4 príznaky, že máte oslabený imunitný systém

Obsah:

  • Príznaky, že máte oslabený imunitný systém
  • Ako posilniť svoj imunitný systém

oslabena imunita

Existujú rôzne kroky, ktoré môže človek so slabým imunitným systémom podniknúť, aby zostal zdravý. Medzi príklady patrí dodržiavanie správnej hygieny, zvládanie stresu, zdravá strava a ďalšie.

Imunitný systém chráni telo pred infekciami. Osoba so slabým imunitným systémom môže byť náchylnejšia na časté infekcie.

Biele krvinky, protilátky a ďalšie zložky vrátane orgánov a lymfatických uzlín tvoria imunitný systém tela.

Mnohé poruchy môžu oslabiť imunitný systém a spôsobiť, že sa človek stane imunokompromitovaným. Tieto poruchy môžu byť od miernych až po závažné. Niektoré sú prítomné od narodenia, iné sú dôsledkom faktorov prostredia.

Uprednostňovanie svojho imunitného systému nebolo nikdy dôležitejšie, najmä v súvislosti s vysoko nákazlivou subvariantou Omicron, BA.2, ktorá prispieva k ďalšiemu nárastu prípadov Covid po celom svete.

Ako imunológa a lekára funkčnej medicíny sa ma pacienti často pýtajú, ako si môžu zmerať zdravie svojho imunitného systému. Hovorím im, že náš imunitný systém je pohyblivý cieľ a nemá žiadne skutočne určené orgány, kde by sa dal úplne izolovať. Nemôžete ho naskenovať röntgenom, urobiť biopsiu ani presne určiť jeho silu alebo slabosť jediným testom.

Existujú však štyri hlavné varovné signály, ktoré môžu naznačiť, či máte oslabený imunitný systém a mali by ste vynaložiť zvýšené úsilie na jeho posilnenie:

Príznaky, že máte oslabený imunitný systém

  1. Často ochoriete a trvá vám dlhšie ako zvyčajne, kým sa zotavíte.

Neľakajte sa, ak vás kýchanie a nádcha prechádzajú dve alebo tri prechladnutia ročne. Väčšina ľudí sa vráti do normálu približne za týždeň.

Ak však neustále prechladnete s príznakmi, ktoré pretrvávajú celé týždne, alebo sa dokonca často otrávite jedlom, môže to byť spôsobené pomalou reakciou vášho vrodeného imunitného systému.

Váš vrodený imunitný systém zahŕňa bariéry, ktoré bránia škodlivým látkam preniknúť do vášho tela. Predstavte si ho ako prvú líniu obrany proti všetkým útočníkom a zraneniam. Medzi jeho zložky patria:

  • Kašľací reflex, ktorý nám pomáha vylúčiť veci, ktoré nás môžu dráždiť alebo infikovať.
  • Produkcia hlienu, ktorý zachytáva baktérie a malé častice a pomáha ich vylúčiť z tela.
  • Žalúdočnú kyselinu, ktorá pomáha ničiť mikróby, ktoré sa do nás dostávajú prostredníctvom potravy a vody.
  1. Ste v neustálom stave stresu.

Niektoré druhy stresu môžu byť prospešné pre naše imunitné zdravie a celkovú pohodu.

Napríklad krátkodobý akútny stresor - ako napríklad dopravná zápcha - má za úlohu pomôcť vášmu telu v okamihu nabiť jeho ochranné mechanizmy. Z tohto dôvodu akútny stres skutočne krátkodobo pomáha posilniť váš imunitný systém.

Na druhej strane stresového spektra môže byť chronický stres zlou správou, pretože spôsobuje poruchy imunitnej regulácie a potláča imunitný systém, čo vedie k zvýšenému výskytu infekcií a zlému zotaveniu z chorôb.

Štúdie tiež ukazujú, že časté epizódy stresu zrejme zhoršujú autoimunitné ochorenia, ako je reumatoidná artritída a ulcerózna kolitída, a môžu spôsobiť vzplanutie alergických reakcií, ako je ekzém a astma.

  1. Často dostávate opary alebo ste v mladom veku mali pásový opar.

Vírusy, ktoré spôsobujú opary a pásový opar, patria do rodiny herpes vírusov. Keď sa raz nakazíte vírusom herpesu, prejde v tele do spiaceho stavu.

Keď ste však v strese alebo sa oslabí vaša bunková imunita, vírus sa môže replikovať a znovu sa aktivovať.

Časté reaktivácie môžu byť znakom toho, že váš imunitný systém potrebuje posilniť.

  1. Užívate lieky, ktoré oslabujú vašu imunitnú odpoveď.

Žiaľ, mnohé dôležité lieky, ktoré sa používajú pri chemoterapii rakoviny - na prevenciu odmietnutia transplantovaného orgánu a na liečbu autoimunitných ochorení - môžu byť imunosupresívne.

Kortikosteroidy, bežná skupina liekov používaných pri alergiách, astme a iných zápalových ochoreniach, môžu byť tiež imunosupresívne.

Dokonca sa ukázalo, že aj časté užívanie antibiotík v minulosti poškodzuje rozmanitosť mikrobiómu v črevách, čo môže priamo zhoršovať imunitné reakcie.

Ako posilniť svoj imunitný systém

Dobrou správou je, že bez ohľadu na stav vašej imunitnej odolnosti môžete denne zasahovať do jej posilňovania.

Tu je niekoľko účinných spôsobov, ako to urobiť:

  1. Nakŕmte svoj imunitný systém.

Bunky nášho imunitného systému potrebujú množstvo potravín bohatých na antioxidanty - hlavne čerstvé ovocie a zeleninu, najmä tie bohaté na vitamín C a betakarotén.

Zamerajte sa na dennú porciu tmavej listovej zeleniny, ako je kapusta, sýto pigmentovaných bobuľovín, ako sú černice, a črevám prospešnej krížovitej zeleniny bohatej na vlákninu, ako je kapusta, brokolica a rukola.

Minerály zinok a selén sú tiež silné živiny podporujúce imunitný systém a nachádzajú sa v orechoch, semenách, mäkkýšoch a niektorých druhoch mäsa.

Nakoniec pridajte niektoré superpotraviny, ako sú huby shitake a maitake, zelený čaj a koreniny, ako je kurkuma, rozmarín a klinčeky.

  1. Doprajte si trochu slnka.

Okrem toho, že vám zlepší náladu, už 10 až 15 minút denne na plnospektrálnom svetle vám môže poskytnúť dostatok vitamínu D, ktorý je dôležitým vitamínom podporujúcim imunitný systém.

Niektoré údaje naznačujú, že nízky obsah vitamínu D je rizikovým faktorom pre zlý stav imunity vrátane autoimunitných ochorení a Covidu. Ak teda máte slabú imunitu, je dobré nechať si skontrolovať hladinu vitamínu D a doplniť si čas strávený na slnku tabletkami vitamínu D.

  1. Zamerajte sa na spánok.

Kvalita a kvantita spánku má veľký vplyv na odolnosť imunitného systému.

Chronický nedostatok spánku sa spája s vyššími zápalmi a častejšími infekciami. Je to preto, že kým naše telo odpočíva, bunky imunitného systému môžu sústrediť aj všetko úsilie a energiu na silný útok proti vírusom a baktériám.

Spánok tiež zvyšuje tvorbu pamäťových protilátok proti baktériám a vírusom, ktoré pomáhajú budovať silnejší imunitný systém do budúcnosti.

  1. Prestaňte fajčiť.

Toto by nemalo byť samozrejmosťou, ale aj chemické látky v pasívnom a dokonca aj v treťom fajčení sú karcinogénne. Poškodenia, ktoré tieto produkty vytvárajú v našich tkanivách, nás udržujú v zápale a v neustálom stave opravy.

Cigarety, marihuana a vapovanie poškodzujú dýchacie cesty, ktoré sú prvou bariérou vstupu vírusov a baktérií prenášaných vzduchom.

  1. Obmedzte užívanie alkoholu.

Alkohol má negatívne účinky na väčšinu našich vrodených a adaptívnych imunitných buniek.

Chronické a nárazové pitie alkoholu poškodzuje aj sliznicu tráviaceho traktu, ako aj ochranné T-bunky a neutrofily v tráviacom systéme. To narúša funkciu črevnej bariéry a umožňuje únik mikróbov do krvi, čo vedie k zápalom.

  1. Zdvojnásobte zvládanie stresu.

Chronický, nezvládnutý emocionálny a fyzický stres zvyšujeuvoľňovanie zápalovýchcytokínov a ľudia, ktorí majú vysokú mieru fyzického a emocionálneho stresu, majú vyššiu úroveň zápalu.

V skutočnosti sa C-reaktívny proteín, ktorý je markerom zápalu, zvyšuje u pacientov v akútnom strese.

Jedným z najúčinnejších spôsobov, ako posilniť svoju imunitnú reakciu, je zvládnuť stres prostredníctvom meditácie, dychových cvičení a iných aktivít zameraných na uvedomenie si.

 

 

 

 

Späť do obchodu