4 doplnky výživy pre kĺby, ktoré by mal užívať každý bežec

Obsah:

  • DOPLNKY STRAVY PRE KĹBY BEŽCOV
  • Potraviny pre zdravé klby
  • AKO PODPORIŤ ZDRAVIE KĹBOV PRI BEHU
  • Ako prirodzene posilniť kĺby?
  • Záver

 

  • Užívanie doplnkov, ako sú omega-3 mastné kyseliny, kyselina hyalurónová a ďalšie, môže pomôcť podporiť zdravé kĺby.
  • Kĺby pri behu podporí aj strečing, beh na mäkších povrchoch a neprekračovanie šliapania.

Ako bežec zaťažujete svoje kĺby každým krokom. Časom môže tento opakovaný náraz viesť k nepohodliu kĺbov a dokonca k zraneniam.
Našťastie je k dispozícii množstvo vitamínov a doplnkov stravy, ktoré vám umožnia pokračovať vo vašej vášni pre beh bez obáv.

Kĺby sú neoceniteľnou súčasťou nášho pohybového aparátu, ktorý nám umožňuje vykonávať každodenné aktivity bez obmedzení. Aby sme si zachovali zdravé a funkčné klby, je dôležité venovať pozornosť ich výžive. V tomto článku sa pozrieme na význam klbového zdravia, príčiny problémov s klbami, a ako správnou výživou môžeme podporiť a udržať naše kĺby v dobrej kondícii.

V tomto článku sa pozrieme na to, aké sú podľa vedy najlepšie výživové doplnky pre kĺby bežcov, a rozoberieme, ako môžu prospieť celkovému zdraviu vašich kĺbov.

kolagen pre bezcov

DOPLNKY STRAVY PRE KĹBY BEŽCOV

  1. OMEGA-3 MASTNÉ KYSELINY

Omega-3 mastné kyseliny majú mnoho zdravotných výhod vrátane pomoci pri regulácii produkcie molekúl, ktoré môžu ovplyvňovať zdravie kĺbov.

Omega-3 mastné kyseliny sa v tele nedajú vytvoriť a musia pochádzať z potravinových zdrojov alebo doplnkov.

  1. GLUKOSAMÍN

Glukozamín je prírodná zlúčenina nachádzajúca sa v tele, ktorá zohráva kľúčovú úlohu pri tvorbe a udržiavaní zdravej chrupavky - pružného spojivového tkaniva, ktoré odpružuje kĺby a pomáha ich hladkému pohybu.
Glukozamín môže pomôcť podporiť zdravé kĺby tým, že podporuje bunky nazývané chondrocyty, ktoré pomáhajú udržiavať štruktúru chrupavky.

  1. KYSELINA HYALURÓNOVÁ

Kyselina hyalurónová je prirodzený zvlhčovač vášho tela, látka prirodzene sa vyskytujúca v tele, ktorá sa vo vysokých koncentráciách nachádza v pokožke, očiach a kĺboch.
Kyselina hyalurónová zohráva kľúčovú úlohu pri udržiavaní zdravia kĺbov tým, že ich premazáva. Je tiež súčasťou synoviálnej tekutiny, ktorá zabezpečuje mazací vankúšik medzi kosťami. S pribúdajúcim vekom sa prirodzená produkcia kyseliny hyalurónovej v tele znižuje, preto je užívanie doplnkov stravy jednoduchým spôsobom, ako podporiť zdravie kĺbov.

  1. KURKUMÍN

Kurkumín je aktívna zložka kurkumy, na antioxidanty bohatého člena rodiny zázvorov. Kurkumín je vynikajúci doplnok na podporu kĺbov pre bežcov.
Kurkumín pomáha kĺbom tým, že pôsobí ako antioxidant a pomáha bojovať proti voľným radikálom, ktoré sa prirodzene vytvárajú v tele. Voľné radikály môžu viesť k oxidačnému stresu, ktorý je negatívne spojený so zdravím kĺbov.
Kurkuma je veľmi dostupným zdrojom kurkumínu, ale má nízku biologickú dostupnosť - to znamená, že telo má problém absorbovať všetky prospešné látky kurkumínu. Z tohto dôvodu je dôležité, aby ste si pri hľadaní doplnku s kurkumínom vybrali taký, ktorého zloženie zabezpečuje vyššiu biologickú dostupnosť.

Potraviny pre zdravé klby

Aby sme zabezpečili príjem týchto dôležitých živín, môžeme zahrnúť do našej stravy potraviny, ktoré ich obsahujú:

  1. Ryby: Losos, makrela a sardinky sú bohaté na omega-3 mastné kyseliny.

  2. Červená paprika: Obsahuje veľa vitamínu C, ktorý je dôležitý pre syntézu kolagénu v kĺboch.

  3. Brokolica: Obsahuje vitamín K, ktorý je dôležitý pre zdravé kosti a chrupavky.

  4. Mandle: Sú dobrým zdrojom vitamínu E a obsahujú aj zinok a glukozamín.

  5. Tmavozelené listové zeleniny: Obsahujú vitamín K a ďalšie antioxidanty.

AKO PODPORIŤ ZDRAVIE KĹBOV PRI BEHU

Doplnky stravy sú len jedným z krokov k lepšiemu zdraviu kĺbov. Pozrime sa na niekoľko ďalších spôsobov, ako chrániť svoje kĺby počas behu.

PRESTAŇTE SA PRETLÁČAŤ

Zlepšenie bežeckej formy je jedným z najlepších spôsobov, ako podporiť zdravie kĺbov. Nadmerné predbiehanie je bežecká chyba, pri ktorej sa športovec dotýka zeme príliš ďaleko pred svojím ťažiskom.
Namiesto toho sa snažte, aby vaše nohy dopadali pod telo, čo umožní všetkým svalom absorbovať náraz a chráni vaše kĺby.
Môžete sa skúsiť nahrávať pri behu na bežiacom páse, aby ste mohli posúdiť svoju formu, alebo sa pripojiť k bežeckej skupine, ktorá sa zameriava na formu.

POSILŇUJTE SVALY

Zdravé kĺby sú obklopené svalmi, ktoré ich udržujú na mieste. Silový a silový tréning môže pomôcť podporiť hustotu kostí a pohyblivosť kĺbov.
Silné sedacie svaly, boky a jadro tela vám tiež pomôžu udržať telo počas behu v rovine a zlepšiť vašu formu.

STRIEDAJTE BEŽECKÉ POVRCHY

Vedeli ste, že betón je tvrdší ako asfalt? Preto mnohí bežci radšej bežia po krajnici ako po chodníku.
Najlepšou voľbou na beh sú poľné cesty, ale môžete skúsiť behať aj na dráhe - pokiaľ budete meniť smer, aby ste sa neustále neotáčali len na jednu stranu.

USILOVNE SA NAŤAHUJTE

Strečing je súčasťou behu! Pravidelné naťahovanie pomáha zlepšovať pohyblivosť kĺbov tým, že zvyšuje rozsah pohybu v kĺboch. Pomáha tiež znižovať svalové napätie, ktoré môže kĺby dodatočne zaťažovať.
Pri strečingu podporujete tok synoviálnej tekutiny, ktorá premazáva kĺby a pomáha znižovať trenie. To môže pomôcť predchádzať degenerácii kĺbov a udržiavať ich zdravie v priebehu času.
Strečing pred behom a po ňom môže tiež pomôcť zahriať svaly a pripraviť telo na fyzickú aktivitu, čím sa zníži riziko zranenia.

NEIGNORUJTE DROBNÉ ZRANENIA

Je dôležité nebagatelizovať zdanlivo drobné zranenia. Mnohé typy zranení môžu spôsobiť dlhodobú štrukturálnu alebo biomechanickú nerovnováhu a viesť k degenerácii kĺbov, ktorá sa prejaví až po rokoch.

Ako prirodzene posilniť kĺby?

Praslička roľná: Preslička je mimoriadne bohatá na antioxidačné flavonoidy a minerály, najmä kremík, ktoré podporujú remineralizáciu a obnovu chrupaviek.

Harpagofyt: Harpagofyt, známy aj ako „čertov pazúr“, používajú národy Afriky už po stáročia na zmiernenie pre jeho mnohé blahodarné účinky na kĺby.

Bambus: Bambusová stonka má obzvlášť vysoký obsah kremíka, ktorý je súčasťou kostí a chrupaviek, a preto zvyšuje odolnosť spojivového tkaniva.

Žihľava: Prirodzene obsahuje kremík. Žihľava, používaná po stáročia pre svoje početné výhody, prospieva kostiam a zmierňuje kĺbové ťažkosti. Pomáha tiež odstraňovať toxíny schopné „upchávať“ kĺby.

Vitamín C: Bez vitamínu C by naše telo nebolo schopné syntetizovať kolagén v kĺboch. Silný antioxidant, vitamín C zachytáva voľné radikály, a preto chráni chondrocyty pred oxidačným stresom.

ZÁVER

Užívanie doplnkov stravy, ako sú omega-3 mastné kyseliny, kyselina hyalurónová, glukozamín, kurkumín sú skvelé spôsoby, ako podporiť zdravie vašich kĺbov počas behu.

Uistite sa, že venujete pozornosť aj svojej forme, dôsledne sa strečingom a nosíte kvalitnú bežeckú obuv, aby ste optimalizovali zdravie kĺbov v priebehu času. 

 

 

Späť do obchodu