16 príznakov problémov s imunitným systémom

Obsah:

  • Studené ruky
  • Problémy v kúpeľni
  • Suché oči
  • Únava
  • Mierna horúčka
  • Bolesti hlavy
  • Vyrážka
  • Bolesť kĺbov
  • Škvrnité vypadávanie vlasov
  • Opakované infekcie
  • Citlivosť na slnko
  • Brnenie alebo necitlivosť rúk a nôh
  • Problémy s prehĺtaním
  • Nevysvetliteľná zmena hmotnosti
  • Biele škvrny
  • Žltnutie pokožky alebo očí

Keď je váš imunitný systém v poriadku, je to záchrana života. Ale aj keď je dobrý, nie je dokonalý. Niekedy táto skupina špeciálnych buniek, tkanív a orgánov nepracuje tak, ako by mala.

Ak sa do akcie dostáva príliš často, môže sa u vás objaviť ochorenie, ako je alergia, astma alebo ekzém. Alebo ak váš imunitný systém začne útočiť na vaše telo namiesto toho, aby ho chránil, môžete mať autoimunitné ochorenie, ako je reumatoidná artritída alebo diabetes 1. typu. Medzi ďalšie autoimunitné ochorenia patrí celiakia, lupus, skleróza multiplex, psoriáza a psoriatická artritída.

Najmenej 80 ochorení je spôsobených problémami imunitného systému. Všetky môžu spôsobovať zápal. Poznáte však aj ďalšie varovné príznaky?

Majte na pamäti, že tieto možné príznaky sa môžu vyskytnúť z mnohých iných dôvodov. Ak chcete zistiť, čo sa deje s vaším zdravím, navštívte svojho lekára.

imunita_2

Studené ruky

Ak sú vaše cievy zapálené, môže byť pre vaše prsty, prsty na nohách, uši a nos ťažšie udržať teplo. Pokožka v týchto oblastiach môže pri vystavení chladu zovrieť a potom zmodrať. Po obnovení prietoku krvi môže pokožka následne sčervenať.

Lekári to nazývajú „Raynaudov fenomén“. Môžu ho spôsobiť problémy s imunitným systémom, ale aj iné veci vrátane fajčenia, niektorých liekov na predpis a ochorení, ktoré ovplyvňujú vaše tepny.

Problémy v kúpeľni

Hnačka, ktorá trvá dlhšie ako 2 až 4 týždne, môže byť varovným signálom, že váš imunitný systém poškodzuje sliznicu tenkého čreva alebo tráviaceho traktu.

Obavy vzbudzuje aj zápcha. Ak sa vám ťažko vyprázdňujú črevá, sú veľmi tuhé alebo vyzerajú, akoby boli zložené z malých králičích granúl, váš imunitný systém môže nútiť vaše črevá, aby spomalili. Medzi ďalšie možné príčiny patria baktérie, vírusy a iné zdravotné ťažkosti.

Suché oči

Ak máte autoimunitné ochorenie, znamená to, že váš imunitný systém útočí na vaše telo namiesto toho, aby ho bránil. Reumatoidná artritída a lupus sú dva príklady.

Mnohí ľudia, ktorí majú autoimunitnú poruchu, zistia, že majú suché oči. Môžete mať pocit piesku, zrnitosti, akoby sa vám niečo dostalo do oka. Alebo si môžete všimnúť bolesť, začervenanie, vláknitý výtok alebo rozmazané videnie. Niektorí ľudia zistia, že nemôžu plakať, ani keď sú rozrušení.

Únava

Pocit extrémnej únavy, ako keď máte chrípku, môže znamenať, že sa niečo deje s obranyschopnosťou vášho tela. Spánokpravdepodobne nepomôže. Môžu vás bolieť aj kĺby alebo svaly. Opäť môže existovať mnoho ďalších dôvodov, prečo sa takto cítite.

Mierna horúčka

Ak máte vyššiu teplotu ako zvyčajne, môže to byť tým, že váš imunitný systém začína pracovať nadmerne. Môže sa to stať v dôsledku blížiacej sa infekcie alebo preto, že u vás začína prepuknúť autoimunitné ochorenie.

Bolesti hlavy

V niektorých prípadoch môžu bolesti hlavy súvisieť s imunitným systémom. Môže ísť napríklad o vaskulitídu, čo je zápal ciev spôsobený infekciou alebo autoimunitným ochorením.

Vyrážka

Koža je prvou bariérou vášho tela proti choroboplodným zárodkom. To, ako vyzerá a ako sa cíti, môže odrážať, ako dobre si váš imunitný systém plní svoju úlohu.

Svrbivá, suchá a červená koža je bežným príznakom zápalu. Rovnako ako vyrážka, ktorá je bolestivá alebo sa nevyjasňuje. Ľudia s lupusom majú často vyrážku v tvare motýľa na nose a lícach.

Bolesť kĺbov

Keď sa zapáli výstelka vo vnútri vašich kĺbov, oblasť okolo nich je na dotyk citlivá. Môže byť tiež stuhnutá alebo opuchnutá a môže sa to stať pri viac ako jednom kĺbe. Môžete si všimnúť, že je to horšie ráno.

Škvrnité vypadávanie vlasov

Niekedy imunitný systém napadne vlasové folikuly. Ak vám vypadávajú vlasy na pokožke hlavy, tvári alebo iných častiach tela, môžete mať ochorenie nazývané alopecia areata. Pramene alebo chumáče vypadávajúcich vlasov môžu byť tiež príznakom lupusu.

Opakované infekcie

Ak musíte užívať antibiotiká viac ako dvakrát ročne (u detí štyrikrát), vaše telo nemusí byť schopné samo dobre útočiť na choroboplodné zárodky.

Ďalšie červené vlajky: Chronické infekcie prínosových dutín, ochorenie na viac ako štyri infekcie uší za rok (u osôb starších ako 4 roky) alebo viac ako jedenkrát prekonaný zápal pľúc.

Citlivosť na slnko

Ľudia s autoimunitnou poruchou majú niekedy alergickú reakciu na ultrafialové (UV) žiarenie nazývanú fotodermatitída. Po pobyte na slnku sa vám môžu objaviť pľuzgiere, vyrážka alebo šupinaté škvrny. Alebo môžete dostať zimnicu, bolesť hlavy alebo nevoľnosť.

Brnenie alebo necitlivosť rúk a nôh

Môže to byť úplne nevinné. V niektorých prípadoch to však môže znamenať, že vaše telo napáda nervy, ktoré vysielajú signály do svalov. Napríklad ľudia, ktorí majú Guillainov-Barrého syndróm, môžu mať necitlivosť, ktorá sa začína v nohách a potom sa presúva do rúk a hrudníka.

Chronická zápalová demyelinizačná polyneuropatia (CIDP) má príznaky podobné demyelinizačnej forme GBS (nazývanej akútna zápalová demyelinizačná polyneuropatia alebo AIDP), ale kým GBS trvá dva týždne až 30 dní. CIDP trvá oveľa dlhšie.

Problémy s prehĺtaním

Ak máte problémy s prehĺtaním potravy, váš pažerák (trubica, ktorou sa jedlo dostáva z úst do žalúdka) môže byť opuchnutý alebo príliš slabý na to, aby dobre fungoval. Niektorí ľudia majú pocit, že im jedlo uviazlo v hrdle alebo v hrudníku. Iní sa pri prehĺtaní dávia alebo dusia. Jednou z možných príčin môže byť problém s vaším imunitným systémom.

Nevysvetliteľná zmena hmotnosti

Zistili ste, že priberáte kilá navyše, hoci sa vaše stravovacie návyky a tréningy nezmenili. Alebo číslo na vašej váhe môže klesnúť bez jasného dôvodu. Je možné, že je to spôsobené poškodením vašej štítnej žľazy v dôsledku autoimunitného ochorenia.

Biele škvrny

Niekedy sa váš imunitný systém rozhodne bojovať proti bunkám vytvárajúcim kožný pigment, nazývaným melanocyty. V takom prípade sa vám na tele začnú objavovať biele škvrny na koži.

Žltnutie pokožky alebo očí

Nazýva sa žltačka, môže znamenať, že váš imunitný systém napáda a ničí zdravé pečeňové bunky. To môže viesť k stavu nazývanému autoimunitná hepatitída. 

Späť do obchodu