10 najlepších potravín na úľavu od bolesti kolena

Obsah:

  • Čo  môže spôsobovať bolesť kolena?
  • ZELENÁ ZELENINA
  • ORECHY, SUCHÉ OVOCIE A SEMENÁ
  • KOREŇOVÁ ZELENINA
  • RYBÍ OLEJ
  • VÝVAR Z KOSTÍ
  • PANENSKÝ OLIVOVÝ OLEJ
  • ZRNA
  • ČERSTVÉ OVOCIE
  • STUKOVINY
  • MLIEČNE VÝROBKY
  • Ako môžem predísť bolesti kolena?
  • Záver

Bolesť kolena je jedným z najčastejších problémov v modernom svete. Tu prichádzame s potravinami, ktoré vám pomôžu získať úľavu od bolesti kolien. Bolesť kolien postihuje všetky vekové skupiny ľudí príčiny môžu byť rôzne. vyžaduje si kombináciu liekov a vyváženej stravy, ak človek trpí závažnými ochoreniami kostí, ako je artritída, reumatoidná artritída, osteoartritída, dna ( zadržiavanie kyseliny močovej v kolene ), ťažké zranenia a bolesť vznikajúca v dôsledku ťažkých cvičení a tréningov. Pozrime sa na 10 najlepších potravín, ktoré pomáhajú predchádzať bolesti kolien. 

Čo  môže spôsobovať bolesť kolena?

  • Bursitída. Burza je vak, v ktorom sa nachádza malé množstvo tekutiny, ktorý je pod kožou nad vaším kĺbom. Pomáha predchádzať treniu pri pohybe kĺbu. Nadmerné používanie, pády alebo opakované ohýbanie a kľačanie môžu podráždiť burzu v hornej časti vášho kolena. To vedie k bolesti a opuchu. Lekári to nazývajú prepatelárna burzitída. Môžete ju tiež počuť pod názvom "kazateľské koleno".
  • Vykĺbené koleno. Znamená to, že sa vaša čéška posunie z pozície, čo spôsobuje bolesť a opuch kolena. Váš lekár to môže nazývať "vykĺbenie kolenného kĺbu".
  • Syndróm IT (iliotibiálneho) pásu. Iliotibiálny (IT) pás je kus pevného tkaniva, ktorý vedie od bedrového kĺbu až po vonkajšiu časť kolena. Pri nadmernej aktivite sa môže časom zapáliť. To spôsobuje bolesť na vonkajšej strane kolena. Často sa vyskytuje u bežcov pri zostupe z kopca.
  • Trhlina menisku. Niekedy môže zranenie kolena spôsobiť roztrhnutie chrupavky. Tieto hrubé hrany môžu uviaznuť v kĺbe, čo spôsobuje bolesť a opuch. Mnohokrát budú mať ľudia pri aktivite pocit "zachytávania" v kĺbe.
  • Osgoodova-Schlatterova choroba. Toto ochorenie sa vyskytuje v mladosti, keď sa kosti a ostatné časti kolena ešte len menia. Môže spôsobiť bolestivý hrboľ pod kolenom, kde sa šľacha z čapice spája s predkolením. Preťaženie pri cvičení a podráždenie v mieste na spodnej časti kolena, ktoré sa nazýva tibiálny tuberkulus, často spôsobujú bolesť tejto oblasti. Bolesť môže časom prichádzať a odchádzať. Je častá najmä u dospievajúcich chlapcov a dievčat.
  • Osteoartróza. Ide o typ artritídy, ktorý sa "opotrebováva". Je to hlavná príčina bolesti kolena po 50. roku života. Toto ochorenie spôsobuje bolesť kolenného kĺbu alebo jeho opuch, keď ste aktívni. Kĺby postihnuté osteoartrózou môžu byť stuhnuté aj na začiatku dňa.

bolest kolena

ZELENÁ ZELENINA

Zelená zelenina je na prvom mieste v zozname potravín, ktoré pomáhajú zmierniť bolesť kolien. Zelená zelenina je pre ľudský organizmus dôležitá. Pri bolesti kolien sa však za najúčinnejšiu považuje zelenina z čeľade kapustovitých. Patrí sem listová zelenina ako rukola, horčica, rukola atď. ktorá vyzerá ako kapusta, ale nie je to kapusta. Patrí do tej istej čeľade ako fialová kapusta, môžete sem zaradiť aj brokolicu a karfiol, pretože vo všeobecnosti blokujú enzým spôsobujúci opuch kolenných kĺbov. 

ORECHY, SUCHÉ OVOCIE A SEMENÁ

V zozname potravín, ktoré pomáhajú predchádzať bolesti kolena, je na druhom mieste. orechy, suché ovocie a semená, ako sú mandle, ľanové semená, vlašské orechy, arašidy a pistácie, sú bohaté na vápnik, horčík a omega-3, ktoré zabraňujú vzniku zápalu v spojivových tkanivách kolena. Často ste počuli o ľuďoch, ktorí po ťažkom tréningu užívajú proteínový prášok, ktorý je drahý, ako aj balený, namiesto toho sa dá vyrobiť len opražením všetkých suchých plodov, orechov a semien spolu zmiešaním na jemný prášok, ktorý dodáva väčšiu silu a podporuje správnu reguláciu hmotnosti. 

KOREŇOVÁ ZELENINA

Potraviny ako koreňová zelenina nám tiež pomáhajú získať úľavu od bolesti kolien. Patrí sem všetka štipľavá zelenina, ktorú používame v každodennom živote, ako je cesnak, zázvor, cibuľa a kurkuma, všetky majú protizápalové vlastnosti a tiež posilňujú imunitný systém, znižujú hladinu cholesterolu a krvný tlak. Správnym používaním tejto zeleniny sa čoskoro stretnete s bolesťou kolien. A má významné výsledky u pacientov s osteoporózou. Okrem toho znižujú aj pravdepodobnosť vzniku srdcových ochorení a demencie. 

RYBÍ OLEJ

Je známe, že rybí olej je bohatý na omega-3 mastné kyseliny nielenže mizne akýkoľvek druh zápalu, ale znižuje aj riziko srdcových ochorení, cukrovky a iných chronických ochorení. Rybí olej môžete používať v potravinách na zmiernenie bolesti kolien. Zdravotníci odporúčajú, aby sa do jedál zaraďovali ryby z tuniaka a lososa, pretože nielenže bránia zápalu kĺbov, ale podporujú aj činnosť mozgu. Na trhu je k dispozícii aj mnoho doplnkov stravy s rybím olejom. 

VÝVAR Z KOSTÍ

Vývar z kostí sa nepoužíva len ako základ na varenie, ale má oveľa viac výhod, pretože je bohatý na vápnik, aminokyseliny a glukozamín. Varenie kostí z kurčaťa alebo mäsa vylučuje viskóznu tekutinu, ktorá funguje ako rovnaká tekutina prítomná vo vnútri kolena. Niektorí vedci sa domnievajú, že pomáha aj pri raste chrupaviek. nielenže znižuje pocit pálenia, ale aj zázračne vykonávacelkové uzdravenie artritídy a osteoporózy. 

PANENSKÝ OLIVOVÝ OLEJ

Ďalšou potravinou, ktorá prichádza na náš zoznam, aby sme sa vyhli bolesti kolien, je panenský olivový olej. Je ďalším zdrojom omega-3 mastných kyselín. Ktoré znižujú stuhnutosť stehenných svalov, zápal kĺbov a tvorbu kostí a brzdia ich obnovu. Panenský olivový olej je nenasýtenou mastnou kyselinou, ktorá je bohatým zdrojom omega-3 je prospešná nielen pre kosti, ale aj pri niektorých neurologických ochoreniach. 

ZRNA

Experimentálne sa v celých zrnách našiel proteín, ktorý bráni opuchom kĺbov. Patrí sem biela pšenica, ovos, jačmeň a biela ryža. Sú bohaté na vlákninu a sú užitočné aj pre trávenie. Lepšou voľbou pri artritíde by bola príprava chapattis, palaciniek, dosy a chleba z pšeničnej múky, ovsa, jačmeňa a quinoy jednotlivo alebo ich zmiešaním. 

ČERSTVÉ OVOCIE

sú bohatým zdrojom antioxidantov. Niektoré druhy ovocia vykazujú obrovský účinok na ľudí trpiacich artritídou, osteoporózou a bolesťami kolien. Ovocie ako jablko, ktoré je bohaté na vlákninu, sa môže stretnúť s bolestivosťou kĺbov. Paradajky áno patria do kategórie ovocia bohatého na lykopén. Varené paradajky by sa mali konzumovať denne, pretože majú viac lykopénu ako surové, je to dobrý zdroj antioxidantov. 

Ďalším ovocím je ananás vďaka bohatému obsahu bromelaínu ananás znižuje obrovské bolesti pri osteoporóze a reumatoidnej artritíde. Čučoriedky sú bohaté na flavonoidy, ktoré blokujú zápalové podnety prichádzajúce z mozgu. Ovocie chráni kosti a konzumácia ich šupiek poskytne maximálny účinok na celý organizmus. 

STUKOVINY

Na trhu je množstvo strukovín, ktoré sú pravidelnou súčasťou každodenného jedla. Sú bohaté na železo, vápnik, draslík, bielkoviny a vlákninu. Pôsobia ako analgetiká a majú protizápalové vlastnosti. Niektoré druhy fazule, ako napríklad sója, cícer a fazuľa, sú bohatým zdrojom antioxidantov, ktoré znižujú pocit pálenia v okolí kolena, čo je hlavný príznak tvorby kolagénu. 

MLIEČNE VÝROBKY

Mliečne výrobky sú bohaté na vápnik a vitamín D. Pravidelná konzumácia nízkotučných mliečnych výrobkov vedie k zlepšeniu hustoty kostí a zvyšuje obsah vápnika v našich kostiach. Znižuje začervenanie v okolí kolena. Denný príjem nízkotučného mlieka je užitočný u pacientov s osteoartrózou a tieto potraviny nám pomáhajú zmierniť bolesť kolena. 

Ako môžem predísť bolesti kolena?

Hoci nemôžete zabrániť všetkým zraneniam, môžete podniknúť tieto kroky, aby ste znížili ich pravdepodobnosť.

  • Ak pocítite bolesť v kolene, prestaňte cvičiť.
  • Ak chcete tréning zintenzívniť, vždy ho vykonávajte postupne.
  • Pred a po fyzickej aktivite si nohy pretiahnite.
  • Používajte chrániče kolien, aby ste predišli burzitíde, najmä ak musíte často kľačať.
  • Noste obuv, ktorá dobre sedí a poskytuje dostatočnú oporu.
  • Pravidelným naťahovaním a posilňovaním udržujte stehenné svaly silné.
  • Ak máte nadváhu, snažte sa zhodiť niekoľko kilogramov, aby ste menej zaťažovali všetky kĺby vrátane kolien.

Záver

Je veľmi dôležité prijímať vyváženú stravu, najmä v prípade chorôb kostí, ako je artritída, reumatoidná artritída, dna, osteoporóza atď. Keďže príroda nám dala množstvo potravín bohatých na vitamíny a minerály, ktoré nielenže znižujú príznaky problémov súvisiacich s kosťami, ale sú prospešné aj pre celkové zdravie, užívajte tieto potraviny, aby ste sa vyhli bolestiam kolien.

 

Späť do obchodu