14 zdravých potravín s vysokým obsahom antioxidantov

OBSAH: 

  • Úvod do antioxidantov
  • 14 najlepších zdravých potravín s vysokým obsahom antioxidantov
  • Aký je najsilnejší antioxidant?
  • Môžete zjesť príliš veľa antioxidantov?
  • Aké nápoje majú vysoký obsah antioxidantov?
  • Záver antioxidantov

antioxidanty

Úvod do antioxidantov

Mnohé potraviny s vysokým obsahom živín sú bohaté na antioxidanty vrátane niektorých druhov bobuľovín, orechov a zeleniny. Tieto potraviny sa spájajú aj s ďalšími zdraviu prospešnými účinkami a môžu chrániť pred chronickými ochoreniami.

Antioxidanty sú zlúčeniny vytvorené v tele a nachádzajúce sa v potravinách, ktoré pomáhajú brániť bunky pred voľnými radikálmi, ktoré môžu spôsobovať oxidačný stres a zvyšovať pravdepodobnosť vzniku rôznych chronických ochorení.

Konzumácia stravy bohatej na antioxidanty zvyšuje hladinu antioxidantov v krvi a znižuje tak oxidačný stres a riziko ochorení.

14 najlepších zdravých potravín s vysokým obsahom antioxidantov

1. Tmavá čokoláda

Našťastie pre milovníkov čokolády je tmavá čokoláda výživná. Obsahuje viac kakaa ako obyčajná čokoláda, ako aj viac minerálov a antioxidantov

Okrem toho sa antioxidanty v kakau a tmavej čokoláde spájajú s pôsobivými zdravotnými prínosmi, ako je zníženie zápalov a zníženie rizikových faktorov srdcových ochorení.

2. Pekanové orechy

Pekanové orechy sú druhom orechov pochádzajúcich zo Severnej Ameriky. Sú dobrým zdrojom zdravých tukov a minerálov a obsahujú veľké množstvo antioxidantov.

Pekanové orechy navyše pomáhajú zvyšovať hladinu antioxidantov v krvi a môžu pomáhať znižovať cholesterol, ktorý je rizikovým faktorom srdcových ochorení.

Napriek tomu, že pekanové orechy sú skvelým zdrojom zdravých tukov, majú aj vysoký obsah kalórií. Preto je dôležité umierniť veľkosť porcií, najmä ak sa snažíte schudnúť.

3. Čučoriedky

Hoci majú nízky obsah kalórií, čučoriedky sú plné živín a antioxidantov.

Výskum ukázal, že antioxidanty v čučoriedkach môžu oddialiť pokles mozgových funkcií súvisiaci so starnutím, pretože neutralizujú škodlivé voľné radikály, znižujú zápal a menia expresiu určitých génov.

Okrem toho sa ukázalo, že antioxidanty v čučoriedkach, najmä antokyány, znižujú rizikové faktory srdcových ochorení a znižujú hladinu LDL cholesterolu a krvný tlak.

4. Jahody

Jahody sú sladké, všestranné a bohaté na vitamín C. Obsahujú aj veľa antioxidantu antokyanínu, ktorý im dodáva červenú farbu.

Výskum ukázal, že antokyány môžu pomôcť znížiť riziko srdcových ochorení znížením hladiny LDL (zlého) cholesterolu a zvýšením HDL (dobrého) cholesterolu.

abalicky

5. Artičoky

Artičoky sú skvelým zdrojom vlákniny, minerálov a antioxidantov.

Sú obzvlášť bohaté na antioxidant známy ako kyselina chlorogenová, ktorý môže pomôcť znížiť riziko niektorých druhov rakoviny, cukrovky 2. typu a srdcových ochorení.

Obsah antioxidantov v artičokoch sa však môže líšiť v závislosti od spôsobu ich prípravy.

6. Bobule goji

Bobule goji sa často uvádzajú na trh ako superpotravina, pretože sú bohaté na vitamíny a minerály.

Bobule goji obsahujú aj jedinečné antioxidanty známe ako polysacharidy Lycium barbarum, ktoré sa spájajú so zníženým rizikom srdcových ochorení a rakoviny.

Hoci sú však bobule goji výživné, ich pravidelná konzumácia môže byť nákladná.

7. Maliny

Maliny sú skvelým zdrojom vlákniny, vitamínu C a mangánu.

Prehľad piatich štúdií tiež dospel k záveru, že protizápalové a antioxidačné vlastnosti čiernych malín môžu spomaliť a potlačiť účinky rôznych druhov rakoviny.

Navyše antioxidanty v malinách, najmä antokyány, môžu znižovať zápal a oxidačný stres. To môže znížiť pravdepodobnosť vzniku srdcových ochorení

8. Kapusta

Kapusta je jednou z najvýživnejších zelených na svete a je bohatá na vápnik a vitamíny A, K a C. Je tiež bohatá na antioxidanty.

Je to preto, že červené odrody kapusty obsahujú viac antioxidantov antokyanínov, ako aj niekoľko ďalších antioxidantov, ktoré im dodávajú žiarivú farbu.

9. Červená kapusta

Červená kapusta, známa aj ako fialová kapusta, je bohatá na vitamíny C, K a A a má vysoký obsah antioxidantov.

Obsahuje tiež antokyány, ktoré jej dodávajú farbu a môžu pomáhať znižovať zápal, chrániť pred srdcovými chorobami a znižovať riziko niektorých druhov rakoviny.

Navyše vitamín C v červenej kapuste pôsobí v tele ako antioxidant a môže pomáhať posilňovať imunitný systém a udržiavať pevnú pokožku.

Objem antioxidantov v červenej kapuste sa však líši v závislosti od spôsobu jej prípravy.

10. Fazuľa

Fazuľa je rozmanitá skupina strukovín, ktoré sú lacné a zdravé. Majú tiež neuveriteľne vysoký obsah vlákniny, ktorá môže pomôcť udržiavať pravidelný pohyb čriev.

Fazuľa je tiež jedným z najlepších rastlinných zdrojov antioxidantov, obsahuje konkrétny antioxidant nazývaný kaempferol, ktorý môže pomôcť napríklad pri znižovaní chronických zápalov a potláčaní rastu rakoviny.

11. Červená repa

Červená repa, známa aj ako červená repa, je skvelým zdrojom vlákniny, draslíka, železa, kyseliny listovej a antioxidantov.

Je obzvlášť bohatá na skupinu antioxidantov nazývaných betalaíny. Tie dodávajú repe červenkastú farbu a sú spojené s priaznivými účinkami na zdravie.

12. Špenát

Špenát je nabitý vitamínmi, minerálmi a antioxidantmi a má neuveriteľne nízky obsah kalórií.

Je tiež skvelým zdrojom luteínu a zeaxantínu, dvoch antioxidantov, ktoré môžu pomôcť chrániť vaše oči pred škodlivým ultrafialovým žiarením a inými škodlivými vlnovými dĺžkami svetla.

13. Koreniny a bylinky

Koreniny ako zázvor, kurkuma a cesnak, ako aj bylinky ako rozmarín, petržlen a šalvia obsahujú množstvo minerálov, vitamínov a dôležitých antioxidantov.

Ich pridávanie do jedla alebo pri varení môže pomôcť znížiť oxidačný stres, čo môže pomôcť znížiť pravdepodobnosť vzniku rôznych zdravotných stavov.

V závislosti od konkrétnej bylinky alebo korenia medzi tieto ochorenia patrí vysoký krvný tlak, srdcové ochorenia, ochorenia obličiek a cukrovka. 

14. Okra

Okra je kvitnúca rastlina s jedlými semennými strukmi, ktorá najlepšie rastie v teplom a tropickom podnebí. Je plná živín ako horčík, foláty a vláknina, ako aj vitamíny C, K1 a A.

Obsahuje aj antioxidanty, ktoré pôsobia protizápalovo a môžu pomáhať znižovať vysoký cholesterol a krvný tlak, ako aj chrániť zdravie srdca a mozgu.

antioxidanty (1)

Aký je najsilnejší antioxidant?

Neexistuje antioxidant, ktorý by bol skutočne silnejší ako ostatné. Niektoré však majú viac bioaktívnych zlúčenín ako iné, ako napríklad vitamíny E a C.

Môžete zjesť príliš veľa antioxidantov?

Ak sa stravujete vyvážene, pravdepodobne dostávate všetky potrebné antioxidanty a nie je pravdepodobné, že by ste ich jedli príliš veľa. Napriek tomu, ak uvažujete o užívaní antioxidačných doplnkov, poraďte sa najprv so svojím lekárom, pretože výskumy ukazujú, že ich nadmerné užívanie môže negatívne ovplyvniť fungovanie vašich buniek, čo môže viesť k rôznym zdravotným problémom.

Aké nápoje majú vysoký obsah antioxidantov?

Medzi nápoje s vysokým obsahom antioxidantov patrí zelený čaj, šťava z granátového jablka a šťava acai.

Záver antioxidantov

Antioxidanty sú zlúčeniny, ktoré si vaše telo vytvára prirodzene. Môžete ich získať aj z potravín.
Chránia vaše telo pred potenciálne škodlivými molekulami známymi ako voľné radikály, ktoré sa môžu hromadiť a podporovať oxidačný stres. Oxidačný stres zvyšuje riziko srdcových ochorení, rakoviny, cukrovky 2. typu a mnohých ďalších chronických ochorení.

Strava bohatá na antioxidanty môže pomôcť neutralizovať voľné radikály a znížiť riziko týchto chronických ochorení.

Konzumáciou širokej škály potravín uvedených v tomto článku môžete zvýšiť hladinu antioxidantov v krvi a využiť ich mnohé zdravotné výhody.

Späť do obchodu