18 ľahko stráviteľných potravín pri citlivom žalúdku

Obsah:

  • Ako zistíte, či máte problémy s trávením?
  • 18 Ľahko stráviteľných potravín
  • Potraviny, ktorým sa treba vyhnúť
  • Záver

Zažili ste niekedy ten nepríjemný pocit po konzumácii jedla, ktoré vás nadúva, nadúva a zanecháva letargiu? Nie ste sami. Pokiaľ ide o zdravie tráviaceho traktu, je veľmi dôležité venovať pozornosť potravinám, ktoré pravidelne konzumujeme. Niektoré potraviny sú ťažšie stráviteľné ako iné, a ak si nedáme pozor, môžeme svoj tráviaci systém veľmi zaťažiť. 

Preto je dôležité vyberať si ľahko stráviteľné potraviny, ktoré sú šetrné k žalúdku a pomáhajú udržiavať zdravý tráviaci systém. Poďme sa ponoriť do 18 najlepších potravín pre skvelé zdravie tráviaceho traktu.

Ako zistíte, či máte problémy s trávením?

Väčšina ľudí sa niekedy v živote stretne s nejakými tráviacimi problémami, preto je dôležité rozpoznať, ako môžu tieto príznaky vyzerať. Medzi niektoré príznaky a stavy patria okrem iného:

  • Kyslý reflux
  • Poruchy trávenia
  • Nevoľnosť
  • Nadúvanie
  • bolesť brucha
  • Zvracanie
  • Hnačka
  • Zápcha
  • Kŕče
  • Pálenie záhy
  • Syndróm dráždivého čreva (IBS)

Ak máte tieto príznaky, zistite, ako môže služba primárnej starostlivosti pozitívne ovplyvniť vašu pohodu. Od usmernenia k výživnej a individuálnej strave až po poskytnutie holistického prístupu k medicíne, je to kľúč k tomu, aby ste sa každý deň cítili skvele.

lahko stravitelne potraviny

18 Ľahko stráviteľných potravín

Wellness poradkyňa Lanby, registrovaná dietologička a odborníčka na výživu Taylor Fazio, radí veľmi dobre žuvať jedlo, praktizovať uvedomelé stravovanie a hydratovať, hydratovať, hydratovať! Ak však stále čelíte problémom s trávením, vyskúšajte týchto 18 ľahko stráviteľných potravín. 

Varené ovocie

Varené ovocie môže pomôcť pri trávení tým, že rozkladá vlákninu a uľahčuje telu vstrebávanie živín. Medzi skvelé možnosti patria varené jablká, hrušky, broskyne a marhule.

Profesionálny tip: pridajte trochu škorice a medu a pripravte si chutnú a výživnú pochúťku.

Varená zelenina

Zelenina obsahuje vlákninu nazývanú celulóza, ktorú môže telo ťažko rozložiť. Varením sa vláknina čiastočne rozloží, čím sa uľahčí jej trávenie. Medzi naše obľúbené možnosti patrí mrkva, sladké zemiaky, tekvica a zelená fazuľka.

Mäsové výrobky a bielkoviny

Mäsové výrobky a bielkoviny sú nevyhnutné na výstavbu a obnovu tkanív v tele. Nie všetky druhy mäsa sú však ľahko stráviteľné. Chudé kusy mäsa, ako je kuracie mäso bez kože, morčacie mäso a ryby, sú ľahšie stráviteľné ako červené mäso vďaka nízkemu obsahu tuku a vlákniny. 

Losos je skvelým zdrojom bielkovín a omega-3 mastných kyselín, ktoré sú nevyhnutné na udržanie zdravia srdca. Je tiež ľahko stráviteľný a možno ho pripraviť rôznymi spôsobmi vrátane grilovania, pečenia alebo pošírovania. Chudé kuracie mäso je tiež ľahko stráviteľné a predstavuje kompletný zdroj bielkovín. 

Toasty (biely a pšeničný chlieb)

Toast je jednoduchý sacharid, ktorý sa po konzumácii rýchlo rozkladá na glukózu, takže je skvelou voľbou pre ľudí s tráviacimi problémami. 

Biela ryža a hnedá ryža

Ryža je účinným pomocníkom pri trávení , pretože obsahuje malé množstvo tuku a vlákniny. Je to tiež hypoalergénna potravina, takže je spoľahlivou voľbou pre väčšinu ľudí.

Banány

Zrelé banány, bohaté na vitamíny a minerály, ako je draslík, sú zdravým občerstvením pre ľudí s tráviacimi problémami, pretože môžu zabrániť zápche a zmierniť hnačku.  

Jablkové pyré

Jablkové pyré je varená rozpustná vláknina, čo z neho robí jednoduchú možnosť, keď máte žalúdočnú virózu.

Vajcia

Vajcia sú vynikajúcim zdrojom bielkovín a sú ľahko stráviteľné. Sú tiež všestranné a dajú sa pripraviť rôznymi spôsobmi vrátane varených, miešaných alebo pošírovaných.

Sladké zemiaky

Sladké zemiaky sú dobrým zdrojom komplexných sacharidov. Sú tiež skvelým zdrojom vlákniny, ktorá môže pomôcť regulovať trávenie.

Tip: uvarte a ochlaďte sladké zemiaky, aby ste zvýšili množstvo rezistentného škrobu, prebiotika, ktoré je výborné pre zdravie čriev.

 

Želatína

Želatína je ľahko stráviteľná a môže pomôcť upokojiť podráždený žalúdok. Je tiež skvelým zdrojom bielkovín a možno ju pridávať do rôznych jedál vrátane smoothies a polievok.

Ovsená kaša

Ovsené vločky sú skvelou voľbou pre ľudí s tráviacimi problémami, pretože sú dobrým zdrojom vlákniny. Rozpustná vláknina obsiahnutá v ovsených vločkách pomáha spomaľovať trávenie a udržiavať pocit sýtosti dlhšie. Ovsené vločky sa dajú pripraviť rôznymi spôsobmi, napríklad ako ovsená kaša, ovsené vločky na noc alebo ako prísada do pečiva, napríklad do sušienok.

Polievka a vývar z kostí

Polievka a vývar z kostí sú ľahko stráviteľné potraviny, ktoré môžu byť obzvlášť upokojujúce, ak máte podráždený žalúdok. Teplá tekutina môže pomôcť upokojiť zápal v tráviacom trakte, zatiaľ čo živiny obsiahnuté vo vývare môžu pomôcť podporiť váš imunitný systém. 

Jogurt a kefír

Jogurt a kefír sú fermentované potraviny bohaté na probiotiká, ktoré podporujú črevný mikrobióm, čo vedie k zdravému tráveniu. 

Voda

Pitie veľkého množstva vody je jedným z najjednoduchších a najľahších spôsobov podpory zdravého trávenia. Voda pomáha udržiavať tráviaci trakt hydratovaný a udržuje vlákninu v pohybe.

Profesionálny tip: pridajte do šalátov melón a uhorku, aby ste zvýšili príjem vody!

Medzi bežné tráviace problémy, pri ktorých môžu pomôcť ľahko stráviteľné potraviny, patria:

  • Nadúvanie: Zázvor, mäta pieporná a fenikel môžu pomôcť znížiť nadúvanie a nepríjemné pocity uvoľnením svalov v tráviacom trakte.
  • Zápcha: Potraviny s vysokým obsahom vlákniny, ako sú celozrnné výrobky, ovocie a zelenina, môžu pomôcť podporiť pravidelnú stolicu a zabrániť zápche.
  • Hnačka: Potraviny s vysokým obsahom rozpustnej vlákniny, ako sú banány, biela ryža a jablková omáčka, môžu pomôcť zahusťovať stolicu a zmierniť hnačku.
  • Reflux kyseliny: Potraviny s nízkym obsahom tuku, ako sú chudé bielkoviny a zelenina, môžu pomôcť znížiť príznaky refluxu tým, že znižujú produkciu žalúdočnej kyseliny. Je dôležité znížiť výskyt refluxu kyseliny, aby sa predišlo gastroezofageálnej refluxnej chorobe (GERD) - ktorá môže byť bolestivá a niekedy si vyžaduje chirurgický zákrok.
  • Zápalové ochorenie čriev (IBD): Vývar z kostí a varené kurča môžu pomôcť znížiť zápal v tráviacom trakte a zmierniť príznaky IBD.

Potraviny, ktorým sa treba vyhnúť

Okrem konzumácie potravín, ktoré sú pre naše telo ľahko stráviteľné, by ste mali zvážiť aj vyhýbanie sa potravinám, ktoré môžu byť ťažšie spracovateľné - najmä ak máte problémy s trávením. Medzi potraviny, ktoré môžu vyvolať zápal a pre naše telo sú ťažšie rozložiteľné, patria napr: 

Vyprážané potraviny

Vyprážané potraviny sa môžu v tele pohybovať príliš rýchlo alebo príliš pomaly, čo môže spôsobiť hnačku alebo zápchu. Najlepšie je vyhýbať sa im, aby všetko fungovalo hladko.

Korenisté potraviny

Pikantné jedlá zvyčajne nespôsobujú tráviace problémy, ale môžu vyvolať príznaky, ak máte problémy s trávením, ako je reflux kyseliny, syndróm dráždivého čreva (IBS) a zápalové ochorenie čriev (IBD). 

Červené mäso alebo slaný tuk

Trávenie červeného mäsa môže vyžadovať viac energie, pretože bielkoviny obsiahnuté v mäse (najmä červenom mäse) sa nám ťažšie rozkladajú. 

Umelé sladidlá

Umelé sladidlá môžu narušiť komunikáciu baktérií, čo môže mať negatívny vplyv na rovnováhu trávenia a môže byť škodlivé pre zdravie čriev.

Vysoko kyslé potraviny

Kyslé potraviny môžu zhoršiť vaše tráviace problémy, najmä u ľudí s refluxom. 

Káva a iné nápoje s obsahom kofeínu

Kofeín má síce určité pozitívne účinky na črevá, ale môže tiež zhoršiť príznaky u ľudí s tráviacimi problémami tým, že urýchľuje pohyblivosť čriev a vyvoláva pocit potreby vykakať sa. Nadbytok kofeínu môže tiež vyvolať príznaky gastritídy a refluxu.

Záver

Hoci neexistuje univerzálny prístup, zaradenie potravín s vysokým obsahom vlákniny do jedálnička môže pomôcť podporiť zdravé trávenie a zmierniť bežné tráviace problémy, ako sú nadúvanie, zápcha, poruchy trávenia a gastrointestinálne problémy. Zameraním sa na celé potraviny s vysokým obsahom živín môžete zlepšiť svoje trávenie a zlepšiť celkovú pohodu.

Späť do obchodu