Obsah:
- Diéta a ochorenie obličiek
- Ktoré potraviny pomáhajú obnove obličiek?
- Aká je najlepšia diéta pri ochorení obličiek a zlyhaní obličiek?
- Ako môžem svoje obličky opäť posilniť?
- Aký je najlepší nápoj pre zdravé obličky?
- Ktorých 10 potravín škodí obličkám?
- Záver
Ak máte ochorenie obličiek, možno budete musieť dodržiavať špeciálnu diétu. Hoci táto diéta nemusí úplne vyliečiť vaše obličky, môže ich pomôcť ochrániť pred ďalším poškodením.
Keď vaše obličky nepracujú správne, v krvi sa hromadí odpad vrátane odpadových produktov z potravy. Ľuďom s ochorením obličiek môže prospieť dodržiavanie špeciálnej diéty známej ako obličková diéta.
Mnoho ľudí s ochorením obličiek dodržiavať špeciálnu diétu, ktorá pomáha znižovať množstvo odpadu v krvi.
Diéta a ochorenie obličiek
Diétne obmedzenia sa líšia v závislosti od stupňa poškodenia obličiek. Ľudia s neskorším štádiom ochorenia obličiek budú mať iné obmedzenia ako ľudia so skorým štádiom ochorenia obličiek.
Diéta bude musieť podporiť funkciu obličiek v akomkoľvek štádiu a zároveň znížiť riziko ďalšieho poškodenia.
Hoci sa obmedzenia v strave líšia, ľudia s ochorením obličiek zvyčajne musia obmedziť nasledujúce živiny. Obličky môžu mať problémy s odstraňovaním alebo spracovaním týchto živín a ich vysoké hladiny môžu spôsobiť poškodenie organizmu.
Množstvo živín
- sodík: kľúčová zložka soli -menej ako 2,3 gramu na deň
- draslík: upravte príjem draslíka v potrave tak, aby ste udržali sérový draslík v normálnom rozmedzí
- fosfor: upravte príjem fosforu v potrave tak, aby sa hladina fosfátov v sére udržiavala v normálnom rozmedzí
- obmedzenia týkajúce sa bielkovín závisia od štádia ochorenia obličiek
Keďže ochorenie obličiek úzko súvisí s ochorením srdca, je najlepšie skombinovať tieto opatrenia so zdravou stravou pre srdce, ktorá obsahuje veľa čerstvých potravín rastlinného pôvodu a má nízky obsah nasýtených tukov.
Jedinci s ochorením obličiek majú jedinečné skúsenosti, preto je dôležité poradiť sa s lekárom o vašich špecifických stravovacích potrebách.
Ktoré potraviny pomáhajú obnove obličiek?
Tu je 20 potravín, ktoré môžu zlepšiť zdravie obličiek alebo zabrániť jeho zhoršeniu:
- Karfiol
Karfiol poskytuje mnoho živín vrátane vitamínu K, kyseliny listovej a vlákniny. Obsahuje tiež antioxidanty a protizápalové zlúčeniny.
Skúste namiesto zemiakov použiť karfiolovú kašu ako prílohu s nízkym obsahom draslíka.
Polovica šálky alebo približne 62 gramov (g) vareného karfiolu bez soli obsahuje:
- sodík: 9,3 miligramov (mg)
- draslík: 88 mg
- fosfor: 20 mg
- bielkoviny: 1 g
- Čučoriedky
Čučoriedky sú bohaté na živiny a antioxidanty známe ako antokyány, ktoré môžu chrániťpred srdcovými ochoreniami, cukrovkou a inými chorobami.
Majú tiež nízky obsah sodíka, fosforu a draslíka.
Jedna šálka (148 g) čerstvých čučoriedok obsahuje:
- sodík: 1,5 mg
- draslíka: draslík: 114 mg
- fosfor: 18 mg
- bielkoviny: 1 g
- Morský vlk
Morský vlk je ryba, ktorá poskytuje vysokokvalitné bielkoviny. Obsahuje aj zdravé tuky nazývané omega-3. Omega-3 môžu pomôcť predchádzať mnohým ochoreniam a zlepšiť zdravie ľudí s dlhodobými ochoreniami.
Tri unce (85 g) vareného morského vlka obsahujú:
- sodík: 74 mg
- draslík: 279 mg
- fosfor: 211 mg
- bielkoviny: 20 g
- Červené hrozno
Červené hrozno je dobrým zdrojomDôveryhodný zdroj antioxidantov nazývaných flavonoidy, ktoré môžu pomôcť znížiť zápal a chrániť pred srdcovými ochoreniami, cukrovkou a inými zdravotnými stavmi.
Jedna pol šálka (75 g) červeného hrozna obsahuje:
- sodík: 1,5 mg
- draslíka: - draslík: Draslík: 144 mg
- fosfor: 15 mg
- bielkoviny: 0,5 g
- Vaječné bielky
Vaječné bielka sú kvalitným zdrojom bielkovín, ktoré sú vhodné pre obličky a majú nízky obsah fosforu.
Vaječné bielky môžu byť pre ľudí na obličkovej diéte lepšou voľbou ako celé vajcia, pretože vaječné žĺtky môžu mať vysoký obsah fosforu .
Dva veľké surové vaječné bielky (66 g) obsahujú:
- sodík: 110 mg
- draslík: 108 mg
- fosfor: 10 mg
- bielkoviny: 7 g
- Cesnak
Cesnak je chutnou alternatívou soli, ktorá dodáva pokrmom chuť a zároveň poskytuje nutričné výhody.
Je dobrým zdrojom mangánu a vitamínu B6. Obsahuje aj zlúčeniny síry s protizápalovými vlastnosťami.
Tri strúčiky (9 g) cesnaku obsahujú:
- sodík: 1,5 mg
- draslíka: 1: Draslík: 36 mg
- fosfor: 14 mg
- bielkoviny: 0,5 g
- Pohánka
Pohánka je celozrnná obilnina s nízkym obsahom draslíka. Obsahuje tiež vitamíny skupiny B, horčík, železo a vlákninu.
Je tiež bezlepková, takže je vhodná pre ľudí s celiakiou alebo neznášanlivosťou lepku.
Pol šálky (85 g) pohánky obsahuje:
- sodík: 0,8 mg
- draslík: 391 mg
- fosfor: 295 mg
- bielkoviny: 11 g
- Olivový olej
Olivový olej je zdravým zdrojom vitamínu E a prevažne nenasýtených tukov. Neobsahuje ani fosfor, takže je vhodnou voľbou pre ľudí s ochorením obličiek.
Väčšinu tuku v olivovom oleji tvorí kyselina olejová, ktorá má protizápalové vlastnosti.
Mononenasýtené tuky sú navyše stabilnejšie pri vysokých teplotách, vďaka čomu je olivový olej zdravou voľbou na varenie.
Jedna polievková lyžica (14 g) olivového oleja obsahuje:
- sodík: 0,3 mg
- draslík: 0,1 mg
- fosfor: 0 mg
- bielkoviny: 0 g
- Bulgur
Bulgur je celozrnný pšeničný výrobok a je vhodnou alternatívou pre obličky k iným celozrnným výrobkom, ktoré obsahujú viac draslíka a fosforu.
Bulgur poskytuje vitamíny skupiny B, horčík a železo, ako aj rastlinné bielkoviny a vlákninu, ktorá je dôležitá pre zdravie tráviaceho traktu.
Pol šálky (91 g) vareného bulguru obsahuje:
- sodík: 5 mg
- draslík: : 62 mg
- fosfor: 36 mg
- bielkoviny: 3 g
- Kapusta
Kapusta patrí do skupiny krížovitej zeleniny a poskytuje vitamíny, minerály a antioxidačné zlúčeniny.
Autori štúdie z roku 2021 uvádzajú, že kapusta obsahuje bioaktívne zlúčeniny, ktoré by mohli pomôcť pri riadení hladiny cukru v krvi a znížiť riziko poškodenia obličiek a pečene, hoci je potrebný výskum na ľuďoch.
Pomôcť môže biela, zelená a červená kapusta:
- riadiť hladinu cukru v krvi
- znížiť riziko poškodenia obličiek a pečene
- predchádzať oxidačnému stresu a obezite
Šálka (70 g) nakrájanej hlávkovej kapusty obsahuje:
- sodík: 6 mg
- draslík: 119 mg
- fosfor: 18 mg
- bielkoviny: 0,9 g
- Kuracie mäso bez kože
Kuracie prsia bez kože majú menej tuku ako kuracie mäso s kožou.
Dve alebo tri unce (85 g) varených kuracích pŕs bez kože obsahujú:
- sodíka: 64 mg
- draslík: 220 mg
- fosfor: 196 mg
- bielkoviny: 27 g
- Papriky
Papriky majú vysoký obsah vitamínov A a C a ďalších antioxidantov, ale nízky obsah draslíka.
Tieto živiny sú dôležité pre funkciu imunitného systému, ktorá úzko súvisí s ochorením obličiek.
Jedna stredne veľká červená paprika (119 g) obsahuje:
- sodík: menej ako 2,5 mg
- draslík: 213 mg
- fosfor: 27 mg
- bielkoviny: 1 g
- Cibuľa
Zníženie množstva soli môže byť náročné, ale cibuľa je jedným zo spôsobov, ako dodať jedlám s obličkovou diétou chuť bez sodíka.
Osmaženie cibule s cesnakom, olivovým olejom a bylinkami môže dodať jedlám chuť bez toho, aby ohrozilo zdravie vašich obličiek.
Cibuľa poskytuje vitamín C, mangán a vitamíny skupiny B vrátane kyseliny listovej. Obsahujú aj prebiotické vlákniny, ktoré pomáhajú udržiavať váš tráviaci systém zdravý tým, že vyživujú prospešné črevné baktérie.
Jedna malá cibuľa (70 g) obsahuje:
- sodík: 3 mg
- draslík: draslík: 102 mg
- fosfor: 20 mg
- bielkoviny: 0,8 g
- Rukola
Rukola je aromatická a výživná zelená rastlina s nízkym obsahom draslíka, čo z nej robí dobrú voľbu do šalátov a príloh vhodných pre obličky.
Rukola poskytuje vitamín K, mangán a vápnik, ktoré sú dôležité pre zdravie kostí.
Jedna šálka (20 g) surovej rukoly obsahuje:
- sodík: 5 mg
- draslík: Draslík: 74 mg
- fosfor: 10 mg
- bielkoviny: 0,5 g
- Makadamové orechy
Mnohé orechy majú vysoký obsah fosforu. V závislosti od štádia ochorenia obličiek sa môžete rozhodnúť orechy konzumovať alebo ich obmedziť.
Ak sa rozhodnete orechy jesť, makadamové orechy sú chutnou voľbou pre ľudí s problémami s obličkami. Majú nižší obsah draslíka a fosforu ako arašidy alebo mandle.
Poskytujú tiež zdravé tuky, foláty (vitamín B) a nasledujúce minerálne látky:
- vápnik
- horčík
- meď
- železo
- mangán
28 g makadamových orechov obsahuje:
- sodík: 1,4 mg
- draslík: 104 mg
- fosfor: 53 mg
- bielkoviny: 2 g
- Reďkovka
Reďkovky sú chrumkavá zelenina, ktorá je výživným doplnkom obličkovej diéty. Majú veľmi nízky obsah draslíka a fosforu, ale obsahujú ďalšie dôležité živiny, ako sú foláty a vitamín C.
Ich korenistá chuť je aromatickým doplnkom jedál s nízkym obsahom sodíka.
Pol šálky (58 g) nakrájaných reďkoviek obsahuje:
- sodík: 23 mg
- draslík: Draslík: 135 mg
- fosfor: 12 mg
- bielkoviny: 0,4 g
- Repa
Repa je koreňová zelenina, ktorá poskytuje vlákninu, vitamíny C a B6 a mangán.
Repu môžete upiecť alebo uvariť a roztlačiť na zdravú prílohu, ktorá je vhodná pri obličkovej diéte. Prípadne môžete podávať surovú, nastrúhanú repu so šalátom alebo ju pridať do zimného guláša.
Pol šálky (78 g) varených (uvarených) kociek repy obsahuje:
- sodík: 25 mg
- draslík: 276 mg
- fosfor: (41 mg)
- bielkoviny: 1 g
- Ananás
Ananás môže byť sladkou pochúťkou pre ľudí s ochorením obličiek. Obsahuje menej fosforu, draslíka a sodíka ako pomaranče, banány alebo kivi.
Ananás je tiež dobrým zdrojom vlákniny a vitamínu C a obsahuje bromelaín, enzým, ktorý môže pomáhať znižovať zápal .
Jedna šálka (165 g) kúskov ananásu obsahuje:
- sodík: 2 mg
- draslík: 180 mg
- fosfor: 13 mg
- bielkoviny: 1 g
- Brusnice
Brusnice obsahujú fytonutrienty nazývané proantokyanidíny typu A. Ide o antioxidanty, ktoré môžu predchádzať infekciám močových ciest tým, že znižujú hladinu baktérií v moči.
Brusnice majú tiež nízky obsah draslíka, fosforu a sodíka.
Medzi infekciami močových ciest (IMC) a infekciami obličiek existuje úzka súvislosť a IMC môže viesť ku komplikáciám s obličkami.
Brusnice môžete jesť sušené, varené, čerstvé alebo vo forme šťavy.
Jedna šálka (100 g) celých čerstvých brusníc obsahuje:
- sodík: 2 mg
- draslík: 80 mg
- fosfor: 11 mg
- bielkoviny: 0,5 g
- Huby shiitake
Huby shiitake sú pikantnou zložkou, ktorú môžete použiť ako rastlinnú náhradu mäsa. Sú vhodné pre ľudí s ochorením obličiek, ktorí dodržiavajú rastlinnú stravu, a pre všetkých, ktorí držia obličkovú diétu a potrebujú obmedziť príjem bielkovín.
Sú výborným zdrojom vitamínov skupiny B, medi, mangánu a selénu. Poskytujú tiež dostatočné množstvo rastlinných bielkovín a vlákniny.
Huby shiitake majú nižší obsah draslíka, sodíka a fosforu ako portabellaTrusted Source a biele šampiňóny, takže sú dobrou voľbou pre obličkovú diétu.
Jedna šálka (145 g) varených kúskov húb shiitake bez pridanej soli obsahuje:
- sodík: 6 mg
- draslík: 170 mg
- fosfor: 42 mg
- bielkoviny: 2 g
Aká je najlepšia diéta pri ochorení obličiek a zlyhaní obličiek?
Vyliečiť obličky síce nie je možné, ale je možné zvládnuť ochorenie obličiek pomocou zmien v stravovaní, ako napr:
- vyhýbanie sa príliš veľkému množstvu soli a sodíka
- prijímanie dostatočného, ale nie príliš veľkého množstva bielkovín
- dodržiavanie diéty zdravej pre srdce
- obmedzenie konzumácie alkoholu
- vyhýbanie sa potravinám a nápojom s príliš veľkým obsahom fosforu a draslíka
Ako môžem svoje obličky opäť posilniť?
Národná nadácia pre obličky odporúča nasledujúce opatrenia, ktoré vám pomôžu udržať si zdravé obličky:
- zvládnuť vysoký krvný tlak
- udržiavať ideálnu hladinu cukru v krvi
- vyhýbať sa konzumácii príliš veľkého množstva bielkovín
- znížiť príjem soli
- vyhýbajte sa nesteroidným protizápalovým liekom
- absolvujte každoročné očkovanie proti chrípke
Aký je najlepší nápoj pre zdravé obličky?
Voda je najlepšou voľbou, pretože vyplavuje obličky bez pridania draslíka alebo fosforu. Dobrou voľbou je aj nesladená brusnicová šťava, pretože obsahuje antioxidanty, ktoré môžu chrániť pred infekciami močových ciest. Môžete vyskúšať aj ryžové mlieko, ktoré nie je obohatené o draslík alebo fosfor.
Obmedzte alkohol alebo sa mu vyhnite, pretože môže zvýšiť pravdepodobnosť vzniku viacerých zdravotných problémov.
Ktorých 10 potravín škodí obličkám?
Potraviny, ktorým sa treba vyhýbať, ak máte ochorenie obličiek, sú najmä tie, ktoré majú vysoký obsah sodíka, fosforu alebo oboch. Individuálny výber stravy bude závisieť od štádia vášho ochorenia obličiek a krvných testov.
V konečnom dôsledku sa ľudia s CKD musia poradiť s dietológom, ktorý im poskytne individuálne rady.
Tu sú niektoré položky, ktorým sa možno budete chcieť vyhnúť alebo ich obmedziť:
- spracované potraviny alebo vopred pripravené jedlá, ktoré majú tendenciu obsahovať pridaný sodík
- konzervované potraviny s pridanou soľou - vyberte si potraviny bez soli alebo ich pred použitím opláchnite
- veľké porcie bielkovinových potravín, ako je mäso alebo mliečne výrobky
- alkohol
- lahôdkové mäso
Záver
Ľudia s ochorením obličiek musia kontrolovať svoj príjem fosforu, soli a draslíka. V určitých štádiách môžu tiež potrebovať obmedziť príjem bielkovín.
Keďže výživové potreby a obmedzenia sa v priebehu ochorenia menia, pred vykonaním akýchkoľvek zmien v stravovaní sa radšej poraďte s lekárom alebo registrovaným dietológom. Pomôžu vám vypracovať pre vás vhodnú diétu.
Vhodnými možnosťami môžu byť kuracie mäso, huby shiitake, brusnice, makadamové orechy a široká škála ďalších chutných a výživných potravín.