10 domácich nápojov na posilnenie imunity

Obsah:

  • Môžu nápoje posilniť vašu imunitu?
  • 10 domácich nápojov na posilnenie imunity
  • Záver 

Vaša imunita je vaším najlepším priateľom, pokiaľ ide o udržanie chorôb na uzde. V súvislosti s pandemickou situáciou je táto skutočnosť zrejmejšia ako kedykoľvek predtým.
Zatiaľ čo sa vedci na celom svete snažia zo všetkých síl nájsť vakcíny a lieky, ktoré by porazili nový koronavírus, my musíme urobiť všetko pre to, aby sme sa pred týmto smrtiacim patogénom ochránili.
Môžete to urobiť tak, že svojmu imunitnému systému poskytnete dodatočnú podporu. V tomto článku sa venujeme nápojom na posilnenie imunity, ich výhodám a tomu, ako si ich môžete ľahko pripraviť doma.

Môžu nápoje posilniť vašu imunitu?

V Indii existuje starodávne príslovie, ktoré hovorí, že ak sa nebudete správne stravovať, ani lieky vás nevyliečia, a ak sa budete správne stravovať, možno ani žiadne lieky nebudete potrebovať. Dodržiavanie vyváženej stravy a zdravého životného štýlu s dostatkom spánku a pravidelným pohybom výrazne pomáha udržať choroby na uzde.
Okrem toho potraviny a nápoje plné vitamínov, minerálov a iných dôležitých živín môžu do veľkej miery posilniť váš imunitný systém. Potrebujete makro- aj mikroživiny, ktoré pomáhajú budovať bunky a bielkoviny silného imunitného systému.
Imunita je obranný mechanizmus vášho tela. Nielenže bráni vstupu baktérií, vírusov a plesní, ale bojuje proti nim aj v prípade, že sa dostanú dovnútra. Čím silnejší je teda váš imunitný systém, tým menšia je pravdepodobnosť, že ochoriete v dôsledku infekcie.
Takisto nemusíte kupovať drahé voľnopredajné výrobky, pretože množstvo prospešných zložiek môžete mať vo vlastnej kuchyni. Tie môžu vášmu imunitnému systému dodať dodatočný úder, ktorý v týchto zimných mesiacoch potrebuje.

imunita

10 domácich nápojov na posilnenie imunity

Hydratácia je veľmi dôležitá pre udržanie zdravého imunitného systému. Okrem pitia dostatočného množstva vody počas dňa si môžete pripraviť niektorý z týchto nápojov plných živín, ktoré pomôžu vášmu imunitnému systému.
Navyše, ak vy alebo vaše dieťa neradi konzumujete určité druhy ovocia alebo zeleniny, môže vám pomôcť ich rozmixovanie do koktailov alebo smoothies. Tým zabezpečíte, že neprídete o výživové výhody tohto ovocia a zeleniny.
Tu sú niektoré z osvedčených a doma pripravených nápojov na posilnenie imunity.

1. Zlaté mlieko s kurkumou

Tento nápoj bol obľúbený v tradičných indických domácnostiach pre svoje mnohé výhody, ako je boj proti nachladnutiu, chrípke alebo zmiernenie intenzívnej bolesti spôsobenej zranením. Hlavná zložka tohto nápoja, kurkuma, je všadeprítomné korenie, ktoré sa nachádza vo väčšine indických jedál.
Vedecký výskum preukázal, že kurkumín, polyfenol hojne prítomný v kurkume, má mnoho prospešných vlastností. Kurkumín je nielen účinným antibakteriálnym, antivírusovým a protiplesňovým prostriedkom, ale pomáha aj pri prevencii niektorých druhov rakoviny.
Ďalšie koreniny pridané do tohto nápoja, ako napríklad škorica, zázvor, čierne korenie, zvyšujú protizápalové a antioxidačné vlastnosti tohto nápoja.
Piperín v čiernom korení výrazne zvyšuje biologickú dostupnosť kurkumínu v zlatom mlieku tým, že zvyšuje vstrebávanie kurkumínu v krvi. Už štipka čierneho korenia môže výrazne zvýšiť prínos tohto nápoja pre vaše telo.

Zloženie: 

  • Mlieko
  • 1/4 čajovej lyžičky kurkumy v prášku
  • ½ lyžičky drveného zázvoru
  • 1 malá tyčinka drvenej škorice
  • Malá štipka čierneho korenia
  • Med podľa chuti (voliteľné)

Ako pripraviť: 

  • Vezmite 1 šálku mliečneho alebo nemliečneho mlieka podľa vlastného výberu a priveďte ho do varu.
  • Pridajte kurkumu, drvený zázvor, škoricu a čierne korenie.
  • Zmes miešajte, kým sa všetky koreniny v mlieku dobre nerozpustia.
  • Preceďte do šálky a podávajte teplé.
  • Ak chcete zlaté mlieko osladiť, trochu ho ochlaďte a pridajte doň lyžičku medu.

Odporúčaná dávka: 
Šálku zlatého mlieka konzumujte každý deň, keď sa necítite dobre, alebo aj preventívne na zahnanie prechladnutia.

Kedy konzumovať: 
Najlepšie je konzumovať ho tesne pred spaním.

2. Kadha

Dlho pred príchodom konvenčných západných liekov bola kadha často prvou vecou, ktorá sa podávala na upokojenie bolesti hrdla alebo na zahnanie upchatého nosa v dôsledku záchvatu kašľa a prechladnutia. Najlepšie na tomto odvare je, že ho môžu konzumovať všetci, či už deti, dospelí alebo starší ľudia.
Rôzne recepty na kadhu sú obľúbené v rôznych indických domácnostiach a mnohé z nich sa dedia už po generácie. 
Jej protizápalové a antimikrobiálne vlastnosti pomáhajú nielen v boji proti chrípke, ale zlepšujú aj zdravie čriev a regulujú hladinu cukru v krvi.

Zloženie:

  • 5 listov tulsi alebo svätej bazalky
  • 1 lyžička škorice v prášku
  • štipka čierneho korenia v prášku
  • 1 lyžička suchého zázvoru
  • Niekoľko hrozienok munakka
  • Jaggery alebo citrónová šťava podľa chuti

Ako pripraviť: 

  • V 2 šálkach vody rozmiešajte listy tulsi a všetky koreniny.
  • Odvar varte na miernom plameni 5 - 10 minút, kým sa nevstrebe všetka dobrota korenia.
  • Preceďte a podľa chuti pridajte jaggery alebo citrónovú šťavu.
  • Tento nápoj sa najlepšie podáva teplý.

Odporúčaná dávka: 
Môžete vypiť 1 až 2 šálky kadhy za deň.

Kedy konzumovať: 
Kadha sa môže piť skoro ráno alebo namiesto večerného čaju.

3. Zázvor a jablčný ocot na upokojenie

Jablčný ocot má vysoký obsah kyseliny octovej a je tiež bohatý na vitamín C, antioxidanty a draslík. Zlepšuje imunitu a pomáha čistiť preťažené dýchacie cesty. 
Na druhej strane zázvor má niekoľko seskviterpénov, ktoré majú antivírusové vlastnosti a sú účinné najmä proti vírusom prechladnutia. 
Ďalej pridanie medu a kajenskej papriky zvyšuje antimikrobiálnu účinnosť tohto nápoja. Kajenské korenie má kapsaicín, ktorý znižuje zápal nervového systému.

Zloženie: 

  • 1 šálka pitnej vody
  • 1 lyžička jablčného octu
  • 1 lyžička drveného zázvoru
  • štipka kajenského korenia
  • Med podľa chuti

Ako pripraviť: 

  • Vodu zohrejte na vhodnú teplotu.
  • Pridajte zázvor a nechajte ho niekoľko minút odstáť.
  • Do tejto zmesi pridajte jablčný ocot a kajenské korenie.
  • Pite po malých dúškoch, kým je ešte teplá.

Odporúčaná dávka: 
Tento nápoj môžete piť raz alebo dvakrát denne.

Kedy konzumovať: 
Najlepšie je však vyhnúť sa tomuto nápoju v prípade, že trpíte stavmi, ako je prekyslenie alebo poruchy trávenia.

4. Zelené smoothie

Zelená listová zelenina, najmä tmavozelená, je bohatá na vitamíny, minerály a antioxidanty. Pomáhajú nielen bojovať proti infekciám, ale aj regenerovať bunky imunitného systému.
2 šálky špenátu denne dokážu pokryť vašu dennú potrebu vitamínu A, vitamínu K a kyseliny listovej. Špenát je tiež bohatý na vitamín C a betakarotén, ktorý posilňuje imunitné funkcie organizmu. Kapusta je tiež bohatá na vitamíny A, C, K, E a foláty.
Uhorka má mangán, meď, draslík a vitamíny, ktoré udržiavajú váš imunitný systém zdravý, zatiaľ čo zeler má antimikrobiálne funkcie, ktoré pomáhajú bojovať proti infekciám.
Zelené smoothie si môžete upraviť podľa vlastného výberu pridaním dvoch lyžíc probiotického jogurtu alebo šťavnatého ovocia do mixéra.

Zloženie: 

  • 1 šálka čerstvého špenátu
  • 1 palička kapusty
  • 1 stredne veľká tyčinka zeleru
  • Pol šálky uhorky zbavenej šupky a nakrájanej na kocky
  • 1 lyžička citrónovej šťavy
  • 1 lyžička drveného zázvoru
  • štipka kamennej soli
  • štipka korenia
  • Kocky ľadu (nepovinné)

Ako pripraviť: 
Vezmite všetky ingrediencie do mixovacej nádoby a rozmixujte ich do hladka. Tento kokteil necedíme, aby sme zachovali všetky dobré vlastnosti tohto nápoja s vysokým obsahom vlákniny. Konzistenciu môžete upraviť vodou alebo ovocnou šťavou.

Odporúčaná dávka: 
1 šálka denne vám pomôže posilniť imunitu.
Kedy konzumovať: 
Toto výdatné smoothie si môžete vychutnať ráno ako raňajky alebo ako desiatu medzi jedlami.

5. Šťava z listov papáje

Šťava z listov papáje je mimoriadne horká, ale má množstvo liečivých vlastností. Má vysoký obsah antioxidantov, ako je papaín, alkaloidov a fenolových zlúčenín. Tie modulujú imunitný systém a pomáhajú predchádzať rakovine. Je tiež bohatý na vápnik a vitamíny A, B,C,D, E, vďaka čomu je výborným imunopulzátorom.
Konzumácia šťavy z listov papáje zvyšuje počet krvných doštičiek, a preto je účinná pri zmierňovaní príznakov horúčky dengue. Má tiež silné antimalarické vlastnosti. Pred vyskúšaním tejto šťavy na tieto účely však náhle nevysadzujte lieky a poraďte sa s lekárom.

Zloženie: 

  • Čerstvé zelené listy papáje bez stonky
  • Jaggery (nepovinné)

Ako pripraviť: 

  • Očistite listy, pridajte trochu teplej vody a rozmixujte v mixéri.
  • Preceďte výťažok, ktorý bude hustý a tmavozelenej farby.
  • Pridajte vodu, aby ste extrakt zriedili a znížili jeho horkosť. Na zlepšenie chuti môžete pridať aj trochu práškového jaggery.
  • Túto šťavu je najlepšie pripraviť čerstvú pred konzumáciou.

Odporúčaná dávka: 
Denná konzumácia tejto šťavy posilní imunitný systém aj u ľudí so slabou imunitou. Dospelým sa odporúča užívať 30 ml trikrát denne.

Kedy konzumovať: 
Šťavu z listov papáje by ste mali piť pred raňajkami, obedom a večerou.

6. Šťava z citrusových plodov

Citrusové plody sú bohaté nielen na vitamín C a A, ale majú aj vysoký obsah flavonoidov, ktoré majú vynikajúce antioxidačné vlastnosti. Flavonoidy sú bioaktívne zlúčeniny, ktoré pomáhajú pri prevencii a liečbe mnohých ochorení.
Môžete si vybrať z rôznych citrusových plodov, ktoré sú dostupné na trhu vo vašom okolí. Žiarivo ružový grapefruit je plný lykopénu, ktorý chráni pred poškodením buniek, zatiaľ čo pomaranče sú bohaté na draslík a môžu regulovať váš krvný tlak.
Dokonca aj základný kuchynský citrón je plný limonoidov spolu s vitamínom C a ďalšími antioxidantmi. Limonoidy vás chránia pred degeneratívnymi ochoreniami spojenými so starnutím a rakovinou.
Zdravotný kvocient týchto ovocných štiav môžete zvýšiť pridaním lyžice medu. Med je bez cholesterolu a sodíka a má nielen antimikrobiálne a antidiabetické vlastnosti, ale podporuje aj zdravie srdca a chudnutie.

Zloženie: 

  • Citrusové plody podľa dostupnosti
  • Med

Ako pripraviť: 

  • V prípade grapefruitov alebo pomarančov najprv umyte a ošúpte šupku. Na 1 šálku šťavy by mal stačiť 1 stredne veľký grapefruit alebo 3 pomaranče.
  • Pri použití citrónov ich umyte, rozrežte na polovice a odstráňte semienka.
  • Čerstvú šťavu vytlačte ručne alebo pomocou odšťavovača. Skladovanie týchto štiav môže spôsobiť ich horkosť.
  • Pridajte lyžicu medu a vychutnajte si ju.

Odporúčaná dávka: 
Každý deň si dajte aspoň 1 šálku tohto zdravého nápoja, aby ste výrazne posilnili svoju imunitu.

Kedy konzumovať: 
Citrusové šťavy by sa mali konzumovať najlepšie medzi jedlami - po raňajkách alebo obede. Najlepšie je vyhnúť sa konzumácii týchto štiav na lačný žalúdok, aby ste sa vyhli prekysleniu.

7. Šťava z červenej repy, mrkvy a zázvoru

Táto pikantná šťava z koreňovej zeleniny nielenže pomáha imunitnému systému bojovať proti baktériám a vírusom, ale pomáha aj znižovať zápaly.
Červená repa je bohatá na bioaktívne zlúčeniny, ako je betanín, vitamíny (A,B a C) a minerály (draslík, železo, mangán atď.) Šťava z červenej repy môže zohrávať dôležitú úlohu pri ochrane vášho kardiovaskulárneho a obličkového systému.
Mrkva je bohatá na antioxidant betakarotén, vitamíny A, C a E a minerálne látky (železo, zinok a meď). Táto superpotravina zvyšuje tvorbu bielych krviniek, ktoré sú kľúčové v boji proti infekciám.

Zloženie: 

  • 1 šálka nakrájanej červenej repy a mrkvy
  • 1 lyžička olúpaného zázvoru

Ako pripraviť: 
Všetky ingrediencie rozmixujte v mixéri a konzistenciu upravte vodou. Nepreceďte.

8. Šťava z miešaných bobúľ

Bobuľové ovocie je skvelým zdrojom vitamínu C a fytochemikálií, chráni vás pred imunodeficienciou a poškodením buniek. 10. Bobuľové ovocie tmavších odtieňov, ako sú jahody, černice, čučoriedky atď. je bohaté na antioxidanty, napríklad flavonoidy.
Odborníci naznačujú, že konzumácia zmesi bobuľového ovocia zlepšuje črevnú mikroflóru, ktorá následne pozitívne ovplyvňuje váš imunitný systém.

Zloženie: 

  • (môžete použiť jahody, čučoriedky, černice alebo maliny)
  • ½ šálky mlieka alebo jogurtu podľa vašich preferencií

Ako pripraviť:

Príprava: Všetky ingrediencie rozmixujte a vychutnajte si ich čerstvé.

9. Paradajkový rasam

Vedeli ste, že toto obľúbené juhoindické jedlo je bohaté na antioxidanty a dokáže zabrániť poškodeniu buniek? Paradajka je bohatá na betakarotén, vitamín C a foláty, ktoré posilňujú imunitný systém, zatiaľ čo jej obsah draslíka pomáha udržiavať hladinu krvného tlaku. Kokosový olej s obsahom zdravých lipidov má antibiotické aj imunomodulačné účinky.

Zloženie: 

  • 2 šálky paradajok
  • 1 polievková lyžica tur dal (delený holubí hrášok)
  • Rasam v prášku
  • Tamarindová dužina
  • Jaggery
  • Temperovanie kokosového oleja, asafoetidy, horčičných semienok, červených chilli papričiek, kurkumy, kari listov

Ako pripraviť: 

  • Varte tur dal, nakrájané paradajky a karí listy so soľou a 2 šálkami vody, kým sa dal dobre neuvarí. Túto zmes ochlaďte, rozmixujte a preceďte, aby ste získali čistú konzistenciu.
  • Na panvici zohrejte 1 lyžičku kokosového oleja a pridajte temperovacie korenie.
  • Pridajte rasamový prášok a niekoľko minút restujte, potom pridajte paradajkovú zmes.
  • Niekoľko minút povarte.
  • Pridajte 1 lyžičku tamarindovej dužiny a jaggery v prášku
  • Ozdobte nasekanými lístkami koriandra.

Odporúčaná dávka: 
Môžete si ho dať ako predjedlo pred jedlom alebo ako prílohu k ryži.

Kedy konzumovať: 
Tento pikantný nápoj si môžete vychutnať počas obeda alebo večere.

10. Zelený čaj

Tento nápoj bohatý na antioxidanty si v ázijských krajinách vychutnávajú už od staroveku. Polyfenoly v zelenom čaji regulujú T-bunky, ktoré zohrávajú dôležitú úlohu v imunite. Polyfenoly vás tiež chránia pred rakovinou, neurodegeneratívnymi a kardiovaskulárnymi ochoreniami.11 
Antimikrobiálne účinky zeleného čaju možno pripísať ECGC (epigalokatechín galátu). [12] Polyfenoly prítomné v čaji pomáhajú znižovať krvný tlak a znižujú riziko vzniku viacerých druhov rakoviny[13].

Zloženie: 

  • Nespracovaný zelený čaj
  • Voliteľná aróma

Ako pripraviť: 

  • Vezmite šálku vody a priveďte ju do varu.
  • Pridajte 1 lyžičku zeleného čaju a nechajte ho 2 - 3 minúty lúhovať.
  • Pridajte arómu podľa vlastného výberu alebo si ju vychutnajte len tak.

Odporúčaná dávka: 
Môžete užívať maximálne 2 šálky zeleného čaju za deň.

Kedy konzumovať: 
Zelený čaj si môžete dať kedykoľvek počas dňa. Zelený čaj má oveľa menej kofeínu ako čierny čaj, preto ani šálka po večeri nenaruší váš spánok.

Záver 

Bez ohľadu na to, či je za rohom smrteľný vírus alebo nie, mali by ste sa dobre starať o svoje zdravie. Imunita je nepochybne vaším najlepším priateľom, pokiaľ ide o ochranu pred infekciami a poruchami. Starajte sa o svoj imunitný systém navyše tak, že do svojho jedálnička pridáte tieto nápoje na posilnenie imunity. Koniec koncov ste takí silní, aký je váš imunitný systém.

 

Späť do obchodu