13 prírodných prostriedkov proti suchej pokožke

Obsah:

  • Ako môžu prírodné prostriedky upokojiť suchú a podráždenú pokožku
  • 13 prírodných prostriedkov na zvlhčenie suchej pokožky, ktoré si môžete urobiť sami
  • 5 tipov odborníkov, ako sa vyhnúť suchej pokožky

 sucha pokožka

Zoznam vinníkov, ktorí spôsobujú suchú pokožku, je dlhý, od každodenných návykov pri kúpaní (myslite na horúce sprchy a drhnutie uterákom do sucha) a sychravého zimného počasia až po nedostatok prirodzených olejov v pokožke s pribúdajúcim vekom.

Dobrou správou je, že ak nemáte problémy s pokožkou, nemusíte navštíviť dermatológa, aby ste zmiernili suchú pokožku. Namiesto toho môžete zvážiť zaradenie domáceho prostriedku do svojej rutinnej starostlivosti o pleť.

V skutočnosti sa ingrediencie na tieto lieky na suchú pokožku môžu nachádzať už vo vašej kuchyni. Niektoré z nižšie uvedených zložiek, ako napríklad kokosový olej, čaj a aloe vera, sa často označujú súhrnným názvom "lieky", hoci sa v kultúrach na celom svete už stáročia používajú ako homeopatické lieky. Dôležité však je, že ak máte základné kožné ochorenie, ktoré môže byť príčinou vašej suchej pokožky, pred vyskúšaním akéhokoľvek domáceho lieku sa určite poraďte s certifikovaným dermatológom. Takýto postup vám môže pomôcť vyhnúť sa zhoršeniu suchej pokožky.

Domáce prostriedky sú skvelé pre mnohé typy pleti, najmä ak ste v núdzi alebo sa rozhodnete pre alternatívne prostriedky starostlivosti o pleť. Ak však trpíte chronickými kožnými ochoreniami, ako sú rosacea, psoriáza a cystické akné, poraďte sa s estetikom alebo dermatológom.

Ako môžu prírodné prostriedky upokojiť suchú a podráždenú pokožku

Vaša pokožka prirodzene produkuje olej, tzv. kožný maz, ktorý ju chráni pred stratou vlhkosti, ale každodenné činnosti - napríklad zabúdanie na hydratačný krém alebo umývanie rúk vysušujúcim mydlom - môžu tieto prirodzené oleje odstrániť. U ľudí bez akné môžu oleje obnoviť lesk pokožky a ochrannú bariéru proti vlhkosti.

Dermatológovia vo všeobecnosti odporúčajú, aby si ľudia s akné vyberali olej opatrne, pretože akné je zvyčajne spôsobené nadprodukciou kožného mazu. Jednou z možností je čajovníkový olej, pretože niektoré dôkazy podporujú myšlienku, že čajovníkový olej môže zlepšiť mierne až stredne závažné akné, hoci pred začatím novej liečby akné sa budete chcieť poradiť s dermatológom. Najmä čajovníkový olej môže spôsobiť podráždenie pokožky.

Existuje mnoho spôsobov, ako využiť hydratačné účinky olejov, a to buď samostatne, alebo s inými zložkami, a vytvoriť si tak DIY výživnú masku alebo exfoliačný náter. Poblete-Lopezová navrhuje, že ricínový olej, levanduľový olej a avokádový olej môžu byť vhodnými zložkami pre niektorých ľudí so suchou pokožkou.

Kokosový olej je ďalším olejom, ktorý môžete mať v kuchynskej skrinke a ktorý môže byť dobrou voľbou pre tých, ktorí nemajú sklon k akné. V jednej z predchádzajúcich randomizovaných kontrolovaných štúdií ľudia s atopickou dermatitídou - typom ekzému a alergickým ochorením kože, ktoré sa vyznačuje suchosťou a svrbením - zaznamenali zlepšenie príznakov, keď na svoju pokožku používali panenský kokosový olej.

Aloe vera, izbová rastlina s prírodnými liečivými vlastnosťami, je účinná aj ako prírodný hydratačný prostriedok.

13 prírodných prostriedkov na zvlhčenie suchej pokožky, ktoré si môžete urobiť sami

Keď bude vaša suchá pleť nabudúce potrebovať trochu starostlivosti, vyskúšajte jeden z týchto jednoduchých domácich prostriedkov.

1. Vyrobte si hydratačný krém z olivového oleja na upokojenie suchej pokožky

Ak rýchlo potrebujete extra hydratáciu, odporúča sa extra panenský olivový olej ako alternatívu k hydratačnému krému - ale len ak ste v núdzi.

Olivový olej obsahuje vitamín E, antioxidanty, skvalén a ďalšie vlastnosti, ktoré obnovujú poškodenú pokožku. Adellová tiež upozorňuje, že to nemusí byť dobrá voľba pre pleť náchylnú na akné, pretože hrozí upchatie pórov.

Pred aplikáciou olivového oleja priamo na pokožku si dvakrát overte, či je toto riešenie pre vás vhodné, a to konzultáciou s dermatológom. Ako uvádza výskum, olivový olej môže zmierniť zápal, ale jeho samotné lokálne použitie môže poškodiť kožnú bariéru.

Ak sa rozhodnete vyskúšať olivový olej, odporúča sa čistú alebo bežnú formu, ktorá nie je rafinovaná inými olejmi, a používať ho striedmo, napríklad naniesť niekoľko kvapiek do pleťovej masky alebo vmasírovať olej do extrémne suchých oblastí, ako sú lakte.

2. Urobte si sami bohatú krémovú masku z avokáda

Domáca maska z avokáda je ďalším prírodným spôsobom, ako upokojiť suchú pokožku. Táto maska na tvár je plná antioxidantov a probiotík, ktoré podporia zdravú a žiarivú pleť.  Odporúča sa kombinovať ½ avokáda s ¼ šálky obyčajného gréckeho jogurtu (ktorý môže zlepšiť štruktúru pokožky vďaka obsahu kyseliny mliečnej spolu s kvapkou manuka medu a 1 čajovou lyžičkou kurkumy pre potenciálne protizápalové účinky a zlepšenie príznakov zápalových kožných ochorení, ako je napríklad ekzém. Zmes naneste na čistú pokožku a pred opláchnutím ju nechajte 5 až 10 minút pôsobiť.

Čo sa týka druhej polovice avokáda, zjedzte ju! Malá pilotná štúdia zistila, že skupine účastníčok, ktoré denne zjedli avokádo, sa zvýšila pružnosť a pevnosť pokožky.

Ďalšia metóda použitá v inej štúdii kombinovala avokádový olej s vodou a extraktom zo šafranu. Výskumníci zistili, že táto kombinácia omladila pokožku a znížila výskyt vrások, hoci nie je jasné, či sa zaznamenala nejaká významná hydratácia.

3. Vyrobte si prírodný peeling z kokosového oleja a cukru

Na ošetrenie odumretých kožných buniek, ktoré môžu spôsobovať suchú štruktúru a vzhľad vašej pokožky, môžete zvážiť jemný domáci cukrový peeling. Odporúča sa skombinovať 1 šálku hnedého alebo kryštálového cukru s ½ šálky kokosového oleja. Ak chcete, môžete pridať esenciálny olej, napríklad levanduľu, ktorá dodáva prirodzenú vôňu a môže podporiť relaxáciu a znížiť úzkosť.

Majte na pamäti, že fyzický alebo mechanický peeling tohto typu nemusí byť vhodný pre všetky typy pleti. AAD neodporúča peelingy pre podráždenú, aknóznu alebo citlivú pleť.

Adell varuje pred používaním cukrových peelingov na citlivú pleť, najmä na tvár. Pokožka na tvári je oveľa jemnejšia ako na tele, takže fyzický peeling môže ľahko spôsobiť podráždenie a citlivosť. 

4. Vytvorte si jednoduchý kúpeľ z ovsených vločiek, ktorý upokojí vašu pleť

Šálka ovsených vločiek v teplom kúpeli môže prirodzene rehydratovať suchú pokožku. Samotný ovsený produkt je upokojujúci a pomáha pokožke udržať vlhkosť z vody vo vani. Alebo, ak chcete namáčať bez neporiadku, priviažte si ovos na kohútik v pančuchách a pustite cez neho vodu do kúpeľa.

Ak máte ekzém, ovsené vločky môžu poskytnúť úľavu od suchej, zapálenej alebo podráždenej pokožky spojenej s atopickou aj kontaktnou dermatitídou.

5. Exfoliujte si tvár domácou ovsenou medovou maskou

Ovsené vločky sú tiež skvelým exfoliačným prostriedkom alebo maskou. Zmiešajte 2 polievkové lyžice ovsa s 1 polievkovou lyžicou medu a troškou vody. Môžete ju použiť len na exfoliáciu a hneď zmyť, alebo ju nechať pôsobiť 15 až 20 minút ako upokojujúcu, hydratačnú masku. Ako sa uvádza v prehľade v októbri 2021, med môže mať antimikrobiálne vlastnosti, ktoré tiež môžu pomôcť urýchliť hojenie rán.

6. Aplikujte kokosový olej pred spaním

Kokosový olej, ktorý má podľa recenzie korene v afrických a indických kultúrach, je obľúbenou domácou liečbou pre zdravé vlasy a pokožku.

Kokosový olej sa pri izbovej teplote stáva tuhým, takže ho používajte ako hydratačný krém pred spaním alebo kedykoľvek. Na popraskané päty a ruky naneste olej a potom ho navrstvite na hrubé ponožky alebo nelatexové rukavice.

7. Zvážte používanie vyživujúcich olejov

Prírodné oleje sú skvelé na hydratáciu pokožky a pomáhajú obnoviť prirodzenú kožnú bariéru, ktorá je často poškodená častým umývaním rúk a tváre vodou a vysušujúcimi mydlami, ktoré zbavujú pokožku prirodzených ochranných olejov.  Okrem olivového alebo kokosového oleja môžete vyskúšať aj iné prírodné oleje, ktoré neobsahujú dráždivé látky, vrátane jojobového, arganového a avokádového oleja. Na použitie Shainhouse odporúča pridať niekoľko polievkových lyžíc požadovaného oleja pod tečúcu vodu do kúpeľa. Doprajte si krátke namočenie a potom pokožku jemne osušte, aby ste z nej neodstránili všetok olej.

Ako však naznačuje výskum, kúpanie s olejmi nemusí byť pre ženy najvhodnejšie kvôli vaginálnym zdravotným rizikám. Namiesto toho môžete zvážiť nanesenie malého množstva preferovaného oleja na pokožku po sprchovaní, aby ste ju udržali jemnú a vlhkú.

8. Používajte mliečne obklady na podráždenú pokožku

Mlieko má prirodzené protizápalové vlastnosti. Obsahuje aj kyselinu mliečnu, ktorá je miernym prírodným exfoliantom. V 14-dňovej kontrolovanej štúdii sa zistilo, že používanie krému s obsahom kyseliny mliečnej a ceramidu dvakrát denne výrazne zlepšilo hydratáciu pokožky a zároveň odstránilo odumreté kožné bunky, čo naznačuje, že produkty s obsahom kyseliny mliečnej môžu mať exfoliačné účinky. Na potvrdenie týchto výsledkov je však potrebný dlhodobejší výskum.

Okrem toho že kyselina mliečna je jednou z najviac hydratujúcich na trhu. Hovorí sa že je to jedna z bezpečnejších kyselín pre citlivú pleť a môže sa používať aj počas tehotenstva.

Na prípravu mliečneho obkladu sa odporúča  namočiť čistú handričku (napríklad žínku alebo uterák) do misky so studeným mliekom a podržať ju na všetkých suchých miestach.

Kyselina mliečna však môže štípať popraskanú pokožku, preto ju používajte opatrne.

9. Zvážte použitie čistiaceho alebo exfoliačného prípravku s ovocnými enzýmami

Ovocné enzýmy môžu byť zábavným spôsobom, ako zmierniť suchú pokožku. Tieto alfa-hydroxykyseliny sú skvelé na jemné odlupovanie povrchovej vrstvy matných odumretých kožných buniek na tvári a tele. A ako uvádza FDA, AHA nielenže pomáhajú odstraňovať odumreté kožné bunky, ale môžu tiež zlepšiť vzhľad starnúcej pokožky a celkovú štruktúru vašej pleti.

Shainhouse odporúča umývanie alebo masku s ovocnými enzýmami dvakrát týždenne. Podľa výskumu medzi vhodné ovocné enzýmy, ktoré treba hľadať, patrí bromelaín (nachádza sa v ananáse), papaín (nachádza sa v papáji) a ficaín (nachádza sa vo figách).

10. Aplikujte aloe vera na suchú a podráždenú pokožku

Hoci sa často považuje za pomoc pri spálení od slnka, gél z aloe vera môže byť užitočný aj počas suchých zimných mesiacov. Pôsobí tak, že zmierňuje začervenanie a podráždenie súvisiace s nadmerným vysušením, a podľa predchádzajúcich výskumov môže dokonca zmierniť známky starnutia, ako aj výsevy akné a poranenia kože.

11. Používajte med ako bodovú liečbu suchých škvŕn

Podľa doterajších výskumov má med zmäkčujúce a zvlhčujúce účinky, ktoré môžu zjemniť pokožku a pomôcť jej udržať vlhkosť. Je to tiež alternatívna liečba rôznych kožných ochorení vrátane dermatitídy, psoriázy a lupín.

Med, a najmä manuka med, je podľa iného minulého prehľadu účinný aj pri hojení rán: Je prirodzene antimikrobiálny, udržiava vlhkosť postihnutého miesta a má hustú konzistenciu, ktorá funguje ako bariéra proti infekcii.

Vďaka týmto vlastnostiam je med dobrým základom pre recepty na pleťové masky a môže byť účinným prostriedkom na ošetrenie miest so suchou a podráždenou pokožkou. Najlepšie výsledky dosiahnete, ak si med nanesiete na tvár v malom množstve. Pred opláchnutím ho nechajte pôsobiť niekoľko minút.

12. Čajové vrecúška na upokojenie zápalu

Ak už pijete čaj, možno nájdete ďalšie využitie čajových vrecúšok, ktoré máte v špajzi. Adellová hovorí, že sem patria bylinkové čaje, ako je harmanček a jazmín, ako aj zelené a čierne čaje s obsahom kofeínu.

Podľa Cincinnati Health Institute môžu mať vrecúška čierneho a zeleného čaju chladivý a protizápalový účinok na pokožku, zatiaľ čo vrecúška čierneho čaju môžu pomôcť vyrovnať prirodzenú hladinu pH pokožky.

Kofeín v týchto čajoch môže pomôcť pri kruhoch pod očami tým, že bezpečne zmenšuje cievy v tejto citlivej oblasti pokožky, hovorí Adell. Odporúča aplikovať chladné vlhké čajové vrecúško pod každé oko na 5 až 10 minút.

Malá štúdia uverejnená v decembri 2019 skúmala účinok 20-minútových gázových obkladov namočených v slabom čiernom čaji izbovej teploty, po ktorých nasledoval zmäkčujúci krém, na 22 ľudí s atopickou dermatitídou tváre. Po troch dňoch piatich obkladov denne zaznamenali účastníci zlepšenie kožných príznakov, bez viditeľných vedľajších účinkov.

13. Vráťte sa k základom s vazelínou

Je pravdepodobné, že vo svojej lekárničke už máte nádobku s vazelínou alebo aquaforom. Tie obsahujú vazelínu, ktorá, ako uvádza AAD, môže pomôcť zmierniť suchú pokožku, zabrániť jej odieraniu a podporiť hojenie pokožky. Ešte lepšie je, že vazelína môže byť dostatočne bezpečná na použitie na celom tele vrátane pier a očných viečok. Niektorí ľudia na vazelínu tak nadávajú, že si ňou natierajú celú tvár a nechávajú ju pôsobiť cez noc.

Vazelínu môžete podľa potreby nanášať počas celého dňa, ale AAD uvádza, že najlepšie pôsobí na vlhkú pokožku. Vyhnite sa jej nanášaniu na tvár, ak máte pleť náchylnú na akné, pretože môže spôsobiť vyrážky.

5 tipov odborníkov, ako sa vyhnúť suchej pokožky

Po obnovení vlhkosti pleti postupujte podľa týchto krokov, aby ste ju chránili a zabránili jej opätovnému vysušeniu.

  • Zaraďte hydratáciu do svojej každodennej starostlivosti o pleť. Hneď ako vyjdete zo sprchy, natrite si pokožku od hlavy až po päty hydratačným krémom (čím je hustejší, tým je bohatší). V prípade mimoriadne suchej pokožky zvážte použitie masti alebo krému, radí AAD. Môžete tiež zvážiť výrobky s bambuckým maslom, kyselinou hyalurónovou alebo jojobovým olejom.
  • Osvojte si ďalšie návyky pri kúpaní šetrné k pokožke. Podľa AAD by ste sa mali vyhýbať horúcim sprchám a kúpeľom a celkový čas kúpania obmedziť na 5 až 10 minút. Bežné mydlo môže obsahovať zložky, ako sú vonné látky a konzervačné látky, ktoré môžu byť pre vašu pokožku nepríjemné, preto si radšej vyberte jemný čistiaci prostriedok alebo tekuté umývacie mlieko na telo.
  • Nevystavujte svoju pokožku pôsobeniu agresívnych chemických látok. To zahŕňa alkohol a jablčný ocot. Tieto zložky môžu zhoršiť suchú pokožku a v niektorých prípadoch dokonca spôsobiť popáleniny.
  • Pite veľa vody. Možno ste už počuli, že pitie vody pomáha pokožke vyzerať menej dehydratovane.
  • Oblečte sa primerane počasiu. To sa týka nielen používania opaľovacieho krému v lete na ochranu pred spálením a rakovinou kože.
  • Predtým, ako vyjdete von na zimný vzduch, nezabudnite si nasadiť rukavice, aby ste predišli vysušeniu a popraskaniu pokožky.
Späť do obchodu