21 príznakov histamínovej intolerancie a potravín, ktorým sa treba vyhýbať

Obsah:

  • Prečo vzniká histaminová intolerancia?
  • 21 príznakov histamínovej intolerancie
  • Diéta s nízkym obsahom histamínu
  • Potraviny s vysokým obsahom histamínu
  • 3 prírodné spôsoby zníženia hladiny histamínu
  • Záver 

Histamínová intolerancia nie je samotná alergia na histamín, ale je to znak toho, že v tele je histamínu príliš veľa.

Histamín, chemický posol v tele, ktorý funguje ako neurotransmiter, pomáha tráviť potravu v žalúdku a uvoľňuje sa imunitným systémom ako súčasť alergickej reakcie. Keď sa v tele nahromadí príliš veľa histamínu, narúša normálne funkcie v tele a môže viesť k nepríjemným príznakom.

Keď sa v tele vytvára histamín, vytvára sa aj enzým, ktorý ho pomáha odbúrať. Tento enzým je známy ako DAO alebo diaminoxidáza. Keď konzumujete potraviny, ktoré obsahujú histamín, DAO ho pomáha rozkladať. Ak vaše telo nie je schopné produkovať DAO a vy už nedokážete histamín rozložiť, môže sa objaviť intolerancia.

Prečo vzniká histaminová intolerancia?

  • Niektoré potraviny môžu blokovať činnosť DAO alebo môžu spôsobiť uvoľnenie nadbytku histamínu.
  • Niektoré lieky môžu zmeniť spôsob, akým DAO funguje, znížiť hladinu alebo zvýšiť množstvo histamínu.
  • Poruchy tráviaceho traktu, čriev a čriev (napr. nepriechodné črevá, SIBO, IBD atď.) môžu blokovať DAO alebo spôsobiť nadprodukciu histamínu.

Histamínová intolerancia musí byť lekársky diagnostikovaná. Tá sa dá určiť pomocou krvného testu na zistenie nedostatku DAO alebo pomocou kožného vpichového testu na zistenie reaktivity na histamín.

Na riešenie problémov s histamínom sa odporúčajú eliminačné diéty. Pri nich sa vyhýbame všetkým zdrojom potravín, ktoré blokujú DAO alebo zvyšujú produkciu histamínu. Po uplynutí eliminačného obdobia, zvyčajne 14 až 30 dní, sa potraviny opäť zavádzajú jedna po druhej, aby sa zistili reakcie. Toto môže byť aj neinvazívny spôsob, ktorým môžu lekári diagnostikovať problémy s histamínom.

histamin_1

21 príznakov histamínovej intolerancie

S histamínovou intoleranciou sa spájajú tieto príznaky:

  • Prekrvenie nosa alebo kvapkanie
  • Slzenie očí
  • Výtok z nosa
  • problémy s dutinami a infekcie
  • Bolesti hlavy
  • Migrény
  • Nevoľnosť
  • Zvracanie
  • Hnačka
  • Únava
  • Žihľavka
  • Podráždenie kože
  • Svrbenie
  • Ekzém
  • Tráviace problémy
  • Kŕče v bruchu
  • Problémy s menštruačným cyklom
  • Opuchy tkanív
  • Úzkosť
  • Vysoký krvný tlak
  • Sčervenanie

Hoci tieto príznaky môžu súvisieť s inými stavmi, často sú dôsledkom poruchy regulácie histamínu v tele. Môžu sa vyskytnúť u detí aj dospelých.

Diéta s nízkym obsahom histamínu

Nízkohistamínová diéta sa používa ako súčasť eliminačnej diéty na identifikáciu citlivosti na histamín a následne na jej zvládnutie, kým sa hladina histamínu v tele nenormalizuje. Nízkohistamínová diéta nie je určená na dlhodobé dodržiavanie. Väčšina ľudí objaví určité histamínové potraviny, na ktoré sú citliví, a tým sa vyhne, ale bude môcť opäť pridať iné potraviny.

Deťom by sa nízkohistamínová diéta nemala nasadzovať, pokiaľ sa nerobí pod dohľadom lekára, pretože obmedzuje potraviny extrémnejším spôsobom.

Nízkohistamínová diéta sa zameriava na potraviny, ktoré v tele neprodukujú histamín a ktoré nepotláčajú aktivitu DAO. Neexistuje nič také ako diéta bez histamínu, pretože histamíny sú vo všetkých potravinách. Zameraním sa na stravu s nízkym obsahom histamínov a blokátorov DAO však môže byť telo schopné upokojiť svoju reaktivitu na histamíny.

Medzi potraviny s nízkym obsahom histamínu, ktoré sa majú podľa tohto plánu konzumovať, patria:

  • Čerstvé, voľne ulovené morské plody
  • Čerstvé mäso, ktoré je tepelne upravené; ak zostane, malo by sa po tepelnej úprave rýchlo schladiť
  • Všetko ovocie okrem citrusov, jahôd a banánov
  • všetka zelenina okrem paradajok, avokáda, špenátu a baklažánu
  • Quinoa (poznámka: quinoa nie je paleo)
  • Ryža
  • Kokosové mlieko
  • Mandľové mlieko
  • Olivový olej

Potraviny s vysokým obsahom histamínu

Pri nízkohistamínovej diéte je dôležité vylúčiť potraviny s vysokým obsahom histamínu a tie, ktoré blokujú DAO. Medzi ne patria:

  • Alkohol
  • fermentované potraviny alebo nápoje, ako je kombucha a kyslá kapusta
  • Údené mäso a lahôdky
  • citrusové plody
  • Banány
  • Sušené ovocie
  • Papája
  • Ananás
  • Jahody
  • Arašidy
  • Vajcia
  • Orechy, najmä vlašské orechy a kešu
  • Avokádo
  • Baklažán
  • Špenát
  • Paradajky
  • Mäkkýše
  • Syr
  • Fazuľa
  • Sójová omáčka a sójové výrobky
  • Čokoláda
  • Nakladané uhorky
  • Potravinárske farbivá, konzervačné látky a prídavné látky
  • Čierny čaj
  • Zelený čaj
  • Čaj Yerba mate
  • Energetické nápoje
  • Mrazené, solené alebo konzervované ryby
  • Ocot
  • Kečup

3 prírodné spôsoby zníženia hladiny histamínu

Keď držíte diétu s nízkym obsahom histamínu a snažíte sa odhaliť hlavnú príčinu príznakov, postupujte podľa týchto krokov, aby bol váš program účinnejší.

1. Veďte si zdravotný denník.

Vedenie zdravotného denníka počas eliminačnej diéty je veľmi dôležité, aby ste si mohli zaznamenávať, ako sa cítite pri vyraďovaní potravín, a čo je najdôležitejšie, ako sa cítite, keď konkrétne potraviny opäť pridáte ako výzvu. Bez toho, aby ste si to zaznamenávali, bude vaša eliminačná diéta neproduktívna.

Majte na pamäti, že väčšina príznakov citlivosti na potraviny sa objaví v priebehu niekoľkých minút až troch dní, a práve preto je denník užitočný. Vy a váš lekár si budete môcť zaznamenať vzorce citlivosti v súvislosti so stravou, liekmi, doplnkami a inými faktormi prostredia.

Do denníka si zapisujte denné jedlá, doplnky stravy, lieky, nápoje, úroveň aktivity, spánok. Zaznamenávajte si aj všetky ďalšie markery, ktoré sledujete: glykémiu, krvný tlak, pulz, bolesti hlavy, tráviace príznaky atď. Aj zaznamenávanie úrovne energie a nálady môže byť užitočným diagnostickým vodítkom. Dôležité je tiež viesť si podrobné poznámky o vylučovaní moču a stolici. To zahŕňa množstvo a popis (farba, veľkosť, tvar/formovanie).

2. Zamerajte sa na liečenie čriev.

Keďže v črevách sa produkuje veľké množstvo histamínu, histamínové reakcie sa môžu často zhoršiť v dôsledku netesnosti čriev, SIBO alebo iných tráviacich problémov. Protokol na ozdravenie čriev môže pomôcť obnoviť rovnováhu.

Problémom histamínovej intolerancie je, že mnohé typické potraviny šetrné k črevám, ako napríklad fermentované potraviny, majú vysoký obsah histamínov a môžu spôsobiť väčšie podráždenie. Namiesto ich konzumácie sa zamerajte na protokoly na budovanie čriev, ktoré nie sú na zozname látok, ktorým sa vyhýbame, pokiaľ ide o histamín. Medzi ne patria napr:

  • Kolagén v prášku
  • Kostný vývar, najlepšie čerstvo pripravený
  • Glutamínové doplnky
  • probiotiká na báze pôdy

3. Užívajte prírodné antihistaminiká.

Niektoré vitamíny a minerály môžu pomôcť telu lepšie sa vysporiadať s histamínom a môžu tiež podporiť funkciu DAO. Tie majú aj oveľa menej vedľajších účinkov ako skutočné antihistaminiká, ktoré môžu potlačiť funkciu tráviaceho traktu a spôsobiť nerovnováhu v črevách. Hoci by ste nikdy nemali ignorovať odporúčanie lekára užívať antihistaminiká, opýtajte sa ho na prírodné alternatívy a na to, či by vám mohli vyhovovať.

Medzi prírodné antihistaminiká patria napr:

Vitamín C: Vitamín C je prirodzeným blokátorom a reduktorom histamínu v tele, pôsobí aj ako antioxidant a môže pomôcť v boji proti zápalom spojeným s histamínovými problémami. Odborné odporúčania na dávkovanie na zníženie histamínu sú 2 gramy denne ráno alebo v rozdelených dávkach.

Kvercetín: Kvercetín, ďalší antioxidačný doplnok, sa nachádza v potravinách, ako sú jablká, cibuľa a brokolica. Výskum ukazuje, že ak sa užíva v koncentrovanej forme doplnkov, má prirodzené antihistamínové vlastnosti. Môže dokonca znížiť príznaky alergií súvisiacich s pľúcami. 

Žihľava: Žihľava, bežná bylina, pôsobí ako prírodné antihistaminikum a zmierňuje príznaky rovnako rýchlo ako niektoré voľnopredajné antihistaminiká.

Bromelaín: Bromelaín, proteolytický enzým, ktorý sa nachádza v ananásoch, môže pomôcť znížiť zápal a podráždenie spojené s nadprodukciou histamínu. Môže účinne znížiť opuch nosových prieduchov v dôsledku podráždenia spôsobeného alergiou. 

Záver

Histamínová intolerancia môže vzniknúť v dôsledku črevných problémov, genetických predispozícií a stravy s vysokým obsahom potravín bohatých na histamín. Jej riešenie s kvalifikovaným lekárom a úprava životného štýlu môžu priniesť úľavu od príznakov, ako sú svrbenie kože, bolesti hlavy a poruchy trávenia.

Späť do obchodu