdravie čriev môže viesť k takým veciam, ako je črevná dysbióza (nevyvážené črevá) a zápal, ktoré sa prejavujú na pokožke akné, ekzémom, psoriázou, rosaceou atď. Podľa jednej štúdie má až 54 % ľudí s akné aj črevnú dysbiózu.

Našťastie, probiotiká sú vynikajúcim pomocníkom pri odstraňovaní akné. Znižujú zápal, obnovujú rovnováhu v črevách a zlepšujú črevnú priepustnosť (tzv. deravé črevá), čo môže viesť k čistejšej a zdravšie vyzerajúcej pleti. V jednej 12-týždňovej štúdii účastníci užívaním probiotického doplnku znížili výskyt akné o 32 %.

3. Sú dobré na reguláciu hmotnosti

Je chudnutie vaším cieľom? Výskum ukazuje, že udržiavanie zdravej hmotnosti môže byť veľmi dobre jednou z hlavných výhod probiotík pre ženy a mužov.

Jedna štúdia na 125 ľuďoch s nadváhou sa zaoberala vplyvom probiotických doplnkov na chudnutie. Účastníci boli rozdelení do dvoch skupín. Obe skupiny dodržiavali redukčnú diétu, ale jedna skupina dostávala probiotický doplnok Lactobacillus rhamnosus dvakrát denne, zatiaľ čo druhá skupina dostávala placebo. V priebehu 12 týždňov ženy, ktoré užívali probiotický doplnok, schudli o viac ako 40 % viac ako skupina užívajúca placebo.

Okrem toho ženy, ktoré dostávali probiotický doplnok, pokračovali v úbytku hmotnosti aj počas následnej udržiavacej fázy. Keď porovnáte úbytok hmotnosti v priebehu 24 týždňov, počas ktorých boli účastníčky sledované, ženy, ktoré užívali probiotický doplnok, nakoniec schudli o viac ako 50 %.

Je za týmito zisteniami nejaká hnacia sila? Výskum poukázal na to, že skupina užívajúca probiotický doplnok mala vyššiu hladinu leptínu, čo je hormón potláčajúci chuť do jedla.

4. Probiotiká prospievajú črevám

Zo všetkých rôznych výhod probiotík pre ženy ste o tejto pravdepodobne počuli najviac. A to, že sú dobré pre vaše črevá a zlepšujú zdravie tráviaceho traktu. Ale ako presne to probiotiká robia?

Zvyšujú počet prospešných baktérií v črevách a zároveň eliminujú škodlivé baktérie, posilňujú črevnú výstelku a znižujú zápaly. To všetko prispieva k zdravému tráveniu, zmierneniu príznakov, ako sú nadúvanie, žalúdočné ťažkosti a plynatosť, a k úľave od črevných ochorení, ako sú IBS, IBD, SIBO a nepriechodné črevá.

Mnohí ľudia užívajú probiotiká aj pri zápche a hnačke. Ak trpíte najmä obávanou cestovateľskou hnačkou, potom viete, že najbližšia toaleta nie je nikdy dosť blízko!

5. Probiotiká zvyšujú plodnosť

Probiotiká zlepšujú plodnosť tým, že vám pomáhajú udržiavať optimálne zdravie črevného a vaginálneho mikrobiómu. Napríklad endometrióza a panvové zápalové ochorenie (PID), dve ochorenia, ktorých ťažiskom je zápal, môžu ženám sťažovať otehotnenie. A ako sme už spomínali, preukázalo sa, že probiotiká zmierňujú zápal. Mikrobióm má tiež vplyv na hladinu estrogénu, čo môže ovplyvniť plodnosť aj pravidelnosť menštruácie.

Čo sa stane s vaším telom, keď začnete užívať probiotiká?

Hoci mnohí ľudia pri užívaní probiotík nepociťujú žiadne vedľajšie účinky, môžu sa vyskytnúť niektoré krátkodobé, mierne účinky, ktoré zahŕňajú:

  • Zápcha
  • Hnačka
  • Plynatosť Nadúvanie
  • Žalúdočné ťažkosti

Keď si vaše telo zvykne na užívanie probiotík, tieto vedľajšie účinky by mali do niekoľkých týždňov ustúpiť. Po skončení adaptačného obdobia medzi príznaky, že vaše probiotiká fungujú, patria napríklad menšie brušné ťažkosti, nadúvanie, zápcha, lepšie trávenie a lepší spánok.

Mali by ste užívať probiotiká denne?

Áno! Predstavte si probiotiká ako cvičenie. Čím dôslednejšie budete cvičiť, tým lepšie budú vaše výsledky. Aby ste dosiahli čo najlepšie výsledky, chcete ich užívať denne. Keď sa stanú súčasťou vašej každodennej rutiny, vtedy z nich vyťažíte najviac.

Záver

Čo poviete na to, že probiotiká majú pre ženy celkom zaujímavé výhody? Ako vidíte, probiotiká sú skvelé nielen na zlepšenie zdravia čriev a podporu trávenia, ale okrem toho majú aj ďalšie úžasné výhody - od prevencie infekcií močových ciest a odstraňovania kožných problémov až po pomoc pri chudnutí a zvyšovaní plodnosti.

Po rozsiahlom výskume, ktorý analyzoval črevné profily niektorých najzdravších a najšportovejších ľudí na svete (vrátane elitných profesionálnych športovcov), sme prišli s probiotikami Nella, ktoré vám pomôžu nielen dosiahnuť optimálne zdravie čriev a trávenie, ale aj zvýšiť hladinu energie, zlepšiť spánok, zlepšiť regeneráciu pri tréningu a mnoho ďalšieho.

 

Späť do obchodu