Obsah:
- 17 potravín, ktorým sa treba vyhnúť pri ochorení obličiek
- Ako sa určujú stravovacie obmedzenia pri ochorení obličiek?
- Ktoré potraviny pomáhajú obličkám lepšie pracovať?
- Je arašidové maslo dobré pre obličky?
- Je čokoláda škodlivá pre obličky?
- Sú vajcia škodlivé pre obličky?
- Je káva škodlivá pre obličky?
- Záver
Ak máte ochorenie obličiek, je dôležité sledovať príjem sodíka, draslíka a fosforu. Medzi potraviny, ktoré obsahujú vysoké množstvo, patrí kola, hnedá ryža, banány, spracované mäso a sušené ovocie.
Vaše obličky vykonávajú mnoho dôležitých funkcií, vrátane:
- filtrovanie krvi
- odstraňovanie odpadu močom
- produkciu hormónov
- vyrovnávanie minerálov
- udržiavanie rovnováhy tekutín
Keď sú obličky poškodené a nemôžu správne fungovať, v tele sa môže hromadiť tekutina a v krvi sa môže hromadiť odpad.
Dodržiavanie diéty šetrnej k obličkám a vyhýbanie sa určitým potravinám alebo ich obmedzenie môže pomôcť znížiť hromadenie odpadových látok v krvi, zlepšiť funkciu obličiek a zabrániť ich ďalšiemu poškodeniu .
17 potravín, ktorým sa treba vyhnúť pri ochorení obličiek
- Tmavé limonády
Okrem kalórií a cukru, ktoré poskytujú limonády, ukrývajú v sebe prísady, ktoré obsahujú fosfor, najmä tmavé limonády.
Mnohí výrobcovia potravín a nápojov pridávajú fosfor počas spracovania, aby zlepšili chuť, predĺžili trvanlivosť a zabránili zmene farby.
Váš organizmus absorbuje tento pridaný fosfor viac ako prírodný fosfor živočíšneho alebo rastlinného pôvodu.
Na rozdiel od prírodného fosforu sa fosfor vo forme prídavných látok neviaže na bielkoviny. Skôr sa nachádza vo forme soli a je vysoko vstrebateľný v črevnom trakte.
Fosfor v prídavných látkach sa zvyčajne nachádza v zozname zložiek výrobku. Výrobcovia potravín však nie sú povinní uvádzať na etikete presné množstvo prídavného fosforu.
ZHRNUTIE
Pri obličkovej diéte sa treba vyhýbať tmavým limonádam, pretože obsahujú fosfor v aditívnej forme, ktorá je pre ľudský organizmus vysoko vstrebateľná.
- Avokádo
Avokádo sa často propaguje pre svoje mnohé výživné vlastnosti vrátane zdravých tukov pre srdce, vlákniny a antioxidantov.
Hoci avokádo je zvyčajne zdravým doplnkom stravy, považuje sa za jednu z potravín s vysokým obsahom draslíka, ktorej sa treba vyhnúť pri ochorení obličiek.
Jedno avokádo priemernej veľkosti totiž poskytuje neuveriteľných 690 mg draslíka.
Znížením veľkosti porcie na štvrtinu avokáda môžu ľudia s ochorením obličiek túto potravinu stále zaradiť do svojho jedálnička a zároveň v prípade potreby obmedziť draslík.
Avokádo vrátane guacamole by sa malo pri obličkovej diéte obmedziť alebo vylúčiť, ak vám bolo povedané, že si máte strážiť príjem draslíka.
Nezabúdajte však, že rôzni ľudia majú rôzne potreby a najdôležitejšie je zvážiť vašu celkovú diétu a zdravotné ciele.
ZHRNUTIE
Zvážte, či sa pri obličkovej diéte vyhnete avokádu, ak vám lekár alebo dietológ odporučil znížiť príjem draslíka.
- Konzervované potraviny
Konzervované potraviny, ako sú polievky, zelenina a fazuľa, sa často kupujú kvôli ich nízkej cene a pohodlnosti.
Väčšina konzervovaných potravín však obsahuje vysoké množstvo sodíka, pretože soľ sa pridáva ako konzervačná látka na predĺženie ich trvanlivosti.
Vzhľadom na množstvo sodíka, ktoré sa nachádza v konzervách, sa často odporúča, aby sa ľudia s ochorením obličiek vyhýbali ich konzumácii alebo ju obmedzili.
Najlepšie je zvyčajne vyberať si druhy s nižším obsahom sodíka alebo tie, ktoré sú označené ako „bez pridanej soli“.
Okrem toho, scedenie a prepláchnutie konzervovaných potravín, ako sú fazuľa a tuniak v konzerve, môže výrazne znížiť obsah sodíka.
ZHRNUTIE
Konzervované potraviny majú často vysoký obsah sodíka. Na zníženie celkovej spotreby sodíka je pravdepodobne najlepšie vyhýbať sa konzervám s nízkym obsahom sodíka, obmedziť ich konzumáciu alebo kupovať iné druhy s nízkym obsahom sodíka.
- Celozrnný chlieb
Výber správneho chleba môže byť pre osoby s ochorením obličiek mätúci.
Zdravým jedincom sa zvyčajne odporúča celozrnný chlieb namiesto rafinovaného chleba z bielej múky.
Celozrnný chlieb môže byť výživnejší, najmä vďaka vyššiemu obsahu vlákniny. Pre osoby s ochorením obličiek sa však zvyčajne odporúča biely chlieb namiesto celozrnných druhov.
Je to kvôli obsahu fosforu a draslíka. Čím viac otrúb a celých zŕn chlieb obsahuje, tým vyšší je obsah fosforu a draslíka.
Napríklad bežný krajec alebo 36-gramová (g) porcia celozrnného chleba obsahuje približne 76 mg fosforu a 90 mg draslíka. Pre porovnanie, bežný krajec (28 g) bieleho chleba obsahuje približne 32 mg fosforu a draslíka.
Zjedenie jedného krajca celozrnného chleba namiesto dvoch môže pomôcť znížiť príjem draslíka a fosforu bez toho, aby ste sa museli úplne vzdať celozrnného chleba.
Všimnite si, že väčšina chleba a chlebových výrobkov, bez ohľadu na to, či sú biele alebo celozrnné, obsahuje aj pomerne vysoké množstvo sodíka.
Najlepšie je porovnať si nutričné údaje na etiketách rôznych druhov chleba, vybrať si možnosť s nižším obsahom sodíka, ak je to možné, a sledovať veľkosť svojich porcií.
ZHRNUTIE
Biely chlieb sa pri obličkovej diéte zvyčajne odporúča uprednostniť pred celozrnným kvôli nižšiemu obsahu fosforu a draslíka. Všetok chlieb obsahuje sodík, preto je najlepšie porovnať si etikety potravín a vybrať si druh s nižším obsahom sodíka.
- Hnedá ryža
Podobne ako celozrnný chlieb, aj hnedá ryža je celozrnná ryža, ktorá má vyšší obsah draslíka a fosforu ako jej biely náprotivok.
Každá šálka (155 g) varenej hnedej ryže obsahuje 149 mg fosforu a 95 mg draslíka, zatiaľ čo 1 šálka (186 g) varenej bielej ryže obsahuje len 69 mg fosforu a 54 mg draslíka.
Hnedú ryžu môžete zaradiť do obličkovej diéty, ale len ak je jej porcia kontrolovaná a vyvážená s inými potravinami, aby sa zabránilo nadmernému dennému príjmu draslíka a fosforu.
Bulgur, pohánka, perlový jačmeň a kuskus sú výživné obilniny s nižším obsahom fosforu, ktoré môžu byť dobrou náhradou hnedej ryže.
ZHRNUTIE
Hnedá ryža má vysoký obsah fosforu a draslíka a pri obličkovej diéte bude pravdepodobne potrebné kontrolovať jej porcie alebo ju obmedziť. Biela ryža, bulgur, pohánka a kuskus sú vhodnými alternatívami.
- Banány
Banány sú známe svojím vysokým obsahom draslíka.
Hoci má prirodzene nízky obsah sodíka, 1 stredne veľký banán poskytuje 422 mg draslíka.
Ak ste dostali pokyn obmedziť príjem draslíka, nemusí to byť jednoduché, ak je banán každodennou súčasťou jedálnička.
Bohužiaľ, vysoký obsah draslíka majú aj mnohé iné tropické druhy ovocia.
Ananásy však obsahujú podstatne menej draslíka ako iné tropické ovocie a môžu byť vhodnejšou a zároveň chutnejšou alternatívou.
ZHRNUTIE
Banány sú bohatým zdrojom draslíka a pri obličkovej diéte ich možno bude potrebné obmedziť. Ananás je ovocie vhodné pre obličky, pretože obsahuje oveľa menej draslíka ako niektoré iné tropické ovocie.
- Mliečne výrobky
Mliečne výrobky sú bohaté na rôzne vitamíny a živiny.
Sú tiež potravinami s vysokým obsahom bielkovín a prirodzeným zdrojom fosforu a draslíka.
Napríklad 1 šálka (240 ml) plnotučného mlieka poskytuje 205 mg fosforu a 322 mg draslíka.
Konzumácia príliš veľkého množstva mliečnych výrobkov v kombinácii s inými potravinami bohatými na fosfor však môže byť škodlivá pre zdravie kostí u ľudí s ochorením obličiek.
Môže to znieť prekvapujúco, pretože mlieko a mliečne výrobky sa často odporúčajú pre silné kosti a zdravie svalov.
Pri poškodení obličiek však môže nadmerná konzumácia fosforu spôsobiť nahromadenie fosforu v krvi a odčerpanie vápnika z kostí. To môže spôsobiť, že vaše kosti budú časom tenké a slabé a zvýši sa riziko zlomenia alebo zlomeniny kostí.
Mliečne výrobky majú tiež vysoký obsah bielkovín. Každá šálka (240 ml) plnotučného mlieka poskytuje takmer 8 g bielkovín.
Môže byť dôležité obmedziť príjem mliečnych výrobkov, aby sa zabránilo hromadeniu odpadových bielkovín v krvi.
Mliečne alternatívy, ako je neobohatené ryžové mlieko a mandľové mlieko, majú oveľa nižší obsah draslíka, fosforu a bielkovín ako kravské mlieko, takže sú vhodnou náhradou mlieka počas obličkovej diéty.
ZHRNUTIE
Mliečne výrobky obsahujú veľké množstvo fosforu, draslíka a bielkovín a pri obličkovej diéte by sa mali obmedziť. Napriek vysokému obsahu vápnika v mlieku môže obsah fosforu u osôb s ochorením obličiek oslabiť kosti.
- Pomaranče a pomarančový džús
Pomaranče a pomarančový džús sú pravdepodobne najznámejšie vďaka obsahu vitamínu C, sú však aj bohatým zdrojom draslíka.
Jeden veľký pomaranč (184 g) poskytuje 333 mg draslíka. Okrem toho sa v 1 šálke (240 ml) pomarančového džúsu nachádza 458 mg draslíka.
Vzhľadom na obsah draslíka sa pomarančom a pomarančovej šťave pravdepodobne treba pri obličkovej diéte vyhýbať alebo ich obsah obmedziť.
Hrozno, jablká a brusnice, ako aj ich šťavy, sú vhodnými náhradami pomarančov a pomarančového džúsu, pretože majú nižší obsah draslíka.
ZHRNUTIE
Pomaranče a pomarančový džús majú vysoký obsah draslíka a mali by sa pri obličkovej diéte obmedziť. Namiesto nich vyskúšajte hrozno, jablká, brusnice alebo ich šťavy.
- Spracované mäso
Spracované mäso sa už dlho spája s chronickými ochoreniami a všeobecne sa považuje za nezdravé kvôli obsahu konzervačných látok.
Spracované mäso je mäso, ktoré bolo solené, sušené, konzervované alebo sušené.
Medzi príklady patria hotdogy, slanina, feferónky, sušené mäso a klobásy.
Spracované mäso zvyčajne obsahuje veľké množstvo soli, najmä na zlepšenie chuti a zachovanie arómy.
Preto nemusí byť ľahké udržať denný príjem sodíka na úrovni nižšej ako 2 300 mg, ak je spracované mäso vo vašej strave hojne zastúpené.
Spracované mäso má navyše vysoký obsah bielkovín.
Ak vám bolo povedané, aby ste sledovali príjem bielkovín, je dôležité obmedziť spracované mäso aj z tohto dôvodu.
ZHRNUTIE
Spracované mäso má vysoký obsah soli a bielkovín a pri obličkovej diéte by sa malo konzumovať s mierou.
- Uhorky, olivy a pochutiny
Nakladané uhorky, spracované olivy a pochutiny sú príkladmi konzervovaných alebo nakladaných potravín.
Počas procesu solenia alebo nakladania sa zvyčajne pridáva veľké množstvo soli.
Napríklad jedna uhorka môže obsahovať približne 283 mg sodíka. Podobne je 244 mg sodíka v 2 polievkových lyžiciach (30 g) sladkého nakladaného nálevu.
Spracované olivy tiež bývajú slané, pretože sú sušené a fermentované, aby mali menej horkú chuť. Päť zelených nakladaných olív poskytuje približne 211 mg sodíka, čo je značná časť dennej dávky len v malej porcii.
V mnohých obchodoch s potravinami sú k dispozícii uhorky, olivy a pochutiny so zníženým obsahom sodíka, ktoré obsahujú menej sodíka ako ich tradičné náprotivky.
Avšak aj varianty so zníženým obsahom sodíka môžu mať stále vysoký obsah sodíka, takže si budete musieť dávať pozor na svoje porcie.
ZHRNUTIE
Nakladané uhorky, spracované olivy a pochutiny majú vysoký obsah sodíka a pri obličkovej diéte by sa mal ich obsah obmedziť.
- Marhule
Marhule sú bohaté na vitamín C, vitamín A a vlákninu.
Majú tiež vysoký obsah draslíka. Každá šálka (165 g) čerstvých, nakrájaných marhúľ poskytuje 427 mg draslíka.
Okrem toho je obsah draslíka ešte koncentrovanejší v sušených marhuliach.
Len 1 šálka (130 g) sušených marhúľ poskytuje viac ako 1 500 mg draslíka.
To znamená, že len 1 šálka sušených marhúľ poskytuje 75 % z 2 000 mg nízkeho limitu draslíka.
Pri obličkovej diéte je najlepšie sa marhúľam a predovšetkým sušeným marhúľam vyhnúť.
ZHRNUTIE
Marhule sú potravina s vysokým obsahom draslíka, ktorej by ste sa mali pri obličkovej diéte vyhýbať. Na 1 šálku (165 g) surových marhúľ pripadá viac ako 400 mg a na 1 šálku (130 g) sušených marhúľ viac ako 1 500 mg.
- Zemiaky a sladké zemiaky
Zemiaky a sladké zemiaky sú zelenina bohatá na draslík.
Len jeden stredne veľký pečený zemiak (156 g) obsahuje 610 mg draslíka, zatiaľ čo jeden stredne veľký pečený sladký zemiak (114 g) obsahuje 542 mg draslíka.
Našťastie, niektoré potraviny s vysokým obsahom draslíka, vrátane zemiakov a sladkých zemiakov, sa dajú namočiť alebo vylúhovať, aby sa znížil obsah draslíka.
V skutočnosti niektoré výskumy naznačujú, že varenie zemiakov môže výrazne znížiť obsah draslíka, najmä ak začnete so studenou vodou.
Namáčanie zemiakov vo vode po dobu 5 až 10 minút môže tiež znížiť obsah draslíka až o 20 %.
Táto metóda je známa ako vylúhovanie draslíka alebo metóda dvojitého varenia.
Hoci dvojité varenie zemiakov znižuje obsah draslíka, je dôležité si uvedomiť, že touto metódou sa obsah draslíka v nich neodstráni.
V dvojnásobne varených zemiakoch môže byť stále prítomné značné množstvo draslíka, preto je najlepšie kontrolovať porcie, aby ste udržali hladinu draslíka pod kontrolou.
ZHRNUTIE
Zemiaky a sladké zemiaky sú zelenina s vysokým obsahom draslíka. Varenie alebo dvojité varenie zemiakov môže výrazne znížiť obsah draslíka.
- Paradajky
Paradajky sú ďalším ovocím s vysokým obsahom draslíka, ktoré nemusí vyhovovať usmerneniam obličkovej diéty.
Môžu sa podávať surové alebo dusené a často sa používajú na prípravu omáčok.
Len 1 šálka (245 g) paradajkovej omáčky môže obsahovať 728 mg draslíka.
Hoci sa paradajky bežne používajú v mnohých jedlách, k dispozícii je niekoľko náhrad.
Výber alternatívy s nižším obsahom draslíka závisí najmä od vašich chuťových preferencií. Výmena paradajkovej omáčky za omáčku z pečenej červenej papriky však môže byť rovnako chutná a poskytnúť menej draslíka na porciu.
ZHRNUTIE
Paradajky sú ďalším ovocím s vysokým obsahom draslíka, ktoré by sa pri obličkovej diéte malo pravdepodobne obmedziť.
- Balené, instantné a predpripravené jedlá
Spracované potraviny môžu byť hlavnou zložkou sodíka v strave.
Spomedzi týchto potravín sú balené, instantné a polotovary zvyčajne najviac spracované, a preto obsahujú najviac sodíka.
Príkladom je mrazená pizza, jedlá pripravované v mikrovlnnej rúre a instantné rezance.
Ak pravidelne konzumujete vysoko spracované potraviny, môže byť ťažké udržať príjem sodíka na úrovni 2 300 mg denne.
Silne spracované potraviny nielenže obsahujú veľké množstvo sodíka, ale bežne im chýbajú aj živiny.
ZHRNUTIE
Balené, instantné a predpripravené jedlá sú vysoko spracované výrobky, ktoré môžu obsahovať veľmi veľké množstvo sodíka a chýbajú im živiny. Pri obličkovej diéte je najlepšie tieto potraviny obmedziť.
- Švajčiarsky mangold, špenát a zelená repa
Švajčiarsky mangold, špenát a zelená repa sú zelené listové zeleniny s vysokým množstvom živín a minerálov vrátane draslíka.
V surovom stave sa množstvo draslíka pohybuje v rozmedzí 136-290 mg na šálku (30-38 g).
Hoci sa listová zelenina pri varení zmenší na menšiu porciu, obsah draslíka zostáva nezmenený.
Napríklad surový špenát sa môže pri varení výrazne zmenšiť. Preto konzumácia pol šálky vareného špenátu bude obsahovať oveľa väčšie množstvo draslíka ako pol šálky surového špenátu.
Surový švajčiarsky mangold, špenát a zeleninová repa sú vhodnejšie ako varená zelenina, aby sa predišlo prílišnému množstvu draslíka.
Príjem týchto potravín však miernite, pretože majú tiež vysoký obsah šťavelanov. U citlivých jedincov môžu oxaláty zvyšovať riziko vzniku obličkových kameňov.
Obličkové kamene môžu ďalej poškodiť obličkové tkanivo a znížiť funkciu obličiek.
ZHRNUTIE
Zelená listová zelenina, ako je švajčiarsky mangold, špenát a zelená repa, je plná draslíka, najmä ak sa podáva tepelne upravená. Hoci sa veľkosť porcie pri varení zmenší, obsah draslíka v nich zostáva rovnaký.
- Datle, hrozienka a sušené slivky
Datle, hrozienka a sušené slivky sú bežné sušené ovocie.
Keď sa ovocie suší, koncentrujú sa v ňom živiny. Medzi ne patrí aj draslík.
Napríklad 1 šálka (174 g) sušených sliviek poskytuje 1 270 mg draslíka, čo je takmer päťnásobok množstva draslíka, ktoré sa nachádza v 1 šálke (165 g) sliviek, ich surového náprotivku.
Okrem toho len štyri datle poskytujú 668 mg draslíka.
Vzhľadom na vysoké množstvo draslíka v týchto bežných sušených plodoch je najlepšie sa bez nich počas obličkovej diéty zaobísť, aby ste si zabezpečili priaznivú hladinu draslíka.
ZHRNUTIE
Živiny sa pri sušení ovocia koncentrujú. Obsah draslíka v sušenom ovocí vrátane datlí, sušených sliviek a hrozienok je preto mimoriadne vysoký a pri obličkovej diéte by ste sa mu mali vyhýbať.
- Pretzely, čipsy a krekry
Potraviny na rýchle občerstvenie pripravené na konzumáciu, ako sú praclíky, čipsy a krekry, majú tendenciu byť chudobné na živiny a majú relatívne vysoký obsah soli.
Taktiež je ľahké zjesť väčšiu ako odporúčanú veľkosť porcie týchto potravín, čo často vedie k ešte väčšiemu príjmu soli, ako sa predpokladá.
Navyše, ak sú čipsy vyrobené zo zemiakov, budú obsahovať aj značné množstvo draslíka.
ZHRNUTIE
Preclíky, čipsy a krekry sa ľahko konzumujú vo veľkých porciách a zvyčajne obsahujú veľké množstvo soli. Okrem toho čipsy vyrobené zo zemiakov poskytujú značné množstvo draslíka.
Ako sa určujú stravovacie obmedzenia pri ochorení obličiek?
Vaše konkrétne stravovacie obmedzenia budú závisieť od štádia vášho ochorenia obličiek. Napríklad ľudia so skorým štádiom chronického ochorenia obličiek budú mať iné stravovacie obmedzenia ako ľudia s konečným štádiom ochorenia obličiek (obličiek) alebo so zlyhaním obličiek.
Osoby s konečným štádiom ochorenia obličiek, ktoré potrebujú dialýzu, majú tiež rôzne diétne obmedzenia. Dialýza je typ liečby, pri ktorej sa odstraňuje prebytočná voda a filtruje odpad.
Väčšina ľudí s neskorým alebo konečným štádiom ochorenia obličiek musí dodržiavať diétu šetrnú k obličkám, aby sa zabránilo hromadeniu určitých chemických látok alebo živín v krvi.
U ľudí s chronickým ochorením obličiek nedokážu obličky dostatočne odstraňovať nadbytočný sodík, draslíkalebo fosfor. V dôsledku toho sú vystavení vyššiemu riziku zvýšenej hladiny týchto minerálov v krvi.
Diéta šetrná k obličkám alebo obličková diéta, zvyčajne obmedzuje sodík na menej ako 2 300 miligramov (mg) denne, ako aj príjem draslíka a fosforu.
Draslík a fosfor sú pre ľudí s ochorením obličiek stále problémom. Napriek tomu by mali úzko spolupracovať s lekárom alebo dietológom, aby si určili svoje osobné limity pre tieto živiny, ktoré zvyčajne vychádzajú z laboratórnych výsledkov.
Poškodené obličky môžu mať tiež problémy s filtrovaním odpadových produktov metabolizmu bielkovín. Preto by jedinci s chronickým ochorením obličiek vo všetkých štádiách, najmä v štádiu 3 až 5, mali obmedziť množstvo bielkovín v strave, pokiaľ nie sú na dialýze.
Osoby s ochorením obličiek v konečnom štádiu, ktoré podstupujú dialýzu, však majú zvýšenú potrebu bielkovín.
Ktoré potraviny pomáhajú obličkám lepšie pracovať?
Najlepšia vec, ktorú môžete urobiť, aby ste pomohli svojej obličke lepšie pracovať, je jesť vyváženú stravu plnú výživných potravín bohatých na vitamíny, ktoré majú nízky obsah sodíka, draslíka a fosforu.
Niektoré príklady zahŕňajú:
- tofu
- syry s nízkym obsahom fosforu (napríklad kozí syr, strúhaný parmezán, mozzarella)
- alternatívy mlieka (napríklad ovsené, sójové alebo ryžové)
- zdravé oleje na varenie (napríklad olivový olej, svetlicový olej alebo sezamový olej)
- ryby
- čerstvé ovocie (napríklad jahody, čučoriedky, jablká, granátové jablká)
- fazuľa
Je arašidové maslo dobré pre obličky?
Arašidové maslo je dobrým zdrojom rastlinných bielkovín. Má prirodzene nízky obsah sacharidov a veľa vlákniny na podporu trávenia. Je to dobrá náhrada mäsa v diétnom pláne pre obličky.
Treba však poznamenať, že 2 polievkové lyžice arašidového masla obsahujú aj 65 miligramov oxalátov a vysoké množstvo oxalátov môže prispieť k vzniku obličkových kameňov. Ak ste náchylní na tvorbu obličkových kameňov, poraďte sa so svojím lekárom, pretože sa možno budete chcieť vyhnúť konzumácii arašidového masla alebo ju znížiť.
Aj pri kúpe arašidového masla sa uistite, že hľadáte značky, ktoré nepridávajú extra soľ a cukor.
Je čokoláda škodlivá pre obličky?
Tmavá čokoláda je bohatá na antioxidanty a skutočne sa ukázalo, že znižuje niektoré markery zápalu u ľudí podstupujúcich dialýzu.
Napriek tomu má čokoláda vysoký obsah kalórií a pridaného cukru a obsahuje určité množstvo fosforu a draslíka. Preto je lepšie vychutnávať si ju s mierou ako súčasť dobre zostavenej stravy, najmä ak máte ochorenie obličiek.
Sú vajcia škodlivé pre obličky?
Vajcia sú veľmi výživné a často sa dajú zaradiť do vyváženej diéty pre obličky. Ľudia, ktorí dodržiavajú diétu s nízkym obsahom bielkovín, však možno budú musieť ich príjem obmedziť v závislosti od množstva bielkovín, ktoré im je denne pridelené.
Je káva škodlivá pre obličky?
Príležitostná šálka kávy je pri obličkovej diéte zvyčajne v poriadku a je nepravdepodobné, že by ovplyvnila zdravie obličiek.
Avšak pitie 3-4 šálok (473-710 ml) denne alebo pridávanie veľkého množstva mlieka, smotany alebo ochuteného sirupu môže zvýšiť hladinu draslíka alebo fosforu. Okrem toho sa neodporúča piť viac šálok, ak vám bolo odporučené obmedziť príjem tekutín.
Záver
Ak máte ochorenie obličiek, zníženie príjmu draslíka, fosforu a sodíka môže byť dôležitým aspektom zvládania ochorenia.
Vyššie uvedené potraviny s vysokým obsahom sodíka, draslíka a fosforu je pravdepodobne najlepšie obmedziť alebo sa im vyhnúť.
Diétne obmedzenia a odporúčania pre príjem živín sa budú líšiť v závislosti od závažnosti poškodenia vašich obličiek.
Dodržiavanie obličkovej diéty sa môže niekedy zdať skľučujúce a trochu obmedzujúce. Spolupráca so zdravotníckym pracovníkom a renálnym dietológom vám však môže pomôcť navrhnúť renálnu diétu špecifickú pre vaše individuálne potreby.