10 tipov, ktoré vám pomôžu zastaviť plynatosť

Obsah:

  • 10 tipov, ktoré vám pomôžu zastaviť plynatosť
  • Prečo máme v noci väčšiu plynatosť?
  • Aké potraviny môžu spôsobovať plynatosť?
  • Zmierňuje pitie horúcej vody plynatosť?
  • Zhrnutie

Určitými zmenami v stravovaní a voľnopredajnými prípravkami môžete znížiť množstvo nedobrovoľnej plynatosti, ktorá sa u vás vyskytuje.

Plynatosť je normálnou súčasťou života a prirodzeným vedľajším produktom zdravého tráviaceho systému.

Väčšina ľudí si prdne približne 14-krát denne. Môže sa to zdať veľa, ale väčšina prdov je bez zápachu a relatívne nezistiteľná. Ľudia majú často pocit, že prdia viac ako ostatní, ale zvyčajne to nie je pravda.

Väčšina plynov, ktoré vylučujete, je prehltnutý vzduch. Vzduch prehĺtate počas celého dňa, keď jete a pijete. Ďalšie plyny vznikajú v tráviacom trakte pri rozkladaní potravy, ktorú zjete.

Prdy sú tvorené predovšetkým parami bez zápachu, ako je oxid uhličitý, kyslík, dusík, vodík a niekedy metán.

Hoci sú plyny bežnou súčasťou života, môžu byť nepríjemné. Prdenie nemôžete úplne zastaviť, ale existujú spôsoby, ako znížiť množstvo plynov vo vašom systéme.

plynatost_2

10 tipov, ktoré vám pomôžu zastaviť plynatosť

Jedzte pomalšie a s rozvahou

Väčšinu plynu vo vašom tele tvorí prehltnutý vzduch. Hoci nie je možné úplne sa vyhnúť prehĺtaniu vzduchu, môžete znížiť jeho množstvo. Keď jete rýchlo, prehĺtate oveľa viac vzduchu, ako keď jete pomaly.

Platí to najmä vtedy, keď jete na cestách. Snažte sa vyhýbať jedlu počas vykonávania iných činností, ako je chôdza, šoférovanie alebo bicyklovanie.

Nežujte žuvačku

Ľudia, ktorí počas dňa žujú žuvačku, prehĺtajú oveľa viac vzduchu ako tí, ktorí žuvačku nežujú. Ak sa obávate, aby ste si udržali svieži dych, skúste namiesto toho zjesť mätu bez cukru. Dlhodobo pôsobiaca ústna voda môže tiež pomôcť znížiť množstvo baktérií, ktoré spôsobujú zápach z úst.

Obmedzte potraviny produkujúce plyny

Niektoré potraviny produkujú viac plynu ako iné. Bežnými vinníkmi sú niektoré sacharidy vrátane tých s obsahom fruktózy, laktózy, nerozpustnej vlákniny a škrobu. Tieto sacharidy sa v hrubom čreve fermentujú a v minulosti spôsobovali tráviace problémy.

Mnohé z týchto potravín produkujúcich plyny sú nevyhnutnou súčasťou zdravej stravy. Pravdepodobne nebudete musieť tieto potraviny úplne vyradiť zo svojho jedálnička, ale môžete ich jesť menej.

Medzi bežné sacharidy spôsobujúce plynatosť patria:

  • komplexné cukry, ako je fazuľa, kapusta, ružičkový kel, brokolica a celozrnné výrobky
  • fruktóza, napríklad cibuľa, artičoky, hrušky, nealkoholické nápoje a ovocné šťavy
  • nerozpustná vláknina, napríklad ovsené otruby, hrach a fazuľa
  • laktóza, ktorá zahŕňa všetky mliečne výrobky, ako sú mlieko, syr a zmrzlina
  • škroby, ako sú zemiaky, cestoviny a pšenica

Overte si potravinové intolerancie pomocou eliminačnej diéty

Potravinové intolerancie sa líšia od potravinových alergií. Namiesto alergickej reakcie spôsobujú potravinové intolerancie tráviace ťažkosti, ako sú hnačka, plynatosť, nadúvanie a nevoľnosť. Bežnou potravinovou intoleranciou je intolerancia laktózy, ktorá sa nachádza vo všetkých mliečnych výrobkoch.

Eliminačná diéta vám môže pomôcť identifikovať príčinu nadmernej plynatosti. Môže byť užitočné vyskúšať vyradiť zo stravy všetky mliečne výrobky.

Ak stále pociťujete abnormálnu plynatosť, skúste vylúčiť potraviny, ktoré produkujú vyššie uvedené plyny. Potom pomaly začnite pridávať potraviny jednu po druhej. Podrobne si zaznamenávajte svoje jedlá a všetky príznaky, ktoré sa objavia.

Hoci mnohí ľudia majú pocit, že môžu mať neznášanlivosť lepku, pred začatím bezlepkovej diéty je dôležité navštíviť gastroenterológa, aby vylúčil celiakiu. Lepok sa nachádza vo všetkých pšeničných výrobkoch, ako sú chlieb a cestoviny.

Bezlepková diéta ovplyvní presnosť všetkých testov, ktoré je potrebné vykonať na vyhodnotenie celiakie. Pred vyradením lepku zo stravy je dôležité počkať na vyjadrenie lekára.

Vyhnite sa limonádam, pivu a iným sýteným nápojom

Vzduchové bublinky, ktoré sa nachádzajú v sýtených nápojoch, sú povestné svojou schopnosťou spôsobovať grganie. Časť tohto vzduchu sa však dostane aj do vášho tráviaceho traktu a opustí vaše telo cez konečník. Skúste nahradiť sýtené nápoje vodou, čajom alebo džúsom bez pridaných cukrov.

Vyskúšajte enzýmové doplnky

Beano je voľnopredajný liek obsahujúci tráviaci enzým nazývaný a-galaktozidáza. Pomáha rozkladať komplexné sacharidy.

Umožňuje, aby sa tieto zložité sacharidy rozkladali v tenkom čreve namiesto toho, aby sa presunuli do hrubého čreva, kde ich rozkladajú baktérie produkujúce plyn.

Pomôcť môžu aj doplnky stravy Lactaid. Obsahujú enzým nazývaný laktáza, ktorý pomáha ľuďom s intoleranciou laktózy tráviť mliečne výrobky. Mali by sa užívať aj pred jedlom. K dispozícii sú aj niektoré mliečne výrobky so zníženým obsahom laktózy.

Vyskúšajte probiotiká

Váš tráviaci trakt je plný zdravých baktérií, ktoré vám pomáhajú rozkladať potravu. Niektoré zdravé baktérie môžu skutočne rozkladať vodíkový plyn, ktorý iné baktérie produkujú počas trávenia.

Probiotiká sú výživové doplnky obsahujúce tieto dobré baktérie. Mnoho ľudí ich užíva na zmiernenie príznakov tráviacich ťažkostí alebo na liečbu chronických ochorení, ako je IBS.

Prestaňte fajčiť

Zakaždým, keď fajčíte cigaretu, cigaru alebo elektronickú cigaretu, prehĺtate vzduch. Časté fajčenie môže do vášho tela pridať veľa vzduchu navyše.

Ak fajčíte, môže byť užitočné skúsiť prestať fajčiť.

Liečte si zápchu

Keď hovienka - ktoré obsahujú množstvo baktérií - zostávajú v hrubom čreve dlhý čas, naďalej kvasia. Tento proces fermentácie produkuje veľa plynu, ktorý je často mimoriadne zapáchajúci.

Prvým krokom pri liečbe zápchy je zvýšiť príjem vody. Pitie čo najväčšieho množstva vody pomôže dostať veci do pohybu. Pomôcť môže aj zvýšenie príjmu vlákniny pomocou ovocia a zeleniny alebo užívanie doplnku stravy s vlákninou, napríklad Metamucil.

Zvýšte svoju fyzickú aktivitu

Pohyb vášho tela môže pomôcť naštartovať váš tráviaci systém. Centrá pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC) odporúčajú vykonávať 150 minútDôveryhodný zdroj stredne intenzívnej fyzickej aktivity týždenne.

Zvážte zaradenie cvičenia do svojho denného režimu, napríklad prechádzku počas obedňajšej prestávky alebo večer po večeri.

Prečo máme v noci väčšiu plynatosť?

Je bežné, že v noci prdíte oveľa viac, pretože vaše análne svaly sa uvoľnia. To uľahčuje vášmu telu uvoľňovanie plynov.

Aké potraviny môžu spôsobovať plynatosť?

Medzi potraviny, ktoré môžu spôsobovať plynatosť, patria mliečne výrobky, fazuľa, bôb a väčšina ovocia.

Zmierňuje pitie horúcej vody plynatosť?

Pitie horúcej vody môže zmierniť plynatosť, pretože môže pomôcť zmierniťZverený zdroj zápchu a znížiť nadúvanie.

Zhrnutie

Plyny sú normálnou súčasťou života a prirodzeným vedľajším produktom zdravého tráviaceho systému. Môže však byť nepríjemný. Hoci prdeniu nemôžete úplne zabrániť, existujú spôsoby, ako množstvo plynu v systéme znížiť.

Patrí sem:

  • vyskúšanie eliminačnej diéty pre potraviny, ako sú mliečne výrobky, fazuľa a zelenina
  • prestať fajčiť, ak fajčíte
  • vyskúšanie probitoidov
  • užívanie enzýmových doplnkov

Ak sa vaše príznaky náhle zhoršia, mali by ste sa poradiť s lekárom.

 

Späť do obchodu