Obsah:
- 10 preukázaných zdravotných výhod čučoriedok
- Záver
Čučoriedky sa často nazývajú „superpotravinou“. Toto malé, ale mocné bobuľové ovocie je plné živín. Môžu pomáhať znižovať krvný tlak, predchádzať srdcovým ochoreniam, zlepšovať pamäť, pomáhať pri regenerácii po cvičení a pod.
Čučoriedky sú sladké, výživné a veľmi obľúbené.
Často sú označované ako „superpotravina“, majú nízky obsah kalórií a sú neuveriteľne prospešné.
Sú také chutné a vhodné, že ich mnohí ľudia považujú za svoje obľúbené ovocie.
10 preukázaných zdravotných výhod čučoriedok
1. Čučoriedky majú nízky obsah kalórií, ale vysoký obsah živín
Čučoriedkový ker (Vaccinium sect. Cyanococcus) je kvitnúci ker, ktorý produkuje bobule s modrastým, fialovým odtieňom - známe aj ako čučoriedky.
Je úzko príbuzný s podobnými kríkmi, napríklad s kríkmi, ktoré produkujú brusnice.
Čučoriedky sú malé - približne 5 až 16 milimetrov v priemere - a na konci majú rozšírenú korunku.
Keď sa objavia, majú zelenú farbu, ktorá sa počas dozrievania mení na fialovú a modrú.
Dva najbežnejšie typy sú:
- Čučoriedky s vysokým vzrastom: Najčastejšie pestovaná odroda.
- Lowbush alebo „divoké“ čučoriedky: Typicky sú menšie a bohatšie na niektoré antioxidanty.
Čučoriedky patria medzi bobuľovité ovocie s najvyšším obsahom živín. Jedna šálka (148 gramov) čučoriedok obsahuje:
- Vláknina: 3,6 gramu
- vitamín C: 16 % dennej hodnoty (DV)
- vitamín K: 24 % dennej dávky
- Mangán: 22 % DV
- malé množstvá rôznych ďalších živín
- Obsahujú tiež približne 85 % vody a celá šálka obsahuje len 84 kalórií a 21,5 gramu sacharidov.
Kalórie za kalórie z nich robia vynikajúci zdroj niekoľkých dôležitých živín.
ZHRNUTIE
Čučoriedky sú veľmi obľúbené bobule. Má nízky obsah kalórií, ale vysoký obsah vlákniny, vitamínu C a vitamínu K.
2. Čučoriedky patria medzi potraviny s najvyšším obsahom antioxidantov.
Antioxidanty chránia vaše telo pred voľnými radikálmi, čo sú nestabilné molekuly, ktoré môžu poškodzovať bunky a prispievať k starnutiu a chorobám, ako je napríklad rakovina.
Predpokladá sa, že čučoriedky majú jeden z najvyšších obsahov antioxidantov spomedzi všetkých bežných druhov ovocia a zeleniny.
Hlavné antioxidačné zlúčeniny v čučoriedkach patria do skupiny polyfenolových antioxidantov nazývaných flavonoidy.
Predpokladá sa, že najmä jedna skupina flavonoidov - antokyány - je zodpovedná za väčšinu priaznivých účinkov týchto bobúľ na zdravie.
Bolo preukázané, že čučoriedky priamo zvyšujú hladinu antioxidantov v tele.
ZHRNUTIE
Čučoriedky majú možno najvyššiu antioxidačnú kapacitu zo všetkých populárnych druhov ovocia a zeleniny. Zdá sa, že antioxidantom s najväčším účinkom sú v bobuliach flavonoidy.
3. Čučoriedky znižujú poškodenie DNA, čo môže pomôcť chrániť pred starnutím a rakovinou
Oxidačné poškodenie DNA je nevyhnutnou súčasťou každodenného života. Hovorí sa, že sa vyskytuje v každej bunke vášho tela, každý deň.
Poškodenie DNA je jedným z dôvodov, prečo starneme. Hrá tiež dôležitú úlohu pri vzniku chorôb, ako je rakovina.
Keďže čučoriedky majú vysoký obsah antioxidantov, môžu neutralizovať niektoré voľné radikály, ktoré poškodzujú vašu DNA.
V jednej štúdii 168 ľudí denne vypilo 1 liter zmiešanej čučoriedkovej a jablkovej šťavy. Po štyroch týždňoch sa oxidačné poškodenie DNA spôsobené voľnými radikálmi znížilo o 20 % .
Tieto zistenia sa zhodujú s menšími štúdiami, v ktorých sa používajú buď čerstvé, alebo práškové čučoriedky.
ZHRNUTIE
Viaceré štúdie naznačujú, že čučoriedky a čučoriedková šťava znižujú poškodenie DNA, ktoré je hlavným faktorom starnutia a rakoviny.
4. Čučoriedky chránia cholesterol v krvi pred poškodením
Oxidačné poškodenie sa neobmedzuje len na vaše bunky a DNA.
Problematické je aj to, keď sa oxiduje váš „zlý“ LDL cholesterol.
Oxidácia „zlého“ LDL cholesterolu je v skutočnosti rozhodujúcim krokom v procese srdcových ochorení.
Antioxidanty v čučoriedkach sú silne spojené so zníženou hladinou oxidovaného LDL. Vďaka tomu sú čučoriedky veľmi prospešné pre vaše srdce.
Denná 50-gramová porcia lyofilizovaných čučoriedok znížila oxidáciu LDL o 28 % počas 8 týždňov u ľudí s obezitou.
Iná štúdia zistila, že konzumácia 75 gramov čučoriedok s hlavným jedlom významne znížila oxidáciu „zlého“ LDL cholesterolu.
ZHRNUTIE
Antioxidanty v čučoriedkach preukázateľne znižujú dominantný rizikový faktor srdcových ochorení tým, že zabraňujú oxidačnému poškodeniu „zlého“ LDL cholesterolu.
5. Čučoriedky môžu znižovať krvný tlak
Zdá sa, že čučoriedky majú významný prínos pre ľudí s vysokým krvným tlakom, ktorý je hlavným rizikovým faktorom srdcových ochorení.
V 8-týždňovej štúdii ľudia s obezitou, ktorí mali vysoké riziko srdcových ochorení, zaznamenali po konzumácii 50 gramov lyofilizovaných čučoriedok denne zníženie krvného tlaku o 4 - 6 %.
Iné štúdie zaznamenali podobné účinky - najmä u žien po menopauze.
ZHRNUTIE
Pravidelný príjem čučoriedok sa v mnohých štúdiách spája s nižším krvným tlakom.
6. Čučoriedky môžu pomôcť predchádzať srdcovým ochoreniam
Aj keď konzumácia čučoriedok môže znížiť krvný tlak a oxidovaný LDL cholesterol, je dôležité mať na pamäti, že ide o rizikové faktory - nie o skutočné ochorenia.
Oveľa informatívnejšie by bolo zistiť, či čučoriedky pomáhajú predchádzať tvrdým koncovým ukazovateľom, ako sú srdcové infarkty, ktoré sú hlavnou príčinou úmrtí na svete.
Štúdia na 93 600 zdravotných sestrách zistila, že u tých, ktoré mali najvyšší príjem antokyánov - hlavných antioxidantov v čučoriedkach - bolo riziko infarktu o 32 % nižšie v porovnaní s tými, ktoré mali najnižší príjem.
Keďže išlo o observačnú štúdiu, nemožno dokázať, že zníženie rizika spôsobili samotné antokyány.
Na to, aby sa mohli vysloviť akékoľvek tvrdenia, sú potrebné ďalšie štúdie.
ZHRNUTIE
Niektoré dôkazy naznačujú, že konzumácia ovocia bohatého na antokyány - napríklad čučoriedok - je spojená so zníženým rizikom srdcového infarktu.
7. Čučoriedky môžu pomôcť udržať funkciu mozgu a zlepšiť pamäť
Oxidačný stres môže urýchliť proces starnutia mozgu a negatívne ovplyvniť jeho funkciu.
Podľa štúdií na zvieratách môžu antioxidanty v čučoriedkach ovplyvňovať oblasti mozgu, ktoré sú nevyhnutné pre inteligenciu.
Zdá sa, že prospievajú starnúcim neurónom, čo vedie k zlepšeniu bunkovej signalizácie.
Štúdie na ľuďoch tiež priniesli sľubné výsledky.
V jednej z týchto štúdií deväť starších dospelých osôb s miernou kognitívnou poruchou konzumovalo každý deň čučoriedkovú šťavu. Po 12 týždňoch u nich došlo k zlepšeniu viacerých markerov mozgových funkcií.
Šesťročná štúdia na viac ako 16 000 starších osobách ukázala, že čučoriedky a jahody súvisia s oneskorením mentálneho starnutia až o 2,5 roka.
ZHRNUTIE
Zdá sa, že antioxidanty v čučoriedkach prospievajú mozgu tým, že podporujú jeho činnosť a spomaľujú mentálny úpadok.
8. Antokyány v čučoriedkach môžu mať účinky proti cukrovke
Čučoriedky poskytujú v porovnaní s iným ovocím stredné množstvo cukru.
V jednej šálke (148 gramov) sa nachádza 15 gramov cukru, čo zodpovedá malému jablku alebo stredne veľkému pomaranči.
Zdá sa však, že bioaktívne látky v čučoriedkach prevažujú nad negatívnym vplyvom cukru, pokiaľ ide o reguláciu hladiny cukru v krvi.
Výskum naznačuje, že antokyány v čučoriedkach majú priaznivý vplyv na citlivosť na inzulín a metabolizmus glukózy. Tieto účinky proti cukrovke boli pozorované pri čerstvých aj lyofilizovaných bobuliach.
V štúdii na 32 obéznych ľuďoch s inzulínovou rezistenciou spôsobili dva čučoriedkové koktaily denne výrazné zlepšenie citlivosti na inzulín.
Zlepšenie inzulínovej citlivosti môže znížiť riziko metabolického syndrómu a cukrovky 2. typu, ktoré sú spojené s celým radom negatívnych zdravotných následkov.
ZHRNUTIE
Viaceré štúdie dokazujú, že čučoriedky majú účinky proti cukrovke, zlepšujú citlivosť na inzulín a znižujú hladinu cukru v krvi.
9. Môžu pomôcť v boji proti infekciám močových ciest
Infekcie močových ciest (IMC) sú častým problémom ľudí, ktorým bola pri narodení pridelená žena.
Všeobecne sa predpokladá, že brusnicová šťava môže pomôcť predchádzať týmto typom infekcií.
Keďže čučoriedky sú blízke príbuzné brusniciam, môžu sa pochváliť mnohými rovnakými účinnými látkami ako brusnicová šťava.
Tieto látky sa nazývajú antiadhézne látky a pomáhajú zabrániť baktériám, ako je E. coli, viazať sa na stenu močového mechúra.
Hoci extrakt z čučoriedok sľubuje určité antiadhezívne účinky, žiadne štúdie nehodnotili vplyv čučoriedok na infekcie močových ciest, takže je pravdepodobne lepšie zostať na tento účel pri brusniciach.
ZHRNUTIE
Podobne ako brusnice, aj čučoriedky obsahujú látky, ktoré môžu zabrániť určitým baktériám viazať sa na stenu močového mechúra. Je potrebný ďalší výskum, aby sa zistilo, či čučoriedky môžu pomôcť predchádzať infekciám močových ciest.
10. Čučoriedky môžu znížiť poškodenie svalov po náročnom cvičení
Namáhavé cvičenie môže viesť k bolestivosti svalov a únave.
Čiastočne je to spôsobené lokálnym zápalom a oxidačným stresom vo svalovom tkanive.
Čučoriedkové doplnky môžu zmierniť poškodenie, ku ktorému dochádza na molekulárnej úrovni, čím sa minimalizuje bolestivosť a znížená svalová výkonnosť.
V malej štúdii na 10 športovkyniach čučoriedky urýchlili regeneráciu svalov po namáhavých cvičeniach nôh.
ZHRNUTIE
Jedna štúdia naznačuje, že čučoriedky môžu pomôcť pri regenerácii svalov po náročnom cvičení, hoci je potrebný ďalší výskum.
Záver
Čučoriedky sú neuveriteľne zdravé a výživné.
Zlepšujú zdravie srdca, funkciu mozgu a mnohé ďalšie aspekty vášho tela.
Navyše sú sladké, farebné a ľahko si ich vychutnáte čerstvé alebo mrazené.